Ognjen Dobrić i Dejan Davidovac (©Star Sport)
Ognjen Dobrić i Dejan Davidovac (©Star Sport)

Stručni ugao: Dobrić i Davidovac odlično koriste “blanko“ slobodu, rivalstvo Budućnosti i Mornara na nivou večitih, s Cedevitom nešto nije u redu

Vreme čitanja: 11min | pon. 19.04.21. | 16:39

Vladimir Kuzmanović za Mozzart Sport govorio o raspletima utakmica odigranih u nedelju popodne, ali i detaljima koji su se posebno istakli u Ljubljani i Baru...

Nije izgledalo kao moguće u danu kada su se utakmice igrale, ali raspleti dva susreta direktnih rivala za plej-of Jadranske lige doneo je rasplet po kome bi do kraja ligaškog dela sezone Crvena zvezda ponovo mogla da skoči na prvo mesto na tabeli, što donosi ogroman benefit pred najvažniji deo takmičenja. Mornar je posle velikog pada ponovo živ i “stotkom“ ispratio Budućnost za Podgoricu, pa će cela sezona ekipe Mihaila Pavićevića stati u gostovanje Igokei u poslednjem kolu 27. aprila.

Do tog datuma Crvena zvezda će odigrati još važnu utakmicu protiv Krke u dvorani Leon Štukelj, gde bi se novim trijumfom napravio pretposlednji korak ka definitivnom overavanju prve pozicije. Budućnost je završila s obavezama u ligaškom delu, dok Cedevitu Olimpiju čekaju gostovanje Ciboni u Zagrebu, te utakmica s Megom u Ljubljani pred doigravanje...

Izabrane vesti

O tome koliko ishodi dva regionalna derbija bila predstavljaju iznenađenje ili ne, koliko će isti imati uticaj na ostatak takmičarske sezone, ko je iskočio, ko opravdao očekivanja, a ko razočarao pričali smo s Vladimirom Kuzmanovićem, dugogodišnjim stručnim konsultantom televizije Sportklub i nekadašnjim košarkašem, između ostalih, Crvene zvezde i Budućnosti...

“Posle prve utakmice koja je bila napeta, teška i pre svega jako čudna u svakom smislu, Zvezda je odigrala jako ozbiljno u Ljubljani. Cedeviti je dozvoljeno da radi na parketu praktično samo ono što joj je Crvena zvezda dozvoljavala, što je bilo presudno da se utakmica završi s tako ubedljvom razlikom. Sada Zvezda ima sve u svojim rukama i šansu da se vrati na vrh“, počinje Kuzmanović razgovor za Mozzart Sport.

Utorak, 18.30: (7,50) Krka (23,0) Crvena zvezda (1,10)

Cedevita nije ličila na tim koji je pobeđivao redom kod kuće i ubacivao po minimum 80 poena svim rivalima...

“Godinama komentarišem kako Cedeviti uvek nešto nedostaje da napravi taj odlučujući korak napred u završnicama takmičenja. Pogledajte samo u Evrokupu, gde su takođe imali sve u svojim rukama, a onda su uspeli to da prokockaju i ispadnu. Protiv Virtusa su praktično imali dobijenu utakmicu koja bi rešila sve probleme, gde su izgubili, pa je onda izgubljen i meč protiv Budućnosti. Cedeviti definitivno nešto fali u delu iskustva, odnosno kako završiti sezonu. Koliko god kroz sezonu budu konkurentni, oni tako pred kraj pokleknu i treće mesto je sada za njih realnost“.

I slovenački novinari su pitali Juricu Golemca posle utakmice da li je ekipa “pukla“ pod pritiskom moranja?

“Da, apsolutno. Svaka ključna utakmica koja pravi razliku je izgubljena, bez obzira što se radi o kvalitetnom sastavu sa svih strana. U celokupnoj sezoni su bili konkurentni, ne mogu da kažem da su bili najprijatnije iznenađenje jer je to svakako Igokea, ali su pokazali da napokon znaju šta rade i delovalo je da zaista jako teško mogu da izgube obe utakmice protiv Zvezde ili da budu eliminisani u Evrokupu pre četvrtfinala, ali na njima je da naprave dobru analizu šta se to dešava sa ekipom, kako bi mogli da krenu dalje“.

Hajdemo sada o Crvenoj zvezdi. Posle utakmice u Beogradu nije se gledalo na gostovanje u Ljubljani s previše optimizma, ali izgleda da je na površinu isplivalo iskustvo Dejana Radonjića iz prvog mandata i da je ekipu uspeo pre svega psihološki dobro da spremi za ovako važan trenutak?

“Apsolutno. Igrači koji su od njegovog dolaska dobili određenu slobodu u igri pokazali su koliko vreme. Tu pre svih mislim na Dobrića koji je jako teško podnosio neke ranije trenerske odluke, pa čak bio i menjan posle jednog ili dva promašaja zaredom, a sada igra potpuno slobodno i svi možemo lepo da vidimo koliki je njegov uticaj na igru“, jasno će Kuzmanović i dodaje:

“Odigrao je zaista maestralnu utakmicu i sada samo njegovo postojanje na parketu izaziva određeni strah kod protivnika. Plus Džordan Lojd kome su ovakve igre praktično u celoj sezoni praksa. Moram da istaknem i Dejana Davidovca koji ima najizraženiji košarkaški IQ, od njega mnogo toga zavisi. Oni sada nose igru Crvene zvezde, a setimo se da su to zajedno bili jedan i po igrač pre nekoliko meseci. Nije mogao da se nađe neko ko je raspoložen, a za sve je ipak bilo potrebno vreme“.

Dejan Radonjić (©Star Sport)Dejan Radonjić (©Star Sport)

A Dejan Radonjić ga praktično nije ni imao u dosadašnjem rasporedu...

“On je zatekao ekipu koju je zatekao, nije imao mogućnost da nešto preterano menja, a na sve to imao je situaciju da su mu gotovo svi bili bolesni ili povređeni u nekom trenutku. Pa, pred Kup Radivoja Koraća Zvezda je bila na jedva deset spremnih igrača, ali su uspeli da se izvuku iz toga. Onda su se dešavale pojedinačne povrede, pa da nema Lendrija Noka u sredu protiv Cedevite i evo, prvi put kada je ekipa praktično bila na okupu, Zvezda je počela da radi i podiže formu“.

Da li je ovo prekretnica sezone za Crvenu zvezdu?

“Iskreno sam mislio da je prekretnica ona utakmica protiv Makabija koja je odigrana na zaista ozbiljnom nivou i upisana je pobeda. Bez obzira što Makabiju taj meč nije mnogo značio, pobediti Makabi u bilo kojim okolnostima i rasporedu snaga predstavlja veliku satisfakciju za ekipu. Zvezda je tada odigrala impresivno odigrala pogotovo onu četvrtu četvrtinu. Da se razumemo, nije da sam očekivao da će Zvezda sada ući u ne znam kakvu seriju, ali verovao sam da će da bude bolje. Desila se onda Igokea, drama od 40 minuta gde su dobili na samom kraju, pa onda evo Cedevita u Beogradu, gde je možda Crvena zvezda možda osetila pritisak moranja, pa su odigrali onako kako jesu, ali su preživeli. Zvezda je ipak preživela i sada verujem da će do kraja sezone da dominira. Ima najbolji rasplet u svojim rukama, uspeli su da se okupe oko cilja da budu prvi i sada će biti mnogo rasterećeniji. Svakako sada ne treba ući u utakmice protiv Krke i Zadra tek tako, jer svako će čekati svoju šansu da uzme pobedu, pogotovo onima koji konkurišu za plej-of“.

Pomenuo si uticaj domaćih igrača, pre svih Davidovca i Dobrića u jučerašnjoj pobedi, ali i na igru Crvene zvezde. Da li se to vidi ona stara ideja Dejana Radonjića da za najvažniji deo sezone ima najspremnije domaće igrače, odnosno one koji više osećaju težinu Zvezdinog dresa i značaja rezultata?

“To je nešto što godinama pričam – da Zvezda mora više da se oslanja na domaće igrače. Kad kažem domaći, ne mislim striktno Srbi u Srbiji, Crnogorci u Crnoj Gori i tako dalje, već igrači tog mentaliteta, koji se poistovećuju sa klubom. Oni potpuno drugačije gledaju na svaku utakmicu i sopstveni učinak. U glavi im je uvek prvo uspeh kluba i takvi su temelji postavljeni na ovom prostoru decenijama unazad i dobro je što je tako. Primera radi, mislim da Budućnost bez Nikole Ivanovića i Danila Nikolića nije ista ekipa, kao i Zvezda bez Dobrića i Davidovca, između ostalih, u pravom ritmu“, objašnjava Kuzmanović i nastavlja:

“Ne želim da umanjim značaj i kvalitet nijednog stranog igrača, Kobsa u Budućnosti ili Lojda u Zvezdi, ni bilo koga drugog, postavljam samo stvari na onaj osećaj pripadnosti klubu, zadovoljstva kada klub pobedi. Svaki stranac koji dođe na godinu dana igra za klub do nekog trenutka, a onda igra za sebe. Jer mora tako, jer su stvari postavljene tako kako jesu“.

Branko Lazić i Kendrik Peri (©ABA LIGA – Cedevita Olimpija / Ales Fevzer)Branko Lazić i Kendrik Peri (©ABA LIGA – Cedevita Olimpija / Ales Fevzer)

Stručni konsultant televizije Sportklub izneo nam je plastični primer kako se nekada kvalitet domaćih igrača zanemari gledajući isključivo ka onom što stranci rade...

“Meni, na primer, nikako nije jasno zašto ljudi stavljaju Branka Lazića na stub srama i on je najbolji primer kako se zanemaruje učinak jednog igrača koji se ne vidi kroz statistiku. On je Crvenu zvezdu držao godinama. I kada je bilo loše, kada je trebalo da se pogura napred, kada je trebalo da se uradi nešto ’prljavo’ na terenu, Lazić je to radio. Zbog toga mu skidam kapu i bez njega i njegove energije Crvena zvezda izgleda potpuno drugačije na terenu. Tako je i sa ekipom Budućnosti, jer pet najboljih šutera u timu ne čine i najbolji tim, to treba upamtiti“.

Šta je to što je Radonjić zapravo uradio kako bi kod Dobrića i Davidovca probudio kvalitet koji pokazuju sada?

“Najbolja stvar za njih je ta što ih je Radonjić poznavao od ranije i zna tačno šta je to što oni mogu. Imaju ’blanko’ slobodu u igri i ono što je divno je to što oni tu slobodu ne zloupotrebljavaju. Nećemo videti neodgovornost u njihovoj igri, već maksimalnu želju da Crvena zvezda pobedi, pa makar oni upisali i dva poena, samo da se pobeda piše. Ne razmišljaju o sopstvenom učinku. Zato sam pristalica manjeg broja stranaca u ekipama, jer verujem da se dobra hemija u timu pravi među domaćim igračima, koji u svoj sistem ubaci strane igrače. Setimo se samo Čarlsa Dženkinsa koji je najomiljeniji stranac u Zvezdinoj istoriji. On nikada nije igrao kao stranac, niti se njegov učinak posmatrao kroz lupu stranca u ekipi. Bio je deo tima, igrao je maksimalno, doprinosio pobedama i nikada niko nije gledao to da li je ubacio 20 poena, odbranio 30 napada ili ukrao 12 lopti“.

U prvom delu ove, kao i gotovo cele prošle sezone videli smo da su domaći igrači po ulogama bili marginalizovani...

“Ove godine je Zvezda napravila sebi problem s velikim brojem stranih igrača, gde je ideja bila da se kombinuje učinak domaćih kroz Jadransku ligu. Takva je bila najava sezone. Nažalost, nisam video Uskokovića, Radanova, Simanića, pa čak Dobrića, Davidovca i Lazića u nekim bitnim ulogama, pa čak ni u Jadranskoj ligi gde su, verujem, mogli i sami da iznesu neke utakmice i pobede“.

Čini se da je primer igrača čiji učinak mora da se posmatra van prizme čiste statistike Lendri Noko? Nije ga bilo u prvom meču protiv Cedevite i Zvezda se mučila na skoku, a onda smo videli njegovu ulogu koja je bila maksimalno podređena ekipi i on je tu napravio odličan posao...

“Da, bez dileme. On je počeo da zatvara reket, da ’skida’ ničije lopte, da radi dobar posao u obe faze, imao je i onaj jedan dabl-dabl koji svakako ne možete da zanemarite, pogotovo nekada se upiše pet ofanzivnih skokova. Nedostajao je Zvezdi ove sezone, a i sada mislim da nije dostigao svoj maksimum i može još. Nije lako prebaciti se na mod da se igra na centra, kada je cele sezone igra bila drugačija. Svaka naredna utakmica pokazuje da ima veći kvalitet, a pored njega i Kuzmić igra malo rasterećenije jer ne mora da nosi veliki teret sam na svojim leđima. Zvezda sada samo mora malo više da koristi svoje centre bolje, jer nema te odbrane koja tu napadačku širinu može da zaustavi“.

Džejkob Pulen i Petar Popović (©ABA LIGA – Mornar / Media Pro)Džejkob Pulen i Petar Popović (©ABA LIGA – Mornar / Media Pro)

Kako si video ishod susreta u Topolici i trijumf Mornara protiv Budućnosti u situaciji kada je bila saterana uz zid posle tri uzastopna poraza?

“Ljudi prenepregnu činjenicu da je rivalstvo Budućnosti i Mornara naraslo na nivo Crvene zvezde i Partizana. To su dva najjača crnogorska kluba i u prošlosti smo videli da tu nema baš mnogo simpatija. Svako ko je mislio da će Budućnost da se prošeta kroz Bar i da će utakmica lako da se završi u korist Budućnosti – prevario se“, kaže Kuzmanović i nastavlja:

“Postoji realna šansa za Mornar da se plasira među četiri što bi zaista bio veliki uspeh posle svega što im se desilo kroz sezonu“.

Da li te je iznenadio rasplet utakmice u Baru?

“Za mene ishod nije iznenađenje, ali jeste to što je Budućnost dozvolila da primi 100 poena u ovako bitnom trenutku za njih. Na taj način je teško pobediti bilo koga, u bilo kojim uslovima. Mornar je ekipa s ozbiljnim napadačkim arsenalom, ali u svakoj utakmici gde je protivnik dominirao na skoku, a to su gotovo sve važne utakmice oni su gubili. Traže svoju šansu, dobili su Budućnost, sada moraju još Igokeu u Laktašima i siguran sam da se neće predati do kraja. Vratio im se Džejkob Pulen koji je toliko važan igrač za Mornar, a da li će on biti u šuterskom raspoloženju i da li će mu Igokea dozvoliti da bude – videćemo jako brzo“.

Poput Cedevite, čini se da je i Budućnost bila kolateralna šteta igre pod pritiskom?

“Može se reći. Treba napraviti malo dublju analizu. Gledajte, oni su imali situaciju protiv Monaka u četvrtfinalu da su dobili prvu utakmicu na pomalo neplaniran način. Lopta ide u aut, Kobs hvata loptu i postiže koš, a na drugoj strani Lesor promašuje uz zvuk sirene. To nije nešto što se planira. Budućnost je tada napravila veliki korak napred ka plasmanu u polufinale i sve je bilo na njenoj strani. Verujem da ih je poremetila činjenica da su bili domaćini u Ljubljani. Ma koliko da je malo gledalaca, ma koliko da to nije ta energija, verujem da bi situacija bila potpuno drugačija da su igrali u Podgorici“.

Otkrio nam je Kuzmanović statistički detalj koji se nadovezuje na prethodnu priču...

“Nisam neki poklonik statistike kao takve, ali kad god je Budućnost uspevala da svede utakmicu na 70 poena – dobijala je. Kako izađe iz okvira preko 80 poena, tako je nastajao veliki problem. Budućnost nije odigrala dovoljno tvrdo koja je bila najvažnija da zadrži prvo mesto. Budućnost je morala da iskoristi situaciju koja joj se ukazala, bez obzira što je protivnik bio Mornar, ali i to je ekipa koja ima svoje limite“.

Za kraj – šta očekivati od kandidata za plej-of u završnici sezone?

“Crvena zvezda je definitivno u usponu forme, Budućnost i Cedevita su u očiglednom padu kada se sve sabere. Igokea je takođe doživela pad s onom utakmicom protiv Zvezde u Beogradu, gde su odigrali taktički savršenu utakmicu, ali su na kraju ipak pali jer su bili bez dva-tri igrača. U Podgorici se to nekoliko dana kasnije najbolje videlo. Samo ako budu kompletni, Igokea može nešto da napravi, ali tu je sada Mornar koji želi da iskoristi dobar zamajac i napravi nešto dobro na kraju ligaškog dela. Čeka nas uzbudljiva završnica, pa ćemo videti – ko bude imao više sreće“.



tagovi

KK Crvena zvezdaBudućnost PodgoricaCedevita OlimpijaKK MornarDejan DavidovacOgnjen DobrićDejan Radonjić

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara