Paskval, Ataman, Obradović, Skariolo, Jasikevičijus, Trinkijeri, Laso, Mesina (©Star Sport)
Paskval, Ataman, Obradović, Skariolo, Jasikevičijus, Trinkijeri, Laso, Mesina (©Star Sport)

Sprema se vrteška na klupama evroligaša: Ataman – PAO, Trinkijeri – Virtus, Skariolo – Real, Laso – Efes

Vreme čitanja: 6min | uto. 11.04.23. | 17:22

Nove trenere mogli bi da dobiju Barselona, Olimpija Milano, Bajern, Real Madrid, čak i Monako Saše Obradovića prema nekim spekulacijama

Daleko najneizvesnija sezona u istoriji Evrolige mogla bi da bude uvod u revoluciju kakva dugo nije viđena!

Poslednjih dana, sedmica i meseci spekulacije o rokadama trenera sve češće i više popunjavaju medijski prostor, a kada se na isto mesto saberu iste, više od pola ovogodišnjih učesnika elitnog takmičenja moglo bi narednu sezonu da započne sa novim šefom struke.

Izabrane vesti

Dok se jednima sprema zamena, drugima ističu ugovori koji po nekim informacijama neće biti produženi, kao što je to slučaj sa Šarunasom Jasikevičijusom, Erginom Atamanom ili Andreom Trinkijerijem. No, naravno, treba unapred znati da su spekulacije jedno, odnosno da je tržište živa stvar gde se obrti dešavaju na dnevnom nivou.

Poslednjih dana verovatno je najviše pažnje privukao slučaj Ergina Atamana. Turski stručnjak doživeo je slom na klupi Efesa, pa je kao dvostruki uzastopni šampion Evrope ostao bez šanse da brani titulu. Velike oscilacije u igri otvorile su priče o padu istanbulske imperije, kao i Atamanovom odlasku na leto. Njemu ugovor ističe, pa je slobodan u izboru sredine, a kako se ne pominje mogućnost obnove ugovora, sve je izvesnije da će narednu jesen dočekati na klupi novog kluba. Podsetimo, klub je trenutno u rasulu, Šejn Larkin i Vil Klajburn su u otvorenom ratu sa upravom, pa sve ukazuje da je istanbulskom velikanu potreban restart.

Grčki mediji su bombastično objavili da je došlo do sastanka u Beogradu na kojem su bili Ergin Ataman, Miško Ražnatović i vlasnik Panatinaikosa Dimitris Janakopulos, gde se razgovaralo o mogućnosti da dođe do saradnje. PAO se sprema da okrene novi list, već je dogovoren prelazak Sanija Bećirovića kome će biti dodeljena uloga generalnog menadžera, a traži se i novi šef struke. Dugo je Pablo Laso figurirao kao prvi kandidat, sada je to Ataman. Zanimljiva je uopšte odluka kontroverznog vlasnika Panatinaikosa da izabere turskog stratega da vodi najveći klub u Grčkoj zbog istorijski nategutnih odnosa dve zemlje, ali sport je ipak svet koji treba da ujedinjuje, ne da razdvaja...

Kada već pominjemo Lasa, on je nedavno za madridsku Marku potvrdio da se vraća poslu nakon jednogodišnjeg odmora, pogotovo jer će tržište biti dosta aktivno. Bajern Minhen je navodno spreman da napravi veliki iskorak pošto je fudbalski klub spreman da pomogne košarkaškoj sekciji i uveća budžet kako bi dospeo među vodeće košarkaške sile u Evropi, a kao prvo lice projekta uzeo bi upravo trenera iz Vitorije. Istina, Laso se pominje i kao moguće rešenje Efesa, a mogući rastanak sa Atamanom mogao bi da posluži kao savršen mamac da se klub domogne Lasa.

Marka tvrdi da inicijalni kontakti postoje i ako bi ponuda bila primamljiva velike bi šanse bile da Laso preuzme Efes.

Prema tvrdnjama istog izvora, Bajern je takođe spreman za novog trenera i Andrea Trinkijeri će dobiti naslednika u dogledno vreme. Njemu definitivno naruku nisu išle silne povrede sa kojima sa Bajern suočava od početka sezone. To je uticalo generalno na rezultate kluba u svim takmičenjima. U prilog najavljenim promenama u Minhenu ističe se da će Bajern naredne godine igrati u SAP Gardenu kapaciteta 12.000 mesta i zameniće stari Audi Dom.

“Lepo je kad imaš punu dvoranu sa 6.000 mesta, još bolje kada ih ima duplo više. Iskreno se nadam velikom podstreku za košarkaški klub u našoj saradnji“, rekao je nedavno počasni predsednik Bajerna Uli Henes.

Trinkijeri se dovodi u vezu sa Virtusom iz Bolonje pošto je navodno na izlaznim vratima Serđo Skariolo. Doduše, odlazak aktuelnog španskog selektora je više vezan za interesovanje madridskog Reala, nego za želju klupskih čelnika da ga se reše. Trofejni stručnjak je dugo u pregovorima sa Blankosima i prema nekim spekulacijama čak je nadomak konačnog dogovora oko saradnje za narednu sezonu. Ako se to dogodi, Trinkijeri bi postao prvi pik Virtusa za njegovog naslednika. Virtus takođe ima velike planove, u fazi je izgradnje nove dvorane koja bi bila spremna za 2025. godinu, plus ideja vodećih ljudi kluba je da se dobije ravnopravno članstvo u Evroligi zajedno sa ostalim "vlasnicima".

Skariolov prelazak u velikoj meri bi uticao i na njegovu poziciju na klupi Španije. Ako ne bude realan dogovor svih strana oko njegovog daljeg angažmana u reprezentaciji, predsednik tamošnjeg Saveza Horhe Garbahosa voleo bi da Pablo Laso bude novi selektor. Ali, pitanje je da li bi čovek koji je podigao Real Madrid poslednjih godina bio spreman da ostavi klupski posao i posveti se nacionalnoj selekciji...

Ako dođe do konačnog dogovora sa Skariolom, Čus Mateo bi postao slobodan u izboru nove sredine. Nekadašnji Lasov pomoćnik dobio je šansu da vodi Blankose pošto je njegov nadređeni imao problema sa srcem, zbog čega je i usledio rastanak prošlog leta. Mateo je vodio Real solidno u svojoj prvoj samostalnoj godini, doneo je i titulu prvaka Španije prošle sezone, doduše tada još kao zvanični asistent Lasu, a promena se nazire iako je Real i dalje aktivan kandidat za prvo mesto na tabeli Evrolige pred četvrtfinale.

U Španiji bi trenere mogli da promene Barselona i Baskonija. Šarunas Jasikevičijus je posle turbulencija koje su se dogodile u prvom delu sezone ipak uspeo da dovede ekipu u mirne vode i sada Barsa igra dominantnu košarku, ima prednost domaćeg terena u Evroligi i cilja titulu o kojoj sanja još od 2010. godine. Ipak, Jasikevičijusu se spočitava da je u njegove ekipe previše uloženo, a da nije vratio dovoljno u pogledu trofeja. Bio je prvak Španije 2021, uzeo je i dva Kupa kralja, ali ne i Evroligu. Prošle godine u Beogradu Barsa je eliminisana u polufinalu od Reala iako je važila za favorita. Njemu ističe ugovor zvanično ovog leta, ali bi mogao da bude automatski produžen ako osvoji elitno takmičenje. Naravno, ostaje mogućnost da se dve strane raziđu sporazumno. Klub i navijači su mu nedavno zamerili to što se provodio u Atini posle poraza od Olimpijakosa, ali on i dalje radi solidan posao. Njega takođe pikira Efes.

Šarasovu poziciju u katalonskom gigantu mogao bi da zauzme Ćavi Paskval. Trener sa kojim je Barsa poslednji put bila šampion Evrope radi višegodišnji posao u Zenitu iz Sankt Peterburga, ostao je u Rusiji i pored sankcija, odnosno izbacivanje ekipe iz Evrolige. No, kako je već najavljeno da ruskim klubovima neće biti dozvoljeno da se vrate u evrotakmičenja ni naredne jeseni, postoji verovatnoća da se vrati poslu u Evroligi, bez obzira na dobru finansijsku situaciju koju ima u Sankt Peterburgu.

Baskonija ima ugovor sa Đoanom Penjarojom na godinu plus godinu, a isti će biti automatski produžen ako ekipa obezbedi prolaz u plej-of Evrolige. Za to će biti potreban trijumf nad Olimpijakosom u Pireju...

U neizvesnoj poziciji je i Etore Mesina. On je čovek koji ima apsolutnu moć u milanskoj Olimpiji jer obavlja dužnosti trenera i generalnog menadžera, a posle turbulentne sezone ispresecane povredama i eliminacije iz trke za Top 8, postoji određena šansa da dođe do promene i na klupi Manekena ako ne osvoje titulu prvaka Italije. Podsetimo, Olimpija je poražena i u domaćem kupu, pa je tako prvenstvo ostalo jedino mesto gde može da potraži trofej za ovu sezonu. Da li je to dovoljno za ostanak? Navodno je Olimpija takođe zainteresovana za Atamana...

Interesantno, specijalizovani košarkaški portal Encestando tvrdi da Monako još nije odlučio da li će zadržati Sašu Obradovića. Iako je sa njim produžen ugovor prošlog leta, njemu se navodno ne garantuje ostanak, što je dosta čudno uzimajući u obzir da Kneževi imaju prednost domaćeg terena za četvrtfinale Evrolige. Ali, ovo je zaista nategnuta priča...

Očekuje se da će novog trenera dobiti Asvel, mada to dosta zavisi od želje Tonija Parkera da ostane na čelu kluba, pošto je na klupi njegov brat Ti Džej. Kazis Maksvitis je odradio odličan posao u Žalgirisu, Olimpijakos izvesno neće pustiti Jorgosa Barcokasa, kao ni Fenerbahče Dimitrisa Itudisa koga vidi kao trenera na duge staze.



tagovi

EvroligaĆavi PaskvalErgin AtamanSaša ObradovićSerđo SkarioloŠarunas JasikevičijusAndrea TrinkijeriPablo LasoEtore MesinaČus MateoOded KatašDuško Ivanović

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara