Aleksa Uskoković i Klemen Prepelič (©Star Sport)
Aleksa Uskoković i Klemen Prepelič (©Star Sport)

Oslabljena Zvezda u Fonteti za nastavak dominantnog niza, Valensija traži izlaz iz krize

Vreme čitanja: 4min | pet. 15.01.21. | 09:38

Dejan Radonjić ne može da računa na trojicu, a Đaume Ponsarnau na dvojicu važnih igrača, od kojih je jedan kapiten Bojan Dubljević

Posle dosta peripetija i neizvesnosti let za Madrid nije mogao da bude ostvaren jer je aerodrom u Madridu zakovan snegom i ledom, pa je umesto u sredu, ekspedicija Crvene zvezde u četvrtak od 10 časova ujutru otputovala za Španiju, ali u Valensiju gde je čeka meč protiv ekipa Đauma Ponsarnaua u velelepnoj Fonteti (TV Sportklub, 21.00).

Zvezda je na novo evropsko putovanje otišla bez Džordana Lojda, Marka Simonovića, Boriše Simanića i Lendrija Noka, koga su problemi s vizom sprečili da se ukrca na avion. I sa onim što Dejan Radonjić ima na raspolaganju ideja nije da se unapred podigne bela zastavica i prizna poraz, već će u fokusu biti pokušaj da se zadrži dominantni niz pobeda nad Valensijom kada se ovi klubovi sudare u Evroligi. Podsetimo, Crvena zvezda nikada nije izgubila od Valensije u dosadašnjih šest okršaja u elitnom klupskom takmičenju, baš kao što crveno-beli u poslednjih desetak godina nijednom nisu slavili protiv Slepih miševa u Evrokupu.

Izabrane vesti

Pogledom na stranice lokalnih medija u Valensiji ne stiče se utisak da je danas na programu utakmica 20. kola Evrolige. Razlog tome jesu pozitivni slučajevi virusa korona u svlačionici ženskog tima košarkaškog kluba Valensija. Zbog toga je gotovo kompletna pažnja tamošnje javnosti usmerena ka popisivanju obolelih, u nadi da se broj pozitivnih rezultata neće menjati od tri, koliko ih je bilo u četvrtak ujutru. I u muškom sastavu Valensije su se čekali rezultati PCR testova, ali kako bi se znao status kapitena Bojana Dubljevića.

Crnogorski as propustio je ubedljive poraze u Barseloni i Milanu, zbog čega je Valensija prvi put u seriji od tri poraza i zato je pala na deseto mesto. Iako zaostaje samo jednu pobedu za Zenitom, Žalgirisom i Efesom koji se nalaze u gornjoj polovini tabele, mediji na istoku Španije smatraju da bi baš utakmica protiv Zvezde mogla da bude prelomna za Posnarnauovu ekipu i ambicije da se bori za TOP 8.

Jučerašnje testiranje nije donelo novosti po pitanju Dubljevićevog povratka u takmičarski pogon, pa je izvesnije da jedan od najvažnijih igrača domaćeg tima neće istrčati na parket Fontete. To može samo da bude velika prednost za Crvenu zvezdu, pošto je Valensija pokazala fizičku slabost unutrašnje linije otkako je Dubljević ispao iz kombinacije. Pogotovo se to videlo u Blaugrani protiv Barselona koja i sama ima muku zbog virusa korona, ali je konačna razlika i pored toga iznosila 17 poena (89:72). U Milanu je problem bio defanzivne prirode, što je dozvolilo ekipi Etorea Mesine da dobije na samopouzdanju i mentalnoj stabilnosti, što je dovelo do toga da utakmica praktično bude rešena u drugoj četvrtini završenoj rezultatom 33:16 u korist domaćina, te razliku od 18 poena na poluvremenu (54:36).

Svima u Crvenoj zvezdi jasno je da je jedini put do sedme pobede nad Valensijom u Evroligi ponavljanje svega viđenog iz dvorane Aleksandar Nikolić prošlog meseca. Crvena zvezda je tada spustila drugu najefikasniju ofanzivu Evrolige na samo 73 poena. Valensija je sada među pet napada Evrope sa prosekom većim od 81 poena i nalazi se gotovo u ravni sa Barselonom, madridskim Realom i milanskom Olimpijom, dok za prvoplasiranim CSKA zaostaje četiri poena...

Crveno-beli u Evroligi dozvoljavaju prosečno 78 poena, mada su od povratka Dejana Radonjića spustili granicu na 72 poena. To je otprilike granica preko koje Valensija ne bi trebalo da pređe ako su Zvezdine namere da uhvati još jedan evropski brejk. Uprkos tome što nema najboljeg strelca Džordana Lojda, Radonjićev stručni štab ima dovoljno visokih igrača da se suprotstavi Majku Tobiju, Deriku Vilijamsu, Luju Labejriju, Nikoli Kaliniću i svima koji budu čuvali najbliži prostor oko koša. Samim tim obavezu više imaće Džoni O'Brajant, da napravi još jedan iskorak kao u meču s Fenerom i odigra svestranu rolu kojom će pomoći spoljnoj liniji da uhvati ritam i rastrči se po terenu dvorane u srcu Valensije.

Zbog dosadašnjih rezultata i stanja na tabeli Zvezda nema pritisak moranja, jer dvanaest poraza u dosadašnjih osamnaest kola ne daju mnogo šansi u trci za četvrtfinale, ali ni razlika od tri-četiri pobede nije teoretski prevelika s obzirom na to kakvu smo dosad sezonu gledali. Ali Zvezda već hoda po tankoj ivici žileta... Poruka najave susreta u Madridu koji na kraju nije ni odigran bila je da Zvezdini igrači ostanu konkurentni. Valensija nije na papiru takmac u ravni s Blankosima, ali je u seriji od pet pobeda kod kuće, gde su poslednje dve nad Gipuzkoom i Gran Kanarijom završene sa po 101 ubačenim poenom i prosekom od 91 poena u tom nizu!

Kino Kolom odlično poznaje Valensiju i Fontetu, baš kao što Dejan Radonjić zna Derika Vilijamsa, koji je debitovao u Evroligi kao igrač Bajerna upravo pod komandom crnogorskog stručnjaka. Sve su to sitnice koje mogu da posluže srpskom klubu da izgradi bolji plan utakmice, ali ponašanje crveno-belih u prvom poluvremenu u obe faze igre značajno će odrediti dešavanja u nastavku...

EVROLIGA - 20. kolo

Četvrtak

Anadolu - Himki 99:60

/Sanli 19 - Miki 14/

Alba - Olimpija 70:84

/Lemers 18 - Lidej 16/

Makabi - Baskonija 91:82

/Brajant 14 - Henri 19/

Petak

18.00: (1,60) CSKA (14,5) Barselona (2,55)

18.00: (1,30) Fenerbahče (16,0) Panatinaikos (3,90)

18.00: (1,60) Zenit (14,5) Žalgiris (2,55)

20.30: (2,55) Bajern (14,5) Real (1,60)

20.30: (1,30) Olimpijakos (16,0) Asvel (3,90)

21.00: (1,35) Valensija (16,0) Crvene zvezda (3,50)

***kvote su podložne promenema



tagovi

KK ValensijaKK Crvena zvezdaDejan RadonjićĐaume PonsarnauEvroliga

Obaveštavaj me

Evroliga
KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara