Serđo Skariolo (©Reuters)
Serđo Skariolo (©Reuters)

Skariolo: Pre 11 godina sam vozio Ferari, a sada Red Bul

Vreme čitanja: 4min | pon. 19.09.22. | 00:10

„Možda sam ove godine bio agresivniji, dozvolili su mi da vozim brže, da dodam gas jer igračima nije smetalo. To nisam smeo sa onom generacijom. Kao trener morate da se adaptirate. Kada sam osvojio Evrokup sa Virtusom prošle sezone, rekao sam da je to potpuno drugačiji tim od svega sa čim sam radio“, istakao je selektor Španije

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Berlina)

Furija je na košarkaškom Mont Everestu. Niko im pre početka šampionata nije davao velike šanse, ali četa Serđa Skariola osvojila je zlato u Berlinu, u finalu pregazila Francusku. Pitanje pobednika nijednog trenutka se nije postavljalo.

Izabrane vesti

Posle meča, veliko slavlje košarkaša Španije. Vili Ernangomez je sijao od sreće.

“Teško je objasniti rečima šta osećam. Jako sam ponosan na sve, od saigrača, preko trenera, do sve u Savezu. Zaslužili smo zlato. Rasli smo kroz turnir, što je neverovatno. Poverenje u svlačionici je nešto posebno. Jako sam zahvalan što sam bio deo ovog fantastičnog tima i što su svi verovali u mene. Trener Skariolo je poseban, video je moj rast i pustio me da igram najbolju košarku“

Braća Ernangomez su dobili MVP nagrade, Huančo najkorisniji igrač utakmice, Vili celog turnira. Da li će se svađati ko je bio bolji?

“Mnogo sam srećan zbog njega, odigrali smo obojica odličan turnir...“.

Konferencija je prekinuta na minut pošto su igrači Španije uleteli u salu... Skariolo je konačno došao do reči.

“Lako je reći da smo presrećni što smo šampioni. Ušli smo u turnir kao osmi kandidat za zlato po zvaničnim predviđanjima. Mi smo ušli u turnir bez MVP igrača, NBA superzvezda, Ol star igrača... Mnogo sam srećan što smo uspeli sve da pobedimo i preskočimo konkurenciju. Pričali smo Vili i ja da mora da nas vodi, da bude vođa, da igra sjajnu košarku, kao što je to činila cela ekipa. I on je slušao. Jako sam srećan zbog načina na koji smo igrali košarku u oba smera“, kaže Skariolo i dodaje:

“Svi problemi koje smo imali pre turnira učinili su nas jačim. Strpljivost, prevazilazili smo teške momente kao tim, nismo pravili individualne akcije, bili smo čvrsti u odbrani, igrači su me slušali od prvog dana, menjali smo neke stvari tokom turnira, kao što smo Huanča pomerili sa trojke na četvorku. To nas je sve učinilo jako efikasnim timom na oba kraja terena i zbog toga sam ponosan“.

Francuzi su imali 19 izgubljenih lopti, od čega je 12 ukradenih poseda iz kojih je Španija ubacila 35 poena... Da li je to bila ideja za pobedu?

“Morali smo da imamo određeni broj poena iz tranzicije. Morali smo zato da ih teramo na izgubljene lopte. Morali smo da gradimo našu ulogu na terenu pet koraka unapred. Jer, ako bi nas ubacili u reket, gde su mnogo jači, bili bismo u problemu. Trudili smo se da na svaki način to izbegnemo i uspeli smo u tome brzim kretnjama, dobrim rotacijama. Uradili smo šta smo želeli i napravili rezultat“.

Da li je ovo pobeda sistema nad željom drugih da dođu do rezultata prečicom?

“Veliki je posao napravljen, pogotovo u mlađim kategorijama. Uradili smo sve da ovu generaciju pripremimo za ono što ih je čekalo u kvalifikacijama. Većina momaka koji su ovde igrali su kvalifikacije. Znali smo da ćemo mi, Francuska i još neki imati problema zbog igrača u NBA i Evroligi, zato smo razmišljali unapred. Naravno, nismo mogli da očekujemo zlato, ali smo radili pravi posao. Kada pogledate naše mlađe kategorije, mnoge stvari rade kao mi, zbog toga rastu kao ekipe i to se prenosi na seniore. Ovo je bilo jako ludo predvideti. Trudili smo se da budemo uvek konkurentni, da se borimo za svaku loptu u svakom meču. Da li smo više ili manje talentovani od drugih je diskutabilno, ali smo se uvek borili“.

Španija izgleda kao ekipa sa dva selektora, pošto uz Serđa Skariola i pomoćnik Luis Hil neprestano deli savete igračima...

“Imamo pet glavnih trenera u stručnom štabu. Luis (Hil) je moj čovek za vrištanje na igrače. On mi čuva glasne žice, govori igračima gde treba da stoje i da paze na zamke protivnika... Svi ostali imaju svoje zadatke, ali Luis je taj koji urla na igrače, daje im predviđanja šta će se desiti dalje na parketu. On mi čuva snagu i energiju, glas, jer mogu da gledam utakmicu bez vrištanja, već mogu da razmišljam o svemu ostalom, o izmenama, defanzivnim postavkama, napadima koje ćemo da igramo. Sudije se ljute na nas jer često stojimo obojica kraj aut linije, ali nam je sinhronizacija dobra“.

Kada ste 2011. godine na Evrobasketu u Litvaniji uzeli zlato, zahvalili ste Savezu što vam je dozvolio da vozite “ferari“. Ako je ta generacija bila ferari, šta je ova?

“Red Bul (smeh)? Sada je potpuno drugačije. Možda sam ove godine bio agresivniji, dozvolili su mi da vozim brže, da dodam gas jer igračima nije smetalo. To nisam smeo sa onom generacijom. Kao trener morate da se adaptirate. Kada sam osvojio Evrokup sa Virtusom prošle sezone, rekao sam da je to potpuno drugačiji tim od svega sa čim sam radio. Tako je i sa Španijom. Jer, moraš neke stvari da uvećaš, neke umanjiš, da bi napravio rezultat”, zaključio je Skariolo.


tagovi

Evrobasket 2022košarkaška reprezentacija ŠpanijeSerđo Skariolo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara