Košarkaši Partizana (Foto: Starsport)
Košarkaši Partizana (Foto: Starsport)

Partizanov treći meč bez Pantera: Tabela ne sme da zavara, Barani su se naoštrili

Vreme čitanja: 6min | sub. 18.12.21. | 09:26

Crno-beli se u 12. kolu ABA lige sastaju sa Mornarom

Nije Partizan položio prvi ispit bez Kevina Pantera. Drugi jeste, ali samo sa prelaznom ocenom. Danas je pred pulenima Željka Obradovića i treći, a izazov će još jednom biti veći nego što to papir pokazuje. Crno beli gostuju u Baru (17.00), a na crnogorskom primorju iz čeka sve bolji Mornar, koji je slavio na četiri od poslednjih pet mečeva regionalnog prvenstva i u seriji je od tri vezane pobede.

Predstojeći duel biće 11. između Partizana i Mornara u ABA ligi. Crno-beli su dosad upisali dva trijumfa više u međusobnim okršajima, ali na jadranskoj obali imaju negativan bilans. Dva puta su savladali Barane u dvorani Topolica, na prvom gostovanju, kao i u sezoni 2019/20. Sastav iz Crne Gore je u svom domu slavio tri puta. Crno-beli posle 11 kola imaju devet pobeda i dva poraza, dok Barani i pored serije dobrih rezultata imaju učinak 4-7.

Izabrane vesti

Crno-beli su vezali dva meča bez pomoći povređenog Pantera. Koliko im nedostaje videlo se već na prvom, s ozbirom da su pretrpeli i prvi poraz kod kuće u sezoni - bolja je u Areni bila Cedevita Olimpija. Usledio je duel sa Šlonskom u Evrokupu, koji je Amerikanac takođe propustio, a Obradovićevi izabranici su uspeli da izbegnu drugi uzastopni poraz zahvaljujući poenima Nemanje Dangubića na pet sekundi do kraja. Nije bilo Pantera da u završnicama preuzme odgovornost, Zek Ledej je počeo da oseća posledice velike potrošnje, te su se mladi Partizanovi igrači našli pred velikim izazovom, ali su protiv Poljaka pokazali da sa njim mogu da se nose.

17.00: (3,50) Mornar (16,0) Partizan (1,35)

Propustiće najbolji strelac ekipe i gostovanje u Baru, a pod znakom pitanja je još nekoliko igrača. Gregor Glas je imao problema sa grčevima u finišu susreta sa Šlonskom, dok je na istom susretu povredu glave posle nezgodnog pada pretrpeo Uroš Trifunović. Pred sam meč biće procenjeno da li su u stanju da pomognu ekipi i u kojoj meri. Videćemo i koliko minuta će u stanju biti da sakupi Rodion Kuruc, koji se nedavno oporavio od povrede i tek se pred meč sa sastavom iz Vroclava vratio timskim treninzima.

Partizan je u dva meča bez Pantera imao i defanzivnih problema, nedostajalo je ekipi i koncentracije u ključnim trenucima, o čemu je posebno nakon okršaja sa Cedevita Olimpijom govorio i Obradović. Posledica toga bile su izgubljene lopte, a crno-beli su ih izgubili po 15 u prethodna dva duela. Dobra vest je da su mladi igrači pokazali da mogu da preuzmu odgovornost. Protiv Ljubljančana je zablistao Jam Madar (16 poena, četiri skoka, po tri asistencije i ukradene lopte i dve blokade). U okršaju sa Šlonskom od pre nekoliko dana svoj najbolji meč u crno-belom odigrao je Glas (18 poena), dok je raspoložen bio i Trifunović (12 poena). Obojica su se našla u problemu u finišu susreta, pa je pitanje da li će moći da pomognu ekipi, a njihov izostanak bi u ovom trenutku bio veliki hendikep za crno-bele.

Mornar se sa druge strane naoštrio. Posle katastrofalnog početka sezone počeo je Pavićević da postavlja stvari na svoje mesto. Dobili su Barani četiri duela u poslednjih pet kola, savladali Igokeu, Split, Megu Mozzart i Zadar, dok ih je nadigrala samo Cedevita Olimpija. Rastanak sa Amerikancem Korijem Dejvisom je prebrođen i ekipa predvođena bivšim igračem Partizana Nemanjom Gordićem deluje sve bolje. Iskusni plejmejker je drugi strelac ekipe (12,2 poena po meču), ali i prvi dirigent (4,7 asistencija u proseku). Na poslednjih pet mečeva u ABA ligi je imao dvocifren poenterski učinak, u devetoj rundi protiv Splita je upisao i dabl-dabl (11p, 11as), a na pragu da ponovi taj učinak bio je i minulog vikenda u Zadru (15p, 9as).

Bivši košarkaš Partizana dobro zna kakvo iskušenje čeka njegov tim.

"Očekuje nas veoma težak meč. Partizan je jedna od najboljih ekipa u ligi. Od početka sezone igraju u dobrom ritmu kako u ABA ligi tako i u Evrokupu. Dolaze u dobrom raspoloženju u Bar, ali i mi smo u dobrom ritmu nakon četiri pobede u prethodnih pet kola. Pokušaćemo da pružimo maksimum i videćemo za šta će to biti dovoljno", kazao je Gordić.

Posebno motivisan bi mogao da bude još jedan igrač koji je svojevremeno nosio crno-beli dres - Vil Mozli. Američki centar je bio licenciran od strane Partizana za mečeve u ABA ligi, ali na kraju za njega nije bilo prostora u Obradovićevoj ekipi, pa su se dve strane rastale. Tri dana pošto je raskinuo saradnju sa klubom, potpisao je ugovor sa ekipom Mornara. Čini se da se još traži u Baru, ali imao je dobrih partija, kao recimo protiv Splita, kada je upisao četiri poena i 10 skokova (po pet ofanzivnih i defanzivnih), što mu je donelo indeks 14. Ne zasniva se njegova igra na brojkama, pa ih ne treba uzimati preterano u ozbir, već na ogromnoj energiji koju donosi ekipi i sjajnom obavljanju defanzivnih zadataka, kontroli skoka... Njegove atletske sposobnosti bi trebalo da dođu do izražaja protiv kvalitetnijih protivnika, a posebno kada je na drugom kraju parketa tim koji mu ove sezone nije pružio šansu.

Da Partizanu neće biti lako da slavi u Topolici, svestan je i Željko Obradović.

"Zaista želim da istaknem kako mi je mnogo drago što ću ići u Bar. Što ću videti dva čoveka, braću Pavićević, koji su toliko uradili za taj klub, i želim da im čestitam ovom prilikom na tome šta su uradili za košarku u Baru, koliko su stabilizovali taj klub i kakve su rezultate imali tokom poslednjih sezona. Od toga ćemo početi, od velikog poštovanja koje imamo prema njima. Naravno, kao i svakog protivnika ćemo ih maksimalno poštovati. Nećemo gledati poziciju na tabeli, ni našu ni njihovu, nego ćemo razmišljati o tome da je Mornar tim koji sigurno ima kvalitet i da mi moramo odigrati zaista mnogo bolje nego što smo to činili u poslednjim utakmicama", poručio je trener crno-belih.

Trener Mornara Mihailo Pavićević je istakao da njegova ekipa neće izaći sa belom zastavom.

"Ne interesuju me budžeti već moja ekipa, nezavisno protiv koga igramo. Poštujemo svakog rivala u ovoj ligi, naravno pogotovo one koji su obeležili ovo takmičenje kao što je to Partizan. Sa dužnim poštovanjem dočekujemo rivala iz Beograda, kao što smo i sve prethodne, na šta smo takođe veoma ponosni. Tu se završava priča o protivniku. Kako se spremamo za duel sa Partizanom, tako smo i za svaku drugu utakmicu. Posle lošeg starta mi smo u dobroj seriji. Polako sve dolazi na svoje mesto, dele se uloge i daćemo maksimum da eventualno iznenadimo Partizan koji je naravno favorit u ovom meču. Favoriti, međutim, ne pobeđuju uvek. Imali smo vremena da se spremimo za ovu utakmicu i očekujemo lepu utakmicu", rekao je Pavićević.

ABA - 12. KOLO

Utorak

FMP - Split 93:77

/Radonjić 19 - Bajo 18/

Petak

Igokea - Cibona 82:72

/Stivens 16 - Drežnjak 17/

Subota

17.00: (3,50) Mornar (16,0) Partizan (1,35)

19.00: (1,07) Cedevita Olimpija (25,0) Studentski centar (8,50)

21.00: (1,05) Budućnost (27,0) Krka (10,0)

Nedelja

12.00: (1,25) Mega Mozzart (17,0) Zadar (4,40)

18.45: (1,02) Crvena zvezda (30,0) Borac (13,0)



tagovi

KK PartizanKevin PanterGregor GlasUroš TrifunovićKK MornarMornar BarMihailo PavićevićNemanja GordićVil Mozli

Obaveštavaj me

KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara