Logo NBA lige (©Reuters)
Logo NBA lige (©Reuters)

NBA otvara tržište 20. novembra, seleri kep 109.100.000 dolara: Čekaju se Bogdan, Herel, Dragić, Ingram, Bertans, Galinari, Vanvlit, Heris, Derozan, Hejvord...

Vreme čitanja: 9min | uto. 10.11.20. | 11:09

Granica za porez na luksuz biće postavljena na 132.600.000 dolara, a evo i liste najinteresantnijih imena koja ulaze u Free Agency

Unija igrača odobrila je 22. decembar kao datum za početak sezone 2020/21 uz skraćeni format sa 72 utakmice, NBA draft održaće se virtuelno 18. novembra, a Free Agency se otvara dva dana kasnije! To je odluka koja je doneta na poslednjem sastanku Uprave NBA lige sa guvernerima i Unijom igrača.

Dogovoreno je da pregovori sa slobodnim igračima mogu da počnu počnu 20. novembra u ponoć po srednjoevropskom vremenu, dok bi potpisivanje ugovora moglo da se dogodi najranije 22. novembra od 18.01. Dve strane su se takođe dogovorile da se iznos za plate po timu, iliti seleri kep, bez "izuzetaka" ograniči na 109.100.000 dolara, dok će se porez na luksuz plaćati iznad sume od 132.600.000 dolara. U pitanju su iste granice kao u prethodnoj sezoni, odnosno pre nego što je pandemija korona virusa zadala veliki finansijski udarac Ligi.

Izabrane vesti

Granice seleri kepa i poreza na luksuz direktno su povezane sa prihodima samog takmičenja, pa je logični pad zbog pandemije virusa korona uslovio da se one za takmičarsku 2020/21 ne pomeraju. NBA, guverneri i igrači dogovorili su se da će budžete držati u stabilnoj zoni, kako bi svi poslovi mogli da se odigravaju normalno, a pre svega najavljeni Free Agency. Takođe je dogovoreno da garantni depozit (eskro) ostane u visini od 10 odsto plate igrača. Ako bude postojala potreba za smanjenjem plata igrača za više od tog postotka, taj deo biće raspoređen najverovatnije na naredne dve sezone, kako igrač ne bi ostao "kraći" za više od 20 odsto novca tokom jedne takmičarske godine.

Izvori ESPN su naveli da će, u pokušaju da se smanji poresko opterećenje timova, NBA spustiti sumu za porez na luksuz na kraju sezone u onom procentu koliko budu opali košarkaški prihodi Lige od početnih projekcija. Zasad su Golden Stejt, Bruklin, Boston i Filadelfija na listi ekipa koje će platiti porez na luksuz, ali se očekuje da taj broj skoči, jer su gornja granica za plate igrača, kao i za izbegavanje poreza ostale nepromenjene.

A ko će uopšte ući u ovogodišnji Free Agency? Posle lude prošlogodišnje trke za karticom Kavaja Lenarda, navijači koji priželjkuju nove dramatične događaje mogli bi da ostanu razočarani i uskraćeni za njih. To ne znači da izbor među slobodnim igračima neće biti dobar, samo nijedan ozbiljan američki novinar za naredni period ne najavljuje bogzna kakve transfere. Najveći uzrok tome je, naravno, pandemija Covid-19 koja je uticala na finansijsku situaciju u klubovima...

Verovatno više nego ikada ranije teško je pretpostaviti ko će uopšte da se upusti u avanturu zvanu Free Agency, odnosno koji su to trejdovi i potpisi koji bi mogli da se dogode.

Apsolutno najveće ime dostupno klubovima je Entoni Dejvis. Posle uspešnog šampionskog pohoda Lejkersa i osvajanja šampionskog prstena nakratko je cela NBA zajednica bila kao na iglama jer je lansirana priča o tome da Obrva nije siguran da li će ostati u klubu ili ne. U međuvremenu su te priče ugašene saznanjima relevantnih izvora iz SAD da će Dejvis ostati partner Lebronu Džejmsu, s tim što se još ne zna tačna formula aranžmana Lejkersa i člana idealne petorke za prethodnu sezonu. Dejvis ima mogućnost da bira da li će automatski produžiti ugovor ili ne, ali se već pisalo o tome da će verovatno odbiti opciju u ugovoru, izaći nakratko na tržište, ali i ostati u Lejkersima.

Vođen glasom novca, Dejvis bi aktiviranjem opcije dobio 28.751.775 dolara za narednu sezonu. Ako bi izašao na slobodno tržište i opet potpisao s Lejkersima, čekao bi ga ugovor od 32.700.000 dolara u prvoj godini, s tim što se u međuvremenu priča donekle promenila. Umesto četvorogodišnje saradnje, šuška se da će Dejvis pre žvrljnuti ugovor na tri godine, i to sa opcijom posle druge kako bi mogao da testira vode slobodnih igrača 2022, kada će već imati desetogodišnje iskustvo. Tada bi mogao da potpiše dugoročni ugovor koji bi opteretio 35 odsto seleri kepa. Niko ne očekuje da Dejvis sada napusti Lejkerse i uzaludna su nadanja pojedinih klubova.

Lista igrača koja će biti u Free Agency vodama broji preko stotinu imena. Oni poput Majka Konlija, Džabarija Parkera, Kelija Olinika, Rodnija Huda, Tonija Snela, Nikole Batuma, Stenlija Džonsona i još nekih takođe su prisutni, ali se u američkim košarkaškim krugovima već spekuliše da oni neće ni testirati vode slobodnih igrača.

Bogdan Bogdanović (©Reuters)Bogdan Bogdanović (©Reuters)

Nama je apsolutno najzanimljiviji status Bogdana Bogdanovića. Zvanično najbolji srpski igrač u 2020. godini je ograničeni slobodni agent, što znači da bi Sakramento mogao da izjednači ponude drugih klubova. Teško da bi Bogdanovićev odlazak bio viđen kao pametan izbor Uprave, ali mnogo toga se promenilo od momenta kada su Kingsi završili prošlu sezonu. Vlade Divac i Peđa Stojaković više nisu glavni ljudi u klubu, pa bi samim tim Sakramento mogao da krene potpuno novim smerom. Bez Bogdanovića u sastavu.

U američkim medijima nedeljama unazad spekuliše se o ozbiljnom interesovanju Milvokija za Bogdanovića. Uprava Baksa je u pomalo paničnoj potrazi za pojačanjima koja bi garantovala veće šanse da se klub bori za šampionski prsten u narednim godinama, a sve to kako bi se izbegao razarajući scenario odlaska prve zvezde Janisa Adetokunba. Milvoki je pored Bogdanovića zainteresovan da u paketu dovede i Harisona Barnsa. Što se srpskog šutera tiče, ESPN tvrdi da ga ovog leta čeka ugovor između 14.000.000 i 16.000.000 dolara, odnosno 63.000.000 i 72.000.000 dolara ukupno. To je veliki novac koji Bogdanović apsolutno zaslužuje kao igrač sa 15,1 poenom i 37,2 odsto sa distance u prošloj sezoni i stalnim napretkom u najjačoj ligi sveta. Kao jedna od opcija pominje se da Sakramento potpiše sa Bogdanovićem, ali i da ga automatski trejduje. Pored Milvokija pominju se još Majami, Finiks i Atlanta.

Fred Vanvlit je visoko kotiran za Free Agency. Kao jedan od najkvalitetnijih dvosmernih bekova u ligi, biće izuzetno tražena roba na tržištu. Osim izraženih defanzivnih kvaliteta, inteligencije, osećaja za igru i solidnog napadačkog spektra, Vanvlit se kategoriše i kao jedan od bitnijih igrača u svlačionici Toronta, lider koji je imao veliki udeo u osvajanju šampionskog prstena prošle godine. Vanvlit nema nikakva ograničenja, on je slobodan igrač i može da pregovara sa svima. Međutim, njemu prija Toronto i verovatno će tu ostati. Ali kako sve ima svoju cenu, tako i Vanvlitova odluka da pređe u drugi klub. Ostaje da se vidi koliko će ona biti blizu maksimuma.

Džo Heris je šuter kakav je Bruklinu potreban uz Kevina Duranta i Kajrija Irvinga. Njegovi šuterski kvaliteti su izuzetni i može da pogađa u velikom obimu iz praktično svih pozicija i situacija zbog izuzetno brzog izbačaja. Prošle sezone je imao nešto preko 7.500.000 dolara platu, a ovde je najveća nedoumica koliko Netsi mogu da istrpe porez na luksuz, s obzirom na već postojeće opterećenje?

Danilo Galinari bi ponovo mogao da se nađe na Majamijevom radaru. Malo je nedostajalo da italijanski as pređe u redove Hita poslednjeg dana prelaznog roka, pa se već spekuliše o tome da klub sa Floride žrtvuje prostor u seleri kepu zbog njega. Galinari je uspešno izvršio tranziciju sa pozicije tri na četiri, a kako ima 32 godine, uspeo je da zadrži svoj napadački kvalitet, ali i da izgubi malo u defanzivnom delu. Svakako neko ko će izazvati pažnju među klubovima.

Davis Bertans (©Reuters)Davis Bertans (©Reuters)

Situacija oko Davisa Bertansa mogla bi na papiru sa bude jednostavna – pošto ga nisu trejdovali na kraju prošlog prelaznog roka, Vizardsi će letonskog šutera izvesno zadržati. Neizvesno je da li on želi da ostane, zbog potpunog haosa koji vlada u klubu sa Džonom Volom i malim šansama da Vašington ode u plej-of ako se situacija u svlačionici ne sredi. Bertans je do prekida sezone imao individualno sezonu iz snova, pucao trojke uz 42,4 odsto preciznosti uz neverovatnih 10,7 pokušaja na 36 minuta. Upravo će Bertans, zajedno sa Galinarijem i Herisom, biti na listi želja klubova koji žele da pojačaju napadačke brojke.

Najčudniji put mogao bi da prođe Montrezl Herel. Zvanično najbolji šesti igrač NBA lige pominjao se kao moguća meta Dalas Maveriksa, gde bi postao saigrač Luki Dončiću. Svima je i dalje u glavi ona situacija kada je Herel vređao slovenačku superzvezdu na rasnoj osnovi tokom plej-of susreta Klipersa i Dalasa, a nedugo zatim počeo je da se dovodi u kontekst s franšizom iz Teksasa. Do prekida sezone Herel je apsolutno bio na nivou zvanično najboljeg šestog igrača lige, ali je onda u “balonu“ značajno pao i sada se mnogi pitaju koliko će ga taj slom forme koštati. Podsetimo, on je napustio Orlando kada mu je preminula baka i nikako nije uspeo da povrati stari ritam kada se vratio. Procenjuje se da će Klipersi pokušati da ga zadrže ili potpišu i trejduju.

Majami je postao pravi hit NBA “balona“ jer je disao plućima Gorana Dragića. Popularni Zmaj rado je prihvatio ulogu šestog čoveka, ali je istovremeno postao vezivno tkivo ekipe i njena pokretačka snaga. Ko zna kako bi se odigravalo finale NBA lige s Lejkersima da Dragić u prvom meču istog nije povredio plantarnu fasciju i ispao iz jednačine. Do tog momenta beležio je 20,9 poena, 4,7 asistencija i 4,2 skoka na 34,6 minuta u 15 plej-of mečeva. Majami je navodno zainteresovan da produži saradnju s Dragićem, samo je njena formulacija nepoznata. Ako se bude potpisivao novi ugovor, verovatno će to biti na jednu godinu s većom platom – prošle sezone dobio 19.217.900 dolara – mada je privukao ozbiljnu pažnju drugih klubova.

Pelikansi su napravili dobar potez odlukom da sačekaju sa potpisivanjem novog ugovora sa Brendonom Ingramom. Sada je Ol-star kalibar, zvanično igrač koji je najviše napredovao u prošloj sezoni i uskoro će postati kandidat za maksimalni ugovor. Njegova šuterska transformacija je izuzetna u svim aspektima – od slobodnih bacanja, preko procenta ubačenih šuteva za tri poena, do samih situacija koje bira za svaki šut. Ingram je ograničeni slobodni agent i mnogi klubovi će pokušati da ga privuku, ali se isto tako očekuje da Nju Orleans izjednači svaku od njih.

Gordon Hejvord (©Reuters)Gordon Hejvord (©Reuters)

Gordon Hejvord je na prekretnici karijere. On u svom ugovoru ima opciju automatskog produžetka sa Bostonom i u američkim medijima spekuliše se da će je odbaciti kako bi potpisao novu, dugoročnu saradnju. Samo se ne zna da li u Bostonu ili negde drugo? Pazite, 34.200.000 dolara je ogroman novac da bi se opcija tek tako odbacila, a ne treba zaboraviti da bi aktiviranjem opcije mogao sebe da dovede u dobru poziciju pred Free Agency naredne godine, jer će više klubova imati veći prostor u budžetu. Ako ostane zdrav, mogao bi sebi da podigne cenu u takmičarskoj 2020/21 i obezbedi veću platu.

Oko Demara Derozana se podigla velika prašina. Malo je klubova sa tako velikim prostorom u budžetu da mogu da pokriju njegovu platu, a CBS Sport tvrdi da je najrealniji scenario da on iskoristi opciju u ugovoru i da ga San Antonio onda trejduje. Sve je moguće, ali on je svojih 27.700.000 dolara koliko mu sledi već zaradio igrama u Sparsima, gde je imao 22,1 poen, 5,6 skokova i 5,5 asistencija prošle sezone.

Na kraju, ostaje da se vidi šta će biti s Polom Milsapom. Kao neko ko je opteretio budžet Denvera s 30.350.000 dolara, jasno je da će od njegovog sledećeg koraka biti odlučeno i dalje usmerenje franšize. Prvenstveno jer se radi o igraču koji je mnogo pomagao Nikoli Jokiću u odbrani, ali je imao prevelike oscilacije u formi, što je upravu Denvera dovelo u zabunu. Svakako je klubu veći prioritet ostanak Džeramija Grenta koji je takođe slobodan, a još se ne zna šta će biti ni sa Mejsonom Plamlijem, mada je on manje bitan faktor. Milsap takođe ima celu istoriju problema sa kolenom koja bi mogla da ima uticaj na sledeći potpis, a jedna od opcija je da potpiše kratkoročni ugovor i obaveže se na minutažu između 20 i 30 minuta. Ali sve karte ostaju otvorene.

Među zanimljivim imenima na NBA tržištu su Mark Gasol, Kristijan Vud, Serž Ibaka, Ražon Rondo, Evan Furnije, Džerami Grant, Kentavijus Koldvel Poup, Tristan Tompson, Derik Fejvors, Aron Bejns, Markus Moris, Dvajt Hauard, Džej Krauder, Ejveri Bredli, Andre Dramond, Oto Porter, Malik Bizli, Dario Šarić...



tagovi

NBA Free AgencyNBA ligaBogdan BogdanovićMontrezl HerelDavis BertansDanilo GalinariEntoni DejvisDemar DerozanGordon Hejvord

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara