Lebron Džejms zakucava Majami za titulu Lejkersa (© Reuters)
Lebron Džejms zakucava Majami za titulu Lejkersa (© Reuters)

NBA VODIČ: Veterani odmaraju, Toronto se seli, blagajnici trljaju ruke

Vreme čitanja: 6min | sub. 07.11.20. | 10:03

Skica predstojeće sezone najkvalitetnije košarkaške lige planete

NBA se vraća pre nego smo očekivali. Glavni ljudi lige, predvođeni komesarom Adamom Silverom, dogovorili su se s vlasnicima klubova i igračima da će se prve utakmice nove sezone odigrati 22. decembra. Samo dva meseca i deset dana po okončanju prethodne takmičarske godine, što je neverovatno mala razlika. S obzirom da se sve vreme pričalo o 18. januaru 2021, prazniku Martina Lutera Kinga, kao mogućem datumu za početak sezone, onda je 22. decembra veliko iznenađenje.

No, ima dosta razloga zbog kojih se ovo dogodilo, ali još više nepoznatih činilaca oko nove NBA sezone.

Izabrane vesti

GUBITAK NOVCA

„Balon“ u Orlandu je spasao prošlu sezonu, ali je NBA liga svejedno izgubila ogromna finansijska sredstva. Neki proračuni spominju gubitak od 1.500.000.000 dolara što je veliki udarac za sve klubove i za ligu. Naravno da su u globalnoj krizi zbog pandemije virusa korona u minusu bili baš svi na svetu, ali se isto tako svi bore da minusi budu manji. Iako su svi oko NBA lige navijali da se nastavi u 2021, najverovatnije u januaru, a neki su spominjali i februar ili mart, odlučeno je da basketara prvi put lupi o parket pre Nove godine, odnosno katoličkog Božića.

Razlog je jasan – televizijska gledanost. Godinama je NBA liga za Božić u programu imala pet velikih utakmica, raspoređenih na ceo dan. To su bile i najvažniji sportski događaji u Americi za taj praznik. Te utakmice donosile su veliki novac, a sada je NBA liga izračunala da će ovaj početak sezone pre Božića doneti 500.000.000 više nego da je sezona počela januara sledeće godine.

BROJ UTAKMICA, RASPORED, TRAJANJE

Dosta se pričalo o tome koliko će nova sezona imati utakmica. Adam Silver je dugo govorio kako će NBA insistirati da se svaki klub odigra po 82 meča, vremenom se počelo pričati o manjem broju, kako bi sve što pre završilo. Spominjala se ideja o 66 susreta, koliko se igralo za vreme poslednjeg lokauta, a taj se broj često spominje kod mnogih analitičara, ali na kraju se došlo do rešenja u vidu 72 utakmice. Šta će to značiti za raspored još se ne zna, ali jednu od ideja je predložio Džon Holingžer, novinar Atletika, nekada angažovan kao važan član Memfisa, dobro obavešten šta se događa u NBA ligi. Rekao je da se razmišlja o ideji da se maksimalno smanje putovanja, pa bi se većina utakmica odigrala kod ekipa koje su geografski blizu. Po toj ideji bi svaka ekipa odigrala čak osam utakmica protiv četiri tima iz iste divizije, a još po četiri protiv ostalih deset iz konferencije. Tom računicom smo došli do 62 utakmica, a preostalih deset bi se odigralo protiv ekipa iz protivničke konferencije. To bi u teoriji značilo da neka ekipa ne bi igrala nijednu utakmicu u sezoni protiv pet ekipa iz druge konferencije. Hoće li ideja dobiti potvrdu u praksi, ostaje da se vidi, ali da će kalendar doživeti značajne razlike u odnosu na „normalnu“ sezonu je jasno.

KaO što je jasno da će sezona završiti najkasnije do 16. maja, a plej-of do 25. jula. To je dobra stvar za ljubitelje reprezentativne košarke, jer će NBA igrači moći da učestvuju na Olimpijskim igrama u Japanu sledeće godine. U jednom trenutku njihovo pojavljivanje na najvećoj planetarnoj smotri bilo je pod znakom pitanja, ali je NBA odlučila da ne uđe u klinč sa FIBA. Svetska košarkaška organizacija je ionako već izašla u susret NBA ligi kada je promenila kalendar, prebacivši svetska prvenstva u neparne godine, a evropska u ritam od četiri godine. Bez obzira na pandemiju, NBA sad ne bi lako mogla da donese odluku da se sezona igra za vreme Olimpijskih igara.

BORBA S PANDEMIJOM

Nikola Jokić (© Reuters)Nikola Jokić (© Reuters)

Jedna od najvažnijih stvari koje su igrači tražili u pregovorima oko početka nove sezone u decembru je borba s pandemijom virusa korona. NBA „balon“ u Orlandu se pokazao kao najbolje rešenje u svetu sporta ove godine, a stvarno je neverovatno da u celoj priči nije zabilježen nijedan slučaj zaraze.

Sad će stvari biti drugačije, jer će se igrati u domaćim dvoranama, a Kris Pol i Rasel Vestbruk, kao predstavnici Unije igrača, želeli su jasne odgovore kako će NBA liga raditi na suzbijanju zaraze. Garancije su dobili, mada se ne zna kakve, ali igrači su pristali na početak lige. Sigurni smo da će NBA opet pokušati pokazati da je najbolja i u ovoj borbi.

PUBLIKA

Virtualna publika, koju je NBA liga izmislila u „balonu“, stvarno je bila dobar izum, ali to ipak nije – to. Svi žele da se publika vrati u dvorane, igrači zbog atsmofere, vlasnici klubova i NBA lige zbog novca. Bez obzira šta NBA liga ima velika televizijske i sponzorske ugovore, ipak je novac od ulaznica, odnosno svega šta se događa na dan utakmice, najvažniji u NBA ligi. Na nivou takmičenja, čak 40% novca dolazi od prodaje ulaznica. Primera radi, Golden Stejt Voriorsi dobiju od toga 70% prihoda.

Naravno da se potpuni povratak publike u dvorane ne može očekivati, ali u nekim državama Amerike moguće je igrati pred 15% ispunjenosti dvorane. Što se procenat bude povećavao, tako će svi biti zadovoljniji, posebno blagajnici.

BALON

„Balon“ u Orlandu smo već spomenuli nekoliko puta, ali moramo još (najmanje) jednom. Bio je to fantastičan projekt, a jedna od stvari koje je doneo je to da se u Diznijevom svetu igrala odlična košarka.

Pričalo se o ideji da se cela sezona odigra u nekoliko balona, ali od toga neće biti ništa. No, moglo bi se dogoditi, ako se pandemija ne zaustavi, da se balon opet organizuje za plej-of. O tome se javno ne priča, mada bi mnogi voleli reprizu. Možda najviše Donovan Mičel i Džamal Mari.

FREE AGENCY

Veliki problem za klubove, igrače i menadžere je kratak rok koji će postojati za free agency, odnosno prelazni rok. Ne može da počne pre 18. novembra, kada je na programu ovogodišnji draft, a iako još nije poznat tačan datum prelaznog roka, moglo bi da se dogodi da bude odmah dan posle drafta, 19. novembra.

S obzirom da će trening kampovi verovatno početi 1. decembra, postoiji šanda sa igrači odmah posle toga potpišu ugovor s jednim klubom, već sutradan krenu da treniraju s drugim. Nije uobičajeno, a veći će problem biti šta će biti malo vremena za administrativne stvari oko ugovora.

SMANJENJE PLATA IGRAČA

Bez obzira na velike gubitke lige, ugovori igrača se ne mogu smanjiti, oni su garantovani, ali su košarkaši pristali da im se deo novca ne isplati odmah. Za prošlu sezonu je to bilo 25%, sada su vlasnici za sledeću tražili da to bude oko 30%, ali na kraju se sve dogodilo za oko 17-18%.

Toliko će manje plate igrači dobiti u sledeće dve sezone, a u 2022/23 će smanjenje biti 10%. Sav novac biće uplaćen naknadno, a biće zanimljivo videti šta će se događati leta 2023. kad ističe kolektivni ugovor. Vlasnici će tada sigurno biti tvrdi u pregovorima, a već se uverili da NBA igrači čvrsto drže stavove. Moguć je i novi štrajk.

RAZLIČIT STATUS EKIPA

Balon u Orlandu (© Reuters)Balon u Orlandu (© Reuters)

Lejkersi i Majami su poslednju utakmicu igrali nedavno, dok je osam ekipa koje nisu bile u „balonu“ prethodni put bilo angažovano u martu.

To znači da timovi neće biti u istom statusu. Jasno je da se kadar menja u svakom prelaznom roku, ali u nekim sredinama nikakve hemije među igračima neće biti. Neki se nisu ni videli gotovo godinu dana.

IZOSTANAK VETERANA NA POČETKU SEZONE

Kratka pauza između dve sezone će dovesti do toga veterani iz ekipa koje su igrale u plej-ofu odluče da izbegnu neke utakmice u prvim mesecima novog takmičarskog ciklusa. Deni Grin je već najavio da će, zajedno sa Lebronom Džejmsom i još nekim igračima Lejkersa propustiti deo utakmica u prvim mesecima. Iako je klub z Los Anđelesa to demantovao, jasno je šta će se desiti.

Ostaje da se vidi u kojoj meri, ali se nemojte iznenaditi ako u početnim mesecima nove sezone ne budemo gledali preterano kvalitetnu košarku.

TORONTO U SAD

Gde će igrati Toronto Reptorsi? S obzirom da u odbrani od virusa korona Kanada ima različite mere od Sjedinjenih Američkih Država, postoji velika šansa da Toronto utakmice ne igra u svojoj državi nego da za domaći teren izabere grad u Americi. Najčešće se spominje Ročester, ponudu je poslao i Hampton Roads, a da će ugostiti NBA ekipu nadaju se i u Kanzas Sitiju te Lujvilu.

Bilo kako, vodiće se velika bitka za ekipu Toronta. NBA na jednu godinu, pa i ovakvoj situaciji, deluje kao dobra nagrada.

Piše: Emir Fulurija


tagovi

Lebron DžejmsNikola JokićLos Anđeles LejkersMajami HitDenver NagetsToronto ReptorsAdam Silver

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara