Screeshot - twitter.com/asmonaco_basket
Screeshot - twitter.com/asmonaco_basket

Šampionska slagalica dobija konačne obrise, Obradović stvara tim za najveće domete

Vreme čitanja: 6min | pet. 22.07.22. | 06:25

Posle Elija Okoboa i Metju Strazel se iz Vilerbana preselio u Monako

Najavljivali su francuski mediji da će Monako ozbiljno podići lestvicu ovog leta. Da je uprava spremila budžet od oko 20.000.000 evra. Nedavno je i generalni menadžer Aleksij Jefimov istakao da je želja Kneževa da postanu deoničari Evrolige. Vlasnik kluba Aleksej Fedoričev je sa reči prešao na dela.

Nižu se u ekipi Saše Obradovića potpisi kao na traci. Najbolji igrači iz istorijski uspešne prethodne sezone produžili su vernost klubu, a pojačanja od kojih podrhtava tle u čitavoj košarkaškoj Evropi ne prestaju da stižu. Poslednji je u nizu paraf na trogodišnju saradnju sa klubom stavio biser trenutno najvećeg rivala Kneževa u borbi za francuski tron - 19-godišnji Metju Strazel.

Izabrane vesti

Sa samo 16 godina potpisao je profesionalni ugovor sa Asvelom. Tek što je napunio 17 upisao je i debi. Postao je glavni projekat tima Tonija Parkera posle Tea Maledona koji je otišao u NBA (Oklahoma), a onda se na opšte iznenađenje iz redova šampiona preselio u tim koji je prošlog meseca dobio u finalu francuskog plej-ofa.

"Sa Monakom ću otkriti nove horizonte. Postavio sam sebi ciljeve i daću sve od sebe na parketu. Učiniti sve da osvajam titule, ovoga puta sa Monakom. Želim da nastavim da skupljam iskustvo. Još bolje će me izvajati što ću sa novim timom imati veće ambicije u Evroligi", rekao je Strazel po potpisivanju ugovora sa novim klubom.

U Gaston Medesan dvorani će deliti svlačionicu sa jednim poznatim licem. Monakovim dželatom iz finalne serije francuskog plej-ofa - Elijem Okoboom. Bivši igrač Finiks Sansa je prvi "zario nož u leđa" Asvelu i očigledno utabao stazu Strazelu da krene njegovim stopama. Pritom je dobio 1.000.000 po sezoni za dvogodišnju saradnju.

"Zvao sam ga, pokušao da ga nateram da pogađa gde ću potpisati jer nije znao. Pitao sa ga gde ide i rekao mi je da ide u Monako. Onda sam mu priznao da i ja idem u istom smeru. Nije mogao da veruje. Popričali smo potom malo ozbiljnije, dotakli se i novog tima, ekipe. Shvatili smo da su pred nama velike stvari".

Strazel i Okobo u dresu Asvela (Foto: Starsport)Strazel i Okobo u dresu Asvela (Foto: Starsport)

Razgovarao je i sa Sašom Obradovićem.

"Deluje mi da je veoma dobra osoba. Pričali smo o tome šta mogu da očekujem i šta on očekuje od mene. Preko telefona sam zaključio da je dobar tip. Pomenuli smo i to kako on može očas da se naljuti na terenu, a-ha-ha. Rekao mi je da ne brinem i da radi na tome. Na kraju krajeva to radi da bi motivisao igrače. Pokazuje da je tu za svoje ljude, kako na terenu tako i van njega".

Sa Obradovićevim pomoćnikom Mirkom Ocokoljićem sarađivao je u Vilerbanu.

"Imam lepe uspomene sa Mirkom u Asvelu. Veoma je prijatna osoba za saradnju. Znam da je pričao dobre stvari o meni stručnom štabu i vlasnicima kluba. Drago mi je što je tu, znam kako radi i mislim da će mi to što je u timu pomoći da se što bolje adaptiram", rekao je Metju Strazel i istakao da želi da osvoji titulu u Fransukoj sa Monakom, kao i da veruje da ekipa ima kvalitet da se plasira na Fajnal for Evrolige. Kada se pogleda dosad urađeno u prelaznom roku - čini se da je u pravu.

Mladi francuski plejmejker je peto pojačanje Kneževa ovog leta. Pre njega stigao je Okobo, a višegodišnje ugovore sa klubom potpisali su i Džordan Lojd iz Zenita, Džeron Blosomgejm iz Ulma i Džon Braun iz Breše (prethodno igrao za Uniks).

Okobo je blistao u debitantskoj sezoni u Evroligi, bio ubedljivo najbolji igrač Asvela u LNB Pro A ligi. Pogotovu tokom plej-ofa. Džordan Lojd je iz Crvene zvezde u Sankt Peterburg otišao kao najbolji strani strelac u istoriji kluba sa Malog Kalemegdana, a gde je stao u Beogradu nastavio je u Rusiji. Bio je ključni igrač čete Ćavija Paskvala, prava pokretačka snaga u napadu. Blosomgejm je posle nekoliko godina provedenih između NBA i Razvojne lige dokazao svoj kvalitet i na Starom kontinentu, bio među najboljim igračima nemačkog Ulma prošle sezone. Poseduje sjajne atletske sposobnosti i čini se da će se savršeno uklopiti u Obradovićeve zamisli. Za Brauna je dovoljno reći da je minule takmičarske godine u Evroligi oborio rekord po broju ukradenih lopti (69), iako je Uniks suspendovan ranije iz takmičenja zbog rata u Ukrajini.

Dakle, angažovao je Monako četiri vrhunska pojačanja i jednog od najtalentovanijih plejmejkera Evrope, koji za svoje godine ima zavidno iskustvo u društvu najboljih. Jasno je i da to nije kraj pojačanjima.

Pored letnjih akvizicija, uspeo je i da zadrži jezgro najboljih igrača iz minule sezone. Majk Džejms je dobio dvogodišnji ugovor težak 4.000.000 evra, na tri godine je potpisao Alfa Dijalo (ranije se pričalo i o plati od 1.000.000 evra po sezoni), dok je na isti period vernost klubu produžio i atletski fantastični centar Donta Hol. Poslednji u nizu igrača koji su odlučili da nastave sa radom u Gaston Medesan dvorani je Jakuba Utara koji će provesti i sedmu sezonu u kneževini. Na duže staze je saradnju parafirao i mladi Armel Traore, ali ostaje da se vidi kakva će uloga talentovanog krilnog igrača biti u nastupajućoj sezoni.

Nedostaje još najavljeni potpis Donatasa Motiejunasa. Iskusni litvanski centar je imao sjajnu sezonu, iako su ga mnogi odavno otpisali, jer je pre dolaska u Monako dve godine proveo u Kini. Pisalo se da će Žalgiris pokušati da ga vrati, ali se očekuje da ostane uz Obradovića.

Engima je Dvejn Bejkon. Debitantsku sezonu na Starom kontinentu je sjajno odradio. Pokazao se kao prava napadačka sila, pretnja na ofanzivnom skoku. S ozbirom da je sjajan atleta, nema sumnje da bi vremenom mogao da izraste i u vrsnog defanzivca. Uvek je delovao motivisano na parketu, igrao sa velikom dozom energije, pa je skrenuo pažnju i nekoliko drugih timova iz Evrolige (Olimpijakos, Anadolu Efes). Monako pokušava da ga zadrži, ali dosad nije uspeo da se dogovorio oko finansijskih uslova saradnje sa Amerikancem.

Ipak, ne igraju imena. Pokazalo se na brojnim primerima širom Evrope da bombastični prelazni rokovi nisu dovoljni za vrhunske rezultate. Napravljen je veliki broj promena između dve sezone u Monaku, dosta je nepoznanica počevši od toga kako će se novajlije uklopiti, koliko će biti prostora da svi dobiju uloge koje su im obećane i koje su zaslužili partijama u prethodnim godinama.

S druge strane, čini se da je Obradović pravi čovek za posao. Uspeo je da pronađe komunikaciju sa Majkom Džejmsom, koji je bio voljan i da nastavi saradnju sa srpskim trenerom. Delovao je Monako prilično disciplinovano pod palicom bivšeg trenera Crvene zvezde, igrači su neretko u medijima pričali o dobrim odnosima u timu i zasluge prepisivali srpskom stručnjaku. Sada će imati veliki izazov pred sobom, ali i mogućnost da napravi najbolji rezultat u karijeri.

Kada se podvuče crta, bez Motiejunasa i Bejkona, Monako ima 10 igrača u rosteru. I to kakvih. Okupio je Obradović već fantastičnu ekipu, napadački potentnu, atletski sjajnu, spremnu da igra najmoderniju košarku na najvišem nivou. Sada mu ostaje da uklopi još par kockica i da završni dodir šampionskoj slagalici.


tagovi

Košarkaški transferiKK MonakoSaša ObradovićMetju StrazelEli OkoboDžon BraunDžordan LojdDonta HolMajk Džejms

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara