Foto: FIBA Basketball
Foto: FIBA Basketball

Pevaj, Srbijo! Sonja Džordan i lavice idu u borbu za zlato posle neverovatne drame

Vreme čitanja: 3min | sub. 26.06.21. | 22:43

Srpske gracije savladale Belgiju u polufinalu Evropskog prvenstva, neka se spremi Francuska

Pratila ih je pesma sve vreme u Valensiji, a sada zbog srpskih košarkašica može od sreće da peva cela Srbija. Izabranice Marine Maljković plasirale su se u finale Evropskog prvenstva! Na taj način je srebro već u džepu, a za zlato će se naše Lavice "potući" sa Francuskom. Još jedan ogroman podvig! Belgija nije mogla da izdrži silu naših košarkašica! Alal vera! Veliki uspeh! I nastavak uspeha pod vođstvom majstora, velike Marine - 74:73.

Srebro je u džepu! Kakva drama u poslednjim stotinkama. Mora se reći da je bilo i dosta sreće da Belgija nije na vreme uputila poslednji šut za pobedu.

Izabrane vesti

Poput Hudinija se naša reprezentacija izvukla protiv Italije, pa protiv Španije, a sada i protiv Belgije. To je taj neuništivi mentalitet pobednika. I neverovatan talenat Sonje Vasić pre svega. Igrala je poput ženskog Džordana i vukla drugarice lavice ka finalu. Veliku pomoć imala je u odličnoj Aleksandri Crvendakić koja je posebno na startu meča dominirala u napadu protiv Belgijanki. Nevena Jovanović je doprinela veoma važnim trojkama, Tina Krajišnik skokovima i poenima. Prava timska pobeda.

Meč se rešavao u poslednja dva minuta. Srpske košarkašice su vodile konstantno za dva poena prednosti. Sonja Vasić je ubacila dva poena na ulasku u poslednji minut. A onda je usledio faul u napadu Belgijanki.

Ušlo se u penal završnicu, a Nevena Jovanović je dala važne poene sa linije za slobodna bacanja. Potom je usledio faul Jelene Bruks. Hane Mestad je ubacila jedno slobodno bacanje za 72:70. Bruksova je dala potom oba, a Kim Mesta ubacila neverovatnu trojku na sekund i šest desetinki do kraja.

Usledla je izgubljena lopta, zatim i trojka Mestad, a ispostavilo se da je vreme isteklo. Završnica za infarkt!

Podsećanja radi, Srbija je 2015. godine bila prvak Evrope, a 2019. su naše košarkašice osvojile bronzu.

Da li je vreme za novo zlato? Rival u finalu je Francuska, a meč je na programu u nedelju od 21 čas.

Vasićeva je ubacila 16 poena i tome je dodala osam skokova. Doktorska partija. Aleksandra Crvendakić je dodala 15, a Nevena Jovanović i Tina Krajišnik po devet. Kod Belgije je Alemand ubacila 18.

Naše košarkašice su mnogo bolje otvorile duel, na krilima pobede protiv Španije izabranice Marine Maljković ušle su u pravom ritmu i stigle odmah na startu do prednosti od 13:2. Naravno, nije bilo realno da se ta razlika olako održi, pa je Belgija posle tajm-auta prevazišla početnu tremu i krenula mic po mic da smanjuje prednost naših Lavica.

Sa trojkom Alemand na pet minuta pre kraja prvog poluvremena Belgijanke su uspele potpuno da poravnaju rezultat. Srpski tim su vodile Crvendakić i Dabović, dok su Alemand i Mestda uspele da dre ravnotežu.

Počeo je srpski nacionalni tim da popušta u trčanju i odbrani, smanjila se agresivnost, pokušala je Maljovićeva da ih razmrda, ali Belgija je na pauzu otišla sa četiri poena prednosti. Lavice su slabo šutirale za tri poena i ubacile samo dve trojke u prvom poluvremenu.

Od kraja druge do kraja treće deonice nijedna od ekipa nije uspela da se odlepi, što je značilo da će do kraja biti klackalica i neizvestan duel.

A u takvim situacijama je Srbija najjača!

EVROBASKET: Srbija - Belgija 74:73 (23:17, 9:19, 22:19, 20:18)

SRBIJA: Vasić 16, Čađo 3, Jovanović 9, Bruks 4, Butulija 2, Crvendakić 15, Anderson 8, Dabović 6, Škorić 2, Janković, Dugalić, Krajišnik 9

BELGIJA: K. Mestad 11, Deler 14, Karpo, Meseman 8, Linskens 8, H. Mestad 7, Geldof 2, Mejsi, Nuvalers, B. Mejsi 5, Vanlo, Alemand 18


tagovi

Sonja Vasić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara