Foto: MN Press
Foto: MN Press

Partizan na raskrsnici: Kud sad?

Vreme čitanja: 4min | ned. 10.01.21. | 15:20

Promenio se trener, menjaju se igrači, samo se igra ne menja

Pomislili su navijači Partizana da je prvi poraz u sezoni od Borca incident, pomislili su to možda isto i posle Krke, ali posle izgubljene utakmice u Čačku, te povrede Ognjena Jaramaza, izgleda da je Parni valjak krenuo još brže nizbrdo i da mu je potreban zaokret od 180 stepeni da bi izvukao sezonu.

Koliko god to u ovom momentu zvučalo i ovako i onako, crno-beli (teoretski) još imaju šansi za plej-of ABA lige, mada ne zavise od sebe sa skorom 7-7. Posle novog poraza su još dalje od tog cilja.

Izabrane vesti

Partizan je menjao trenera po početku sezone, umesto Vlade Šćepanovića stigao je Sašo Filipovski. Nije preterano pomoglo...

Menjali su crno-beli i igrače. Nemanja Gordić je otišao u Mornar, Stefan Janković nije više sa timom, angažovan je Džoš Perkins koji nije zaigrao u Čačku, kao ni povratnik Aleksej Nikolić koji je pod ugovorom. Ni te promene nisu pomogle.

Nije tajna da su crno-beli u potrazi za igračem na poziciji četvorke. Predsednik Partizana, Ostoja Mijailović, rekao je u nedavnom intervjuu za Mozzart Sport da se nikada nije bavio biranjem igrača, već da je to na sportskom sektoru.

"Za tri godine nisam doveo nijednog igrača u klub! Da sam ja rekao da treba da dođe. Jesam obezbedio novac, ali nisam tražio kada mi se neko sviđa i, kao, mora da se dovede. To je posao sportskog sektora. Gledam ovako: Ili imamo ljude kojima verujemo da rade svoj posao ili ih menjamo”.

I zato su ključna pitanja: Šta sada? Da li se ciljevi Partizana revidiraju u hodu? U kom smeru će crno-beli krenuti na ovoj raskrsnici? Kakvi će biti dalji koraci?

Jasno je da crno-beli neće odustati od plej-ofa ABA lige, da će igrati maksimalno do kraja, ali bi trebalo bi da budu značajno bolji ako žele da se potuku sa jačim ekipama od Borca i Krke. Tek im slede susreti protiv Crvene zvezde, Budućnosti, Cedevite…

Ako Parni valjak ovako nastavi, mogao bi da zabeleži najslabiji učinak od kako nastupa u ABA ligi, čime bi teoretski mogao da ugrozi učešće u Evrokupu naredne godine, pod uslovom da se ne domogne Evrolige preko drugog po kvalitetu evropskog takmičenja, iako Evrokup zna da dodeli vajld kard ekipama koje plasmanom u domaćem/regionalnom takmičenju koje nisu izborile direktnu ulaznicu.

Sezona 2019/2020: 1. mesto pred plej-of (nije odigrano do kraja)

Sezona 2018/2019: 4. mesto pred plej-of, potom poraz od Crvene zvezde u polufinalu

Sezona 2017/2018: 5. mesto, bez plej-ofa

Sezona 2016/2017: 3. mesto pred plej-of, potom poraz od Cedevite u polufinalu

Sezona 2015/2016: 5. mesto, bez plej-ofa

Sezona 2014/2015: 4. mesto pred plej-of, pa poraz od Crvene zvezde u polufinalu

Sezona 2013/2014: 3. mesto u regularnom delu, pa poraz od Cedevite u polufinalu

Sezona 2012/2013: 4. mesto u ligaškom delu, potom prvo mesto i pobeda u finalu nad Zvezdom

Sezona 2011/2012: 3. mesto u ligaškom delu, zatim poraz od Cedevite u polufinalu

Sezona 2010/2011: 1. mesto posle ligaškog dela, prvo mesto na kraju

Sezona 2009/2010: 2. mesto posle ligaškog dela, prvo mesto na kraju

Sezona 2008/2009: 1. mesto posle ligaškog dela, prvo mesto na kraju

Sezona 2007/2008: 1. mesto posle ligaškog dela, prvo mesto na kraju

Sezona 2006/2007: 3. mesto posle ligaškog dela, prvo mesto na kraju

Sezona 2005/2006: 1. mesto posle ligaškog dela, drugo mesto na kraju

Sezona 2004/2005: 2. mesto posle ligaškog dela, drugo mesto na kraju

Ipak, sve te priče i kalkulacije ne bi trebalo, bar zasad, da dotiču tim i stručni štab koga iza ugla čeka Top 16 faza Evrokupa koju Partizan otvara u sredu (20.30 časova) duelom sa Trentom,.

"Nemamo mnogo vremena za razmišljanje i plakanje. Dolazi nam Evropa. Čeka nas italijanska ekipa koja igra sličnu košarku kao Borac. Verujem da ćemo da odgovorimo na drugačiji način i da odigramo mnogo drugačije nego protiv Borca", rekao je Filipovski posle poraza u Čačku.

Partizan će se, dakle, koncentrisati sada maksimalno na start TOP 16 faze Evrokupa. Tu imaju šansu da krenu od nule, pa hipotetički i da izbore Evroligu, mada je to u ovom momentu vrlo, vrlo daleko.

Protivnici Parnog valjka su Trento, Lokomotiva i Metropolitan, a ukoliko Partizan bude među dva najbolja u grupi izboriće plasman u četvrtfinale što bi ovu, za sada košmarnu sezonu, pretvorilo u nešto sasvim drugačije, pozitivnije.

A da bi se to dogodilo ne zavisi (samo) od toga da li će doći jedan ili dvojica igrača, već da treba da se reši problem koji je, čini se, sistemske prirode. Videćemo kako će ga crno-beli rešavati... 



tagovi

EvrokupJadranska ligaOstoja MijailovićSašo Filipovski

Obaveštavaj me

KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara