Željko Obradović
Željko Obradović

Obradović: Nisam potpisao ugovor sa Partizanom; Zamoliću Ostoju i Savića da javno kažu koliko košta tim

Vreme čitanja: 5min | sub. 28.08.21. | 08:10

“Meni ne treba ugovor sa Partizanom. Gospodin Ostoja Mijailović je čovek kome ja verujem. Ja sam ga pitao da li ti meni veruješ. Rekao mi je: ´Verujem ti´. Ja verujem tebi, i kraj. Da li ću da ga potpišem sutra? Otkud znam. Neću da se bavim time, važnije mi je da budu svi igrači na treningu”, kaže trener crno-belih

Kada su se pojavile prve informacije da će Željko Obradović preuzeti Partizan, mnogima su se obrve podigle od neverice i podozrenja. Sada su navijači već doživeli da tim bude (skoro) skockan do kraja, Partizan je dobio i prvi pripremni meč, ali su i dalje brojna pitanja ostala otvorena i zanimljiva.

U intervjuu za “Al Jazeeru Balkans”, Obradović je probao da odgovori na što više njih. I pritom se dotakao interesantnih detalja. Govorio je o svom dolasku u klub, o budžetu kluba, o tome kako je Kevin Panter stigao među crno-bele, kao i o činjenici da još nije potpisao ugovor sa Partizanom.

Izabrane vesti

Za početak, istakao je da je pored Partizana imao na talonu i ponude evroligaških timova.

Dolazile su ponude iz klubova Evrolige međutim ja sam rekao da mi treba neka ekstra motivacija, da mi treba nešto što će ekstra da me privuče. Imao sam mogućnost da izaberem gde ću da radim. Izabrao sam Partizan. To je najčistija emocija koja me povukla da radim u Partizanu“, rekao je Obradović za “Al Jazeeru Balkans”.

Obradović je sa Partizanom dogovorio trogodišnju saradnju, koja, zanimljivo, još nije formalizovana.Popularni Žoc objašnjava kako je to “moguće”.

Ja nemam ugovor sa Partizanom. Nisam potpisao ugovor sa Partizanom. Zato što meni ne treba ugovor sa Partizanom. Gospodin Ostoja Mijailović je čovek kome ja verujem. Ja sam ga pitao da li ti meni veruješ. Rekao mi je verujem ti, ja verujem tebi. Kraj. Da li ću da ga potpišem sutra? Otkud znam. Neću da se bavim time. Mnogo mi je važnije da mi svi igrači budu na treningu. Ja znam ko sam i šta sam i kakav sam. I to mi je najvažnije. Dogovorili smo se da saradnja traje tri godine, to je tako, moja reč je važnija od bilo kakvog potpisa. Trebalo bi da provedemo najmanje tri godine zajedno, ovo je projekat”, rekao je Obradović i dodao je da je izuzetno zadovoljan stručnim štabom koji je oformio.

Dolazak Obradovića pokrenuo je brojna pitanja. Jedno od osnovnih jeste i budžet kluba, koji je već doveo nekoliko zvučnih pojačanja. Među njima i dvojicu igrača koji su igrali na Fajnal foru Evrolige prošle sezone - Kevina Pantera i Zeka Ledeja.

Ja sam bio u Pioniru, na predolimpijskom turniru, kad je stigla ta vest da je Milano rešio da ne produži ugovor sa Kevinom Panterom. Istog trenutka okrenuo Zorana i rekao mu ´Ajde proveri to´. Dobio sam informaciju od bivšeg igrača Điđija Datomea gde sam pitao da nije neki problem, šta se dešava. Điđi mi je rekao: ´Ne, sve je ok, on je super dečko. Istina je to´. Zoran je posle toga istog trenutka poslao telefon Pantera gde sam ga okrenuo. Imao sam izvanredan razgovor sa njim. Ako mene pitate ja sam bio iznenađen njegovom reakcijom. Čovek je iz Evrolige. Međutim kad je porazgovarao sa mnom, dogovorili smo se da se čujemo sledeći dan. Sledeći dan mi je on rekao: ´To je to´. Da bi mi posle toga poslao poruku da će da potpiše. Znači koliko ste vi iznenađeni, koliko su svi bili iznenađeni, toliko sam i ja. Ali očigledno kada pričaju dva čoveka odrasla, koji razumeju jedan drugog, da se veoma brzo dogovore, da se vrlo brzo nađu”, rekao je Obradović.

Pa se onda dotakao teme budžeta… Pominjale su se u javnosti cifre i veće od 15.000.000 evra.

On je čovek koji je shvatio šta mu ja pričam i šta može da dobije. To je njegov život u pitanju je njegova karijera, on je odlučio. Sve ostalo su pitanja za Zorana Savića i predsednika kluba. To nije pitanje za mene. Ja nikad u životu nisam sa igračima pričao o novcu. Zoran Savić će da izađe i da kaže i to ću ja zamoliti i njega i predsednika da urade, da vam stave novinarima i celoj javnosti, da ne bi bilo tračeva, da se vidi koliko košta ovaj tim Partizana, a koliko je koštao prošle godine. Ono što ja imam kao informaciju je nešto što je apsolutno normalno da bude, ali neću ja da izlazim u javnost zato što je to posao kao što sam rekao Zorana Savića, sportskog direktora, i predsednika kluba”.

Manji je budžet nego što je bio u Fenerbahčeu i ostalim klubovima u kojima je Obradović radio?

Naravno, tu nema poređenja. Kada vi pravite budžet tima, imate igrače za koje mislite da vrede određeni nivo ugovora i imate neke druge igrače koji nisu na tom nivou i onda raspodelite novac. Apsolutno je jasno da neki igrači u Partizanu imaju nešto više ugovore, neki imaju nešto niže. Ali to je sve u odnosu na kvalitet koji smo mi procenili i(li) ono što su oni bili spremni da prihvate. To je u svakom klubu tako. Nadam se da će Zoran i predsednik kluba izaći sa budžetom koji je više nego normalan. Da je to nivo kako su raspoređena sredstava zadnjih godina. To je jedino što mogu da vam kažem”.

Obradović je kao osnovi cilj pred početak sezone naveo povratak crno-belih u Evroligu, kroz osvajanje Evrokupa ili ABA lige. Dolazak u Partizan je novi početak i za trofejnog trenera koji se ne boji da bi mogla da mu se ponovi epizoda sa reprezentacijom 2005. godine, kada se, kako sam ističe, vodio emocijama.

Sve je moguće. Ko radi taj i greši. Ono što je suština pitanja mnogih ljudi bila je šta ti to treba, ti rizikuješ. Šta rizikujem? To je sada moje pitanje, šta ja rizikujem. Da li čovek koji voli nešto i to mu je najvažnije rizikuje? Može Partizan da bude osmi. Ok, osmi je. Dođe predsednik i kaže: ´Željko, to nije to´. Hvala lepo. Ja sam ispunio svoj san. Vratio sam se u moj Partizan. Mogu da vam kažem da se osećam fenomenalno. Da bih vam objasnio, letim. Svaki trening letim sa mojim igračima. Da li ima teških trenutaka na trenigu? Da li podviknem? Da li sam u nekom trenutku nervozan. Pa kad bi bilo drugačije, onda to ne bi bilo to. Kad bih ja otišao na trening, kada bi sve bilo u redu da se ne iznerviram, da ne podviknem i da ne ispravljam, onda to ne bi bilo to“.

Rekao je Obradović i zbog čega je odabrao mladog Jama Madara, a mogao je i neke druge plejmejkere.

"Zoran i ja smo gledali 20 plejmejkera, ja sam odabrao ovog dečka. Zato što mislim da je on neko ko uživa igrajući košarku. Zašto sam uspeo da ubedim Avramovića? Zato što je to isto to (kao u slučaju Madara, prim.aut). Hteo sam da napravim tim sa igračima koji su željni uspeha, koji su gladni i željni košarkaške igre. Ledej mi je na prvom treningu pokazao da je takav. To je sve izvanredan spoj onoga što sam želeo”, zaključio je Obradović razgovor za “Al Jazeeru Balkans”.

Celokupan intervju pogledajte OVDE.



tagovi

Kevin PanterOstoja MijailovićZoran SavićŽeljko Obradović

Obaveštavaj me

KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara