Miloš Teodosić i vlasnik Virtusa Masimo Zaneti (©Shutterstock)
Miloš Teodosić i vlasnik Virtusa Masimo Zaneti (©Shutterstock)

Predsednik Virtusa: Doveo sam Senu u Formulu 1, ali zbog Teodosića doživljavam emocije koje nema u drugim sportovima

Vreme čitanja: 4min | ned. 15.05.22. | 10:34

"Nisam mecena nego čovek i preduzetnik koji je odrastao u sportu i koji je ulagao u sport u koji veruje. Doveo sam šampiona nad šampionima Airtona Senu u Formulu 1. Bio sam potpredsednik i predsednik Fudbalskog kluba Bolonja. Zatim su došli biciklizam i košarka. Upoznao sam sjajne ljude. Možda i napišem bestseler"

Navijači Virtusa, osvajača Evrokupa i povratnika u Evroligu, klanjaju se Milošu Teodosiću, a sportski svet čestita predsedniku bolonjskog kluba Masimu Zanetiju na velikom poduhvatu. Virtus je "pre roka" prešao put od Serije A2 do italijanskog trona, za tek nešto više od pet godina pod upravom trenutno najtraženijeg prozvođača kafe stigao je do Evrolige i to ne kupovinom licence nego sa krunom Evrokupa na glavi. Ne krije sreću što su srpski repretentativac i ostali članovi tima trenera Sređa Skariola to uspeli, pre svega zbog jednog čoveka - Alberta Bučija - trenera koji je sredinom 90-ih vodio Virtus do tri uazastopna Skudeta, ali i koji se vratio da pomogne klubu kada niko nije hteo, odnosno kada je zbog finansijskih problema izbačen u Seriju A2 i koji je 2016. godine pozvao Zanetija da pomogne.

Izabrane vesti

"Dao sam obećanje pokojnom Albertu Bučiju koji je želeo je da vratim Virtus na mesto koje mu pripada. Odgovorio sam da ću to učiniti za njega, tada već neko vreme bolesnog, i za grad Bolonju u koju sam stigao 1973, sa 25 godina, započevši preduzetničku karijeru", podsetio je Zaneti za Gazetu delo sport kako je počeo njegov poslovni poduhvat u Virtusu.

Kada je u prvoj sezoni s njim na čelu Virtus je osvojio Seriju A2, obećao je da će za pet godina vratiti Skudeto i Evroligu u Bolonju. Prvi cilj je ispunjen posle čertiri godine, a drugi "na vreme".

"To je za mene bio logičan put. Vremenom smo rasli tako što smo postavljali prolazne ciljeve. U ovom procesu, pandemija je skratila vreme, pa smo to uradili i ranije nego što smo očekivali."

Otkrio je kada se zapalila prva iskra...

"Gledao sam na televiziji kako (u poslednjem kolu) Vurtus gubi od Ređo Emilije i ispada iz lige. Moja ćerka, velika virtuzina (navijačica Virtusa), bila je veoma potištena, a i ja sam bio razočaran. Onda me pozvao Buči. Sada sam srećan što sam se posvetio ovom najlepšem i najspektakularnijem sportu, uz fudbal. Asistencije Teodosića me teraju da iskočim iz stolice. To su emocije koje ne doživljavam u drugim sportovima, osim u biciklizmu."

Osvajanjem FIBA Lige šampiona 2019. godine Virtus se vratio na evropsku mapu. Ali to nije zadovoljilo Zanetija…

"Taj pehar je bio prvi korak, ali onda su mi rekli da sam osvojio 'pehar mog dede', pa smo ušli u Evrokup da bismo se vratili u Evroligu. I u ovom slučaju smo mogli da stignemo ranije da nije bilo poraza od Uniksa (u polufinalu Evrokupa)."

Mnogi smatraju da je dolazak Miloša Teodosića u Virtus bio ogroman zaokret.

"Njegov angažman stavio nas je u centar pažnje cele međunarodne košarke i otvorio je put ostalim velikim imenima da dođu kasnije."

Bez obzira na zahtevnost posla kojim se bavi Zaneti je izuzetno posvećen Virtusu.

"Uložio sam mnogo novca, nisam još sračunao koliko, ali sve je u redu. U svakom slučaju potrošio sam daleko manje od konkurencije. Nisam mecena nego čovek i preduzetnik koji je odrastao u sportu i koji je ulagao u sport u koji veruje. Doveo sam šampiona nad šampionima Airtona Senu u Formulu 1 (u ekipu Toleman), a takođe i (Džonija) Čekota u Tiodor rejsing. Bio sam potpredsednik i predsednik Fudbalskog kluba Bolonja. Zatim su došli biciklizam i košarka. Upoznao sam sjajne ljude. Mogao bih da napišem bestseler. U stvari, možda ga i napišem."

Posle Teodosića, u Bolonju su redom stizali asovi... Strategija je bila jasdna: igralo se na sigurno.

"Da, zato što je cilj bio da napravimo najjači tim za povratak u Evroligu posle prošlogodišnjeg razočaranja. Dobro smo iskoristili prilike. Sada ovaj tim samo može da napreduje."

Svakodnevno se priča o pojačanjima.

"Za sledeću sezonu ćemo da angažujemo najviše dva pojačanja. Ali, mnogo toga će zavisiti od pregovora o propužetku ugovora sa Manionom i Šengelijim s kojim ide u dobrom smeru."

Teodosić je lider tima. Uz njega su velike zvezde poput Belinelija, Heketa, Šengelije... Ali Zaneti smatra da je Pajola zaštitni znak Virtusa.

"On je uvek bio sa nama. Ima ugovor do 2025. godine, ali mi želimo da idemo napred. On će biti prepznatljiv znak za Virtus, novi Brunamonti. Sviđa mi se njegova odlučnost, s njim na terenu ekipa uvek igra. Samo se nadam da ne želi da ode u NBA."

Jedini predsednik kluba koji ima dva evropska trofeja ne voli poređenja sa Virtusom iz prošlosti.

"Ta poređenja nisu smetnja, ali po prirodi više volim da gledam unapred. Štaviše, ovih dana sam dobio pozive i poruke od sjajnih bivših asova. Kacola, Danilović i Đorđević su čestitali na osvajanju Evrokupa. Bio sam srećan."

Virtus nije odbranio italijansku titulu još od ere Bučija.

"Pretpostavljam da ćemo ponovo igrati sa Milanom, ali čuvajte se Breše. Čini mi se da su veoma tvrd tim."

Uporedo sa muškim kolekltivom Zaneti ulaže i u ženski tim Virtusa

"Oba tima su u Evroligi, što je podvig bez premca. Čak i sa ženskom ekipom želim Skudeto. Bilo bi to prvi put u istoriji Bolonje", ne krije ambicije prvi čovek Bolonjeza.


tagovi

Miloš TeodosićVirtus BolonjaMasimo Zaneti

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara