Partizanova mozgalica za novo čudo u Areni: Kako zaustaviti MVP nalet Vezenkova?

Vreme čitanja: 5min | pet. 24.03.23. | 08:51

Crno-beli večeras od 20 časova u prepunoj Štark Areni dočekuju prvoplasirani Olimpijakos koji u svojim redovima ima najboljeg igrača ove sezone u elitnom takmičenju

Kada vam u goste stiže vodeći tim Evrolige koji ima čak 21 trijumf i suvereno vlada tabelom, onda definitivno morate da pogledate šta su to drugi uradili kada su uspeli da savladaju Olimpijakos, koji za čitavu sezonu još uvek nije na dvocifrenom broju poraza. Ima ih svega osam i u seriji od tri trijumfa dolazi na noge samouverenom Partizan Mozzart Betu koji će uz pomoć skoro 20.000 navijača pokušati da napravi još jedno evroligaško čudo. Zadatak nije nimalo lak, za mnoge čak i nemoguć. Jednostavno, teško je pronaći recept za najbolju ekipu koja u ovom momentu ima i najboljeg igrača – Sašu Vezenkova.

Sve u sistemu Olimpijakosa se vrti oko bugarskog internacionalca. Pomalo zvuči neverovatno, ali u ovom momentu Vezenkov skoro pa i da nema konkurenciju u trci za MVP titulu. Odigrao je 28 utakmica do sada, a najfrapantniji podatak glasi da na tih 28 mečeva samo dva puta nije bio na dvocifrenom košgeterskom učinku. To znači, da bez obzira na čuvara, Vezenkov ume da izrešeta protivnički koš i to nemilosrdno. Dovoljno je samo da se pogleda prethodni duel protiv Žalgirisa kada je ubacio 22 poena, a uz to je postigao pobednički koš.

Izabrane vesti

Sve ovo jasno govori da ukoliko Partizan Mozzart Bet uspe da zaustavi, ili barem uspori Vezenkova, uradiće i više nego pola posla na večerašnjoj utakmici.

Sada se postavlja logično pitanje: Ko je uspeo da zaustavi ona dva pomenuta puta Vezenkova kada je ostao na jednocifrenom broju poena? Monako i Olimpija Milano, tačnije Saša Obradović i Etore Mesina su pronašli način da neutrališu sve kvalitete Vezenkova. Posebno Monako koji je u potpunosti uspeo da isključi Bugarina koji je na tom meču ostao na svega četiri poena, a kompletan Olimpijakos na samo 60. Bila je to jedna od najboljih utakmica Monaka ove sezone i među retkima koji su pronašli način da zaustave sve kvalitete tima Jorgosa Barcokasa koji uzgred nije ni doputovao u Beograd zbog bolesti.

Ni Željko Obradović nije ovoj informaciji dao preveliki značaj. Izjavio je da su igrači ti koji će odlučivati na parketu, a Vezenkov je defintivno izrastao u igrača koji odlučuje o svemu.

Pošto je Partizan mogao da vidi kako je Monako to izveo, sada se postavlja pitanje, ko će čuvati Vezenkova večeras?

I tu je dosta komplikovana situacija. Vezenkov je igrač koji može da igra na nekoliko pozicija, sjajno se snalazi i daleko od koša, ali ipak, najviše uspeha ostvaruje kao krilni centar.

To znači da najteži deo posla pada na pleća ili Zeka Ledeja ili Alena Smailagića. Ko god od njih dvojice bude imao taj zadatak čeka ga pakao. Ipak, daleko da su i crno-beli igrači bez aduta.

Smailagić je u prethodnom periodu pokazao izvanrednu energiju u defanzivi, što može da bude krucijalno večeras. Setite se samo njegove blokade koje je otvorila kontru u Istanbulu protiv Efesa posle čega je Naneli pogodio ključnu trojku. Evidentno je da kako sezona odmiče, Smailagić ima sve veće poverenje od trenera Obradovića, a o Ledeju i da ne govorimo. Amerikanac je jedan od najbitnijih igrača Partizana čitave sezone, iskustvom je već donosio evroligaške pobede, a najviše se pamti ona protiv Crvene zvezde kada je ubacio 20 poena i tako doneo možda i ključnu pobedu za preokret u čitavoj evroligaškoj sezoni.

Sada kada se sve bliži kraju i kada je svaki meč kao veliko finale, uzbuđenje raste, euforija je na maksimumu što govore i podaci iz kluba koji sa ponosom ističu da je Štark arena ponovo rasprodata. Da su dodatne stolice unete u dvorani samo da bi se decibeli dodatno pojačali, baš oni decibeli stvoreni od strane hiljade navijača na tribinama koji su do sada donosili čudesne trijufe, koji su zaustavljali protivničke igrače, ali da li će i Bugarina. Ostaje da se vidi.

----------

STATISTIKA VEZENKOVA U EVROLIGI

18,2 poena

7,2 skoka

22,9 indeksna poena

----------

Ono što je poznato je da Vezenkov ne pamti po dobrome Štark arenu. Poslednji put je bio u ovoj dvorani prošle godine u maju mesecu kada je igrao polufinale Evrolige, ali Vasilije Micić je tada baš preko Bugarina pogodio čudesnu trojku kojom je bacio Olimpijakos i 12.000 grčkih navijača na kolena.

U prvom ovosezonskom duelu, crno-beli su značajno oslabljeni izgubili u Pireju sa 87:58, a poslednji put kada je klub iz Humske dočekao Pirejce bilo je još davne 2009. godine. O tom legendarnom meču i bravurama Aleksadra Rašića čitajte u posebnom takstu.

Mogao bi i to da bude eventualni recept pošto je i te sezone Olimpijakos bio moćan, dogurao je do finala Evrolige i to baš preko Partizana u još jednom legendarnom okršaju koji se najviše pamti po košu Džoša Čildresa.

Sve u svemu kada god ova dva kluba igraju, spektakl je skoro pa zagarantovan. Navijači koji su imali dovoljno sreće da dođu do zlata vredne karte večeraš će uživo imati priliku da gledaju meč o kojem bi Evropa mogla da bruji, dok će ostatak uz Sportklub navijati da crno-beli nastave da se bore za plej-of.

On je definitivno blizu. Sa 16 pobeda je Partizan pred ovo kolo bio sedmi, a čak ni peto mesto nije pusti san. Naravno za to je potrebno malo magije, ali Partizan Mozzart Bet je pokazao da uz vatrenu podršku navijača mogu da igraju čarobnu košarku.

EVROLIGA - 30. KOLO

Četvrtak

Crvena zvezda - Baskonija 74:63

/Nedović 20 - Tompson 15/

Panatinaikos - Barselona 74:80

/Papajanis 19 - Mirotić 26/

Alba - Anadolu Efes 95:93

/Smit 25 - Micić 30/

Asvel - Makabi Tel Aviv 67:85

/De Kolo 13 - Boldvin 23/

Petak

18.45: (1,25) Fenerbahče (17,0) Žalgiris (4,70)

19.00: (1,35) Monako (16,0) Valensija (3,70)

19.00: (3,00) Virtus Bolonja (15,0) Real Madrid (1,50)

20.00: (1,90) Partizan Mozzart Bet (15,0) Olimpijakos (2,10)

21.00: (1,45) Olimpija Milano (15,0) Bajern Minhen (3,2)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK PartizanKK OlimpijakosEvroligaSaša Vezenkov

Obaveštavaj me

KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara