© Sergio Llull; © Shutterstock
© Sergio Llull; © Shutterstock

Nova šansa za Vukčevića u Galiciji, Avramović spreman da zasija u Klasiku

Vreme čitanja: 4min | uto. 23.03.21. | 11:03

Danas su na programu zaostali mečevi 20. kola španske ACB lige, Obradoiro dočekuje Real, dok će Barselona ugostiti Estudijantes

Košarkaši madridskog Reala su pretrpeli tek jedan poraz u španskom prvenstvu ove sezone, pa tako sa 24 trijumfa sede na čelu tabele. Do 25. će pokušati da dođu na gostovanju u Santijago de Komposteli, gde će ih ugostiti ekipa Obradoira (18.00), koja sa utakmicom manje ima učinak 7-17 i sedi na 15. poziciji na tabeli, sa pobedom više od ugrožene Gipuskoe.

Jasno, Madriđani su aspolutni favorit, iako u Evroligi imaju određenih problema, u domaćem prvenstvu potpuno dominiraju. Jedini poraz nanela im je Barselona krajem prošle godine, a od tada imaju 10 vezanih trijumfa u Endesi. Obradoiro je sa druge strane nanizao sedam poraza, slast trijumfa poslednji put osetio je krajem januara, kada je na svom parketu nadigrao Bilbao.

Izabrane vesti

Predstojeći duel biće 25. međusobni za ove dve ekipe, Real je dosad ostvario 21 pobedu. Čete Pabla Lasa i Monća Fernandeza se ove sezone ponajviše oslanjaju na šut sa distance i spadaju u red najboljih trojkaških timova u ligi. Obradoiro je treći sa 10,6 ubačenih trojki po meču, Real drugi u šampionatu kako u proseku protivnicima ubacuje 11 šuteva sa spoljnih pozicija.

Očekuje nas i interesantan duel pod obručima. Centar sastava iz glavnog grada Galicije Laurinas Birutis je šesti najkorisniji igrač lige (indeks 16,5), a naspram sebe će imati jednog od najbitnijih igrača Lasove ekipe i "čuvara reketa" od kojeg zazire čitava košarkaška Evropa Valter Tavares. Gorosats sa Zelenortskih Ostrva je drugi u MVP trci sa prosečnim indeksom 19,8.

Pablo Laso će imati poseban motiv da dobije predstojeći duel, kako je na pragu toga da postane četvrti najuspešniji trener u istoriji ACB lige. Dosad je upisao okruglo 480 pobeda, ukoliko nadmudri Fernandeza nadmašiće Duška Ivanovića i dodatno skočiti na lestvici najuspešnijih trenera u španskoj košarkaškoj ligi.

Ima ipak Kraljevski klub problema sa povredama, van stroja su već neko vreme Rudi Fernandez, Srhio Ljulj i Entoni Rendolf, a od prethodne utakmice i Felipe Rejes i Karlos Alosen. Utisak je da bi ponovo priliku mogao da dobije Tristan Vukčević, koji je u pobedi nad Betisom za 14 minuta na parketu ostvario rekord karijere (11 poena) i postao tek 11. igrač koji je sa 18 godina starosti upisao dvocifren košgeterski učinak u španskom prvenstvu. Krilni centar, koji je odabrao Srbiju, upisao je šest nastupa u ACB ligi ove sezone, Real je nastavio da daje priliku mladim igračima, a izgleda da će posle Garube i Alosena upravo Vukčević biti "sledeća velika stvar" iz čuvene madridske "kuhinje".

20.30: Hendikep (-13,5) - (1,48) Barselona (2,47) Estudijantes

Nešto kasnije sastaju se Barselona i Estudijantes (20.30), Katalonci su apsolutni favorit i sve osim pobede domaćina u Palau Blaugrani predstavljalo bi ogromno iznenađenje.

Četa Šarunasa Jasikevičijusa dominira u Evroligi ove sezone, u španskom prvenstvu sa učinkom od 22 pobede i tri poraza u leđa gleda jedino Realu. U seriji je od osam pobeda u svim takmičenjima, poslednju put je u Endesi poražena još prvog decembra od Valensije. Estudijantes je sa druge strane popravio formu, pa je na poslednjih pet mečeva upisao tri trijumfa (dva posle produžetka). U minulom kolu je kao gost slavio protiv Saragose, u utakmici NBA razmera (113:104).

Reprezentativac Srbije Aleksa Avramović je nastavio da blista, u pomenutom trijumfu nad Saragosom ubacio je 23 poena, peti je strelac lige sa prosekom od 16,6 poena po meču. Svakako će ponovo biti najveća uzdanica Studenata, kako je van stroja još uvek italijanski reprezentativac Alesandro Đentile.

Duel Barselone i Estudijentase jedan je od klasika španske košarke. Katalonci su titulu osvajali u 18 navrata, 26 puta Kup kralja, a dva puta su podigli i trofej Evrolige. Sastav iz Madrida je tri puta osvajao Kup kralja, u četiri navrata je bio i vicešampion zemlje, a 1992. godine je igrao i Fajnal for FIBA Evrolige, kada je u čuvenom polufinalu pretrpeo poraz od Partizana, koji se potom i popeo na krov Starog kontinenta. Megdan su ove dve ekipe delile u čak 157 navrata, a Blaugrana je kroz istoriju bila veoma dominantna sa 107 ostvarnih trijumfa.

Jasikevičijus neće moći da računa na povratnika Pau Gasola i Korija Higinsa, dok uz Đentilea trener Studenata Hota Kuspinera ne može da računa ni na Dovidasa Gijedraitisa.

ACB LIGA - ZAOSTALI MEČEVI 20. KOLA

Utorak

18.00: (5,00) Obradoiro (19,0) Real Madrid (1,20)

20.30: Hendikep (-13,5) - (1,48) Barselona (2,47) Estudijantes

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK BarselonaKK Real MadridEstudijantesObradoiroACB ligaAleksa AvramovićTristan VukčevićPablo Laso

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara