Vasilis Spanulis (Foto: fiba.basketball)
Vasilis Spanulis (Foto: fiba.basketball)

Selektor Spanulis debitovao pobedom, Vokapu prija saradnja sa legendarnim plejmejkerom

Vreme čitanja: 2min | pet. 23.02.24. | 22:06

Naturalizovani reprezentativac vodio Grčku do pobede nad Češkom i umalo upisao tripl-dabl

Preuzeo je Vasilis Spanulis grčku reprezentaciju od Dimitrisa Itudisa i na startu mandata ostvario pobedu. Heleni su pred punim tribinama Dvorane mira i prijateljstva savladali Češku 72:64 i tako uspešno otpočeli kvalifikacije za Evrobasket.

Grci su veliki favoriti u Grupi F i Češka im je praktično najteži rival (tu su još Velika Britanija i Holandija), pa se slobodno može reći da su već napravili bitan korak ka kontinentalnoj smotri. Nije bilo tako blistavo i ubedljivo kako se 12.439 navijača u Pireju nadalo, ali pobeda se piše.

Izabrane vesti

A dominirao je igrač koji dobro poznaje Dvoranu mira i prijateljstva. Prijala je naturalizovanom grčkom reprezentativcu Tomasu Vokapu saradnja sa legendarnim plejmejkerom. Pod Spanulisovim vođstvom je umalo postao prvi košarkaš u dresu Helena sa tripl-dablom na zvaničnim utakmicama. Postigao je organizator igre Olimpijakosa 16 poena, uz po osam skokova i asistencije, ali i pet ukradenih, uz samo jednu izgubljenu loptu (indeks 27).

Najefikasniji je ipak bio krilni košarkaš Panatinaikosa, Dinos Mitoglu, koji je pored 22 poena imao i sedam skokova (indeks 21), a trio najzaslužnijih za trijumf nad Češkom kompletirao je iskusni Kostas Papanikolau sa 16 poena i osam ihvaćenih lopti.

Trojica košarkaša Grčke bila su na pragu dabl-dabla, Vokap i blizu tripl-dabla, ali je zato Ondrej Balvin uspeo da upiše po dve cifre u dve kolone: 13 poena i 10 skokova (indeks 17). Martin Peterka je brojao do 12 u poraženoj ekipi (indeks 18), Tomas Kižlink dodao 10 poena, dok je Tomas Satoranski punio brojne kolone i susret okončao sa devet poena, sedam skokova i šest asistencija (indeks 16).

Za razliku od Grčke, nešto ranije selekcija Makedonije nije imala toliko sreće na svom terenu, pošto je usred Skoplja slavila Estonija 69:74.

U pobedničkoj ekipi su se izdvojili Majk Kocar i Sim Sander Vene sa po 16 poena, dok je 14 dodao Kristijan Kulame, a u reprezentaciji Makedonije su praktično igrala dva košarkaša: Nenad Dimitrijević je ubacio 25 poena, naturalizovani Itan Hap je imao dabl-dabl sa 18 poena i 10 skokova. Ispratio ih je Stojan Gjuroski sa 10 poena.

KVALIFIKACIJE ZA EVROBASKET 2025 (FEBRUARSKI PROZOR)

Petak

GRUPA F

Grčka - Češka 72:64

/Mitoglu 22 - Balvin 13/

Velika Britanija - Holandija U TOKU

GRUPA H

Makedonija - Estonija 69:74

/Dimitrijević 25 - Kocar, Vene 16/



tagovi

košarkaška reprezentacija GrčkeVasilis SpanulisTomas VokapKonstantinos MitogluKostas PapanikolauKošarkaška reprezentacija Češke

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara