Zmago Sagadin i Obina Ekezie (MN press)
Zmago Sagadin i Obina Ekezie (MN press)

Obina Ekezije se priseća Zvezde: I sad me prođe jeza od tih treninga, ali se kasnije sve isplatilo

Vreme čitanja: 4min | sub. 05.03.22. | 09:59

"U pamćenje mi se urezao prekid sezone, posle čega smo morali da idemo na pripreme kako bismo ponovo ušli u formu. Skuni Pen je ‚poludeo‘ zbog toga, bio je spreman i da napusti klub. Uspeo sam da ga ubedim da ostane. Kada se podvuče crta, on je meni pomogao da dođem, a ja njemu da ostane"

S početka ovog veka košarkaši Crvene zvezde su imali ispred sebe brojne izazove. Svih tih godina jedan tim se izdvojio u srcima navijača - tim Zmaga Sagadina iz sezone 2002-2003 kada su dvojica harizmatičnih dioplomaca prestižnih američkih univerziteta Ohajo Stejta i Merilenda nosili crveno-beli dres – američki plejmejker Skuni Pen i nigerijski centar Obina Ekezije.

Iako je odigrao tek 25 mečeva za klub sa Malog Kalemegdana, Ekezije je dominantnim partijama (15,6 poena, 7,7 skokova) oduševio navijače koji su prvo polagali nade u Tajrona Vašingtona. Ali, Amerikanac nije bio u stanju da ispuni zahteve tima, pa je trener Sagadin odlučio da pozove Ekezijea.

Izabrane vesti

"Često mi pada na pamet sezona u Zvezdi. Ne radi se više tako danas u klubovima. Svaki dan po ceo dan trening. Neverovatno. Posle ovoliko godina, srećan sam što sam bio u Zvezdi. Mnogo mi je pomogla ta sezona jer sam posle nje bio u najboljoj mogućoj kondiciji. Ono što se baš izdvaja je taj težak rad na treninzima i intenzitet mečeva sa Partizanom", počinje Ekezije priču za Mozzart Sport.

Ne zaboravlja ni večite derbije…

"Utakmice za pamćenje. Prava čvrsta košarka. Malo mi je žao što takvih mečeva nije bilo za titulu jer mislim da smo imali dobar tim. Izdvojio bih igrače Partizana u reketu, imali su nekoliko talentovanih igrača, ali znam da smo mogli da se borimo sa svima njima".

Ko god je zakoračio u dvoranu u kojoj se igra derbi, bilo kao aktivni ili pasivni učesnik, apostrofira atmosferu…

"Nagovestili su mi šta da očekujem. Stvarno je bilo intenzivno, ali ja sam naučen da ne obraćam previše pažnju na tribine. Igrao sam uvek maksimalno borbeno i verovatno me se ljudi iz Srbije sećaju iz tog razloga. Drago mi je što sam ostavio neki trag u klubu, a današnjim košarkašima želim pobedu protiv Partizana".

Vratio se Nigerijac na prve dane u Srbiji, priznajući da mu selidba iz SAD u Evropu nije lako pala, ali da je Skuni Pen odigrao presudnu ulogu.

"Povreda Ahilove tetive me je odvojila od nastavka saradnje sa Klipersima i NBA lige. Bilo je jasno me čeka selidba u Evropu. Glavni cilj mi je bio da odem negde gde ću da dobiti minutažu i dobru ulogu, da mi taj angažman bude odskočna daska za povratak u NBA. Na kraju sam to i uspeo, ali sam pre toga bio u dilemi, jer sam čuo sam mnoge negativne priče o državi, ratovima, kompletnom stanju. Bilo je i dobrih priča. Ali, kako bi bio siguran,. pozvao sam druga iz detinjstva - Skunija Pena. On mi je objasnio sve. Tada sam prelomio da dolazim".

(1,70) Partizan (14,5) Crvena zvezda (2,30)

Skuni je danas trener u NBA ligi, deo je organizacije Memfisa.

"Znao sam da će ostati u košarci. Njegov karakter pomaže saigračima da budu bolji. Jedan od mojih omiljenih saigrača i pravi prijatelj. Te sezone je bio lider Zvezde, igrao je fantastično, svi smo crpeli njegovu energiju na parketu."

Zvezda je tu sezonu ipak završila bez trofeja.

"Neodostjalo nam je iksutvo. Imali smo talenta, čvrstinu, ali smo bili baš mlad tim. Ako se dobro sećam mislim da smo svakoga mogli da pobedimo, bolji od nas su samo bili FMP i Partizan. Bili su fizički jaki i iskusni. Znali su kako se pobeđuje".

Ta godina nije bila samo turbulentna na Malom Kalemegdanu, već i u Srbiji…

"Neverovatne stvari su se dešavale. U pamćenje mi se urezao prekid sezone zbog ubistva premijera Srbije (Zorana Đinđića). Neverovatna situacija. Posle toga smo morali da idemo na pripreme kako bismo ponovo ušli u formu. Skuni je ‚poludeo‘ zbog toga, nije imao više snage da trenira po ceo dan, bio je potpuno istrošen jer je imao i najveću minutažu. Bio je spreman i da napusti klub jer na sve to ni plate nisu bile redovne. Ipak, uspeo sam da ga ubedim da ostane jer je bio vođa. Kada se podvuče crta, on je meni pomogao da dođem, a ja njemu da ostane".

Bez obzira što je iz Beograda otišao bez trofeja, Obina ističe da je godina u Zvezdi imala ključnu ulogu u njegovoj karijeri.

"Kad se setim koliko smo trenirali, prođe me jeza. Nekada i po tri treninga dnevno. (Trener) Zmago je bio nemilosrdan kada su u pitanju treninzi. Ipak, to mi je mnogo pomoglo. Posle te sezone sam ‚pucao‘ sam od snage i zato sam uspeo na kratko da se vratim u NBA. Nažalost, ponovo sam se povredio u Atlanti. Ipak, u Zvezdi sam ojačao maksimalno, dobio sam eksplozivnost. Sećam se da smo radili najosnovnije košarkaške stvari kao da smo imali 11 godina. Nije bilo lako, ali se definitivno isplatilo kasnije".

Danas se Obina bavi sa nekoliko uspešnih poslova, ali nije rekao zbogom košarci.

"Po završetku karijere vratio sam se u Nigeriju, osnovao firmu koja se bavi organizacijom putovanja preko interneta. Ali, košarka je moja ljubav... Otvorena je akademija u saradnji sa NBA ligom. Velika želja mi je da dovedem trenere iz Srbije u akademiju kako bi nam pomogli. To bi bila prava stvar. Zaista imam visoko poštovanje za košarku u Srbiji", zaključio je Ekezije.


tagovi

KK Crvena zvezdaObina EkezijeABA ligaSkuni Pen

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara