Vlado Šćepanović (© Star Sport)
Vlado Šćepanović (© Star Sport)

Šćepanović analizira peti večiti derbi: Psihologija Željkov teren, Kampaco ključan u Zvezdi

Vreme čitanja: 5min | pon. 13.03.23. | 07:59

"Uhh ne znam koji kladioničar može da pretpostavi ko pobeđuje, jednostavno, svaki derbi je poseban", priča za naš portal nekadašnji igrač i trener crno-belih

Za pet meseci peti večiti derbi, između toga pregršt utakmica na dva fronta a čini se da je svaka kao finale za trofej. Tako izgleda sezona večitih rivala do sada u ABA ligi i Evroligi. Bilo je padova, uspona, bilo je svega i u svemu tome potrebno je pronaći recept da se ekipa što je bolje spremi za utakmicu za koju se živi u Srbiji. U ponedeljak od 20.30 pred navijačima Partizan Mozzart Beta odigraće se meč koji bi mogao da iskroji vrh tabele regionalnog takmičenja, a nekadašnji igrač, a posle i trener kluba iz Humske Vlado Šćepanović otkriva za naš portal šta bi moglo da bude ključno u petom okršaju Partizan Mozzart Beta i Crvene zvezde.

Izabrane vesti

Ono što primećujem je da su ekipe istrošene jer je ritam nehuman. Igrači su sasvim sigurno umorni i fizički i psihički. Komplikovano je pronaći motiv da igraš meč na svaka dva dana, a kada je takvo stanje onda se ispolji nervoza na parketu jer svi žele sve da urade, ali telo ne dozvoljava, zato mislim da je psihološka priprema ključna. Teško da nekoga možeš da iznenadiš taktički kada igrate peti put međusobno. Više ni ne znaš sa kime igraš, danas Bolonja, sutra Milano, odmah onda Zvezda, a igrači nisu roboti da samo upiju informaciju i to sprovedu na parketu. Ljudi su. Sve je u psihologiji, a to je Željkov teren“, počinje Šćepanović analizu.

Kao neko ko je osvajao titule u crno-belom dresu, ne krije za koga navija. Pratio većinu utakmica otkako je legendarni Željko Obradović preuzeo tim.

Partizan je još prošle godine napravljen da bude ovde gde je sada. Da se bori za trofeje, da bude u Evroligi tim koji može svakoga da pobedi. Glupo je malo da ja pričam o Željkovim trenerskim kvalitetima, tu je njegova biografija. Za mene je on ubedljivo najveće pojačanje tima, glavna karika. Tim jeste kvaliteta, sjajni individualci koji donose prevagu, ali niko od njih ne donosi takvu prevagu kao Obradović“.

Nastavlja u istom tonu.

Generalno u sportu ništa ne može preko noći. Samo da istovariš pare i kažeš osvajam sve ove sezone, ili osvajam sve za dve sezone. To je skoro pa nemoguće, ali donekle Željko je u stanju da napravi prečice do trofeja jer jer toliko iskusan, sve je prošao i zna šta je potrebno da tim postane šampionski. Partizan je stvarno na dobrom putu da napravi nešto veliko. Otvara im se za plej-of, naravno tu je i borba za trofeje protiv Crvene zvezde. Ipak, titula se osvajaju sa dobrom atmosferom u ekipi, a to se vidi u Partizanu, da igrači žive kao jedan. Da svako zna ulogu i poziciju, ko treba da nosi i ko treba da pomaže i zbog toga ima Partizan ima velike šanse“.

Ponedeljak, 20.30 - (1,70) Partizan Mozzart Bet (15,00) Crvena zvezda (2,40)

Temu razgovora smo prebacili na Crvenu zvezdu koja je u ovom momentu malo posustala u odnosu na Partizan Mozzart Bet, pre svega u Evroligi. Međutim, to ne mora ništa da znači kada ekipe istrče na parket u ponedeljak.

Zvezda je drugačija folozofija u odnosu na Partizan. Tu je Duško Ivanović koga cenim izuzetno, a i njegov faktor je izuzetno bitan. On postavlja stvari na svoje mesto, a daleko od toga da Zvezda nema ima jake pojedince. Videlo se to tokom sezone“.

Jedno ime se izdvaja u klubu sa Malog Kalemegdana.

Posebno pratim Fakunda Kampaca, svi znaju ko je on i videlo se šta može da donese Zvezdi, a mislim da će tek doneti. Ne želim da ulazim zbog čega nije igrao u Evroligi, ali njegov kvalitet je očigledan svima. Za mene je on ključna figura u Zvezdi“.

U Partizanu takođe ima nekoliko vanserijskih pojedinaca od Dantea Egzuma, Zeka Ledeja, ali poseban je Kevin Panter. Kapiten ekipe i neko ko na prvi pogled podseća baš na Vladu Šćepanovića koji je početkom ovog veka rešetao protivničke koševe baš kao što to radi Panter.

Nezahvalno je poređenje jer se košarka u potpunosti igra drugačije danas nego tada. Ja sam verovatno mnogo više trenirao od njega, a on igra mnogo više utakmica od mene. Prosto takvo je vreme. Ekipa sada više vremena provodi po aerodromima nego po dvoranama koliko putuju, ali jedva stvar je definitivno slična, obojica smo skoreri. Obojica želimo loptu u završnicama. Ja sam je uvek tražio, a vidim da i on isto radi“.

Zanimljivo da su večiti rivali u prošlom kolu ABA lige imali izuzetno teške utakmice. Partizan Mozzart Bet je bio na ivici poraza u Splitu, ali je Džejms Naneli pogodio koš za pobedu, dok je Zvezda šokantno izgubila u Zagrebu od Cibone.

Dva potpuno različita takmičenja su ABA liga i Evrolige, od organizacionog, do sudijskog kriterijuma, dve lige a kao da su dva različita sporta. Zvezda i Partizan su pokazali nadmoć u ABA ligi, ali vidi se taj danak koji jednostavno mora da se plati mečevima kao što su Split i Cibona. Partizan se izvukao na individualni kvalitet, Zvezdi to nije pošlo za rukom. Zato mislim da je ovakav ritam takmičenja neodrživ. Ovo govorim iz ugla bivšeg igrača, ali i trenera. Gubi se na kvlaitetu košarke, na interesovanju, nemoguće je održati pažnju na toliki broj utakmica, a nisam ni pomenuo reprezentacija. To je spartanski život, zavisite od povreda, da vas samo sreća pogleda da imate kompletan tim“.

Sa Partizanom je kao igrač dva puta bio šampion države, ima i jedan osvojen Kup, ali mlađi navijači ga pamte na klupi crno-belih na koju je stigao još 2018. godine kao deo stručnog štaba Andree Trinkijerija sa kojim je sarađivao u Bambergu. Njih dvojica su krenula u sjajan posao koji je prekinula pandemija korone virtusa, Italijan je potom napustio Humsku,a kormilo je predato Šćepanoviću. Ipak, čudne okolnosti, nedostatak navijača... Sve je uticalo da epizoda bude kratka.

I dan danas kažem, velika je čast bila voditi Partizan.Samo žalim što to nisam uradio pred navijačima, dovoljno je samo da vidite ovu sezoni i jasno vam je šta znače navijači Partizanu, daju vetar u leđa, sami motivišu igrače. Ipak, to je život, ne birate vreme, ne birate okolnosti. Uvek sam govorio, daću sve od sebe i šta bude biće. To je tako u životu“.

Za kraj jedno konkretno pitanje. Ko pobeđuje u večeras?

Uhh ne znam koji kladioničar može da pretpostavi ko pobeđuje, jednostavno, svaki derbi je poseban. Nebitno je šta je bilo pre i šta će biti posle. Uvek je moguće da neko iskoči i donese pobedu. Rekao sam već da je umor veliki faktor i da će psihologija biti vrlo bitna, tu je Željko maestro, naravno ja navijam za Partizan“, završava Šćepanović javljanje za Mozzart Sport.

 



tagovi

Vlado ŠćepanovićKK PartizanKK Crvena zvezda

Obaveštavaj me

KK Partizan
KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara