Lengston Hol i Stefan Momirov (©Star Sport)
Lengston Hol i Stefan Momirov (©Star Sport)

Tripla kruna ili istorijski podvig: Peto finale i Zvezdina dominacija nad Megom

Vreme čitanja: 4min | sre. 09.06.21. | 08:00

Crveno-beli dosad nikad nisu izgubili nijedan duel za titulu protiv Mege u dva različita takmičenja

Tripla kruna Crvene zvezde ili istorijski podvig Mege? Pitanje je na koje ćemo odgovor da dobijemo najkasnije do nedelje, jer se po prvi put u istoriji Superlige na suprotnim stranama u finalu nalaze dva najbolje plasirana srpska tima Jadranske lige u ovoj sezoni (TV Arenasport, 20.00).

Peti put u istoriji Crvena zvezda i Mega igraće finale nekog takmičenja, a u četiri dosadašnja susreta crveno-beli imaju besprekoran učinak. Triput u Kupu Radivoja Koraća (2014, 2015, 2021) i jednom u finalnoj seriji Jadranske lige 2016. godine, Crvena zvezda jednostavno ne zna za poraz od Mege. Ono što povezuje sve dosadašnje trijumfe tima sa Malog Kalemegdana jeste Dejan Radonjić koji se, eto, već drugi put u protekla četiri meseca takmiči s Megom za trofej.

Izabrane vesti

20.00: (1,20) Crvena zvezda (19,0) Mega (5,00)

Jedino dosadašnje finale koje su ovi timovi igrali u seriji Crvena zvezda je dobila gotovo rutinski. Bez izgubljenog meča i s prosečnom razlikom od bezmalo 13 poena.

Kao i u završnicu Jadranske lige Dejan Radonjić i ovog finale dočekuje s krnjim sastavom pošto je Kori Volden završio sezonu, dok je Džordan Lojd bio do poslednjeg momenta neizvestan zbog manje povrede. Najbolji Zvezdin strelac u Evroligi je imao problema sa povredom još pred majstoricu Jadranske lige, zbog čega je preskočio sve obaveze izuzev što je odigrao deset minuta u Čajetini. Kako se može čuti, on je trenirao u utorak i sredu, pa je ipak spreman da zaigra protiv Mege.

“Ekipa Mege je imala odličnu sezonu, i ove godine pojavili su se mladi i talentovani igrači predvođeni iskusnim Tepićem. Uz dobru sezonu imali su i dobar rezultat,a u međuvremenu su i pojačali tim za plej of iskusnim Milosavljevićem, Simanićem i Novakom. I to dovoljno govori i pokazatelj je njihove ambicije u plej ofu Superlige. Pokušaćemo da imamo veći kontinuitet dobre igre i da iskontrolišemo kvalitet ekipe Mege“, poručio je Radonjić.

Iako su u doigravanje srpskog prvenstva ušli ranije, košarkaši Mege su samo dan pre Zvezde izborili plasman u finale zbog majstorice s Partizanom. Ekipa Vlada Jovanovića pokazala je kvalitet i da više zaslužuje da izađe na megdan petostrukom uzastopnom šampionu.

“Čeka nas jako zahtevna utakmica protiv Crvene zvezde, tima koji je igrao Evroligu i koji ima jako veliki roster. Na svakoj poziciji ima minimum po dva i više nego kvalitetna igrača. Sigurno je da će pokušati da diktiraju tempo utakmice, pre svega intenzitetom i kontaktom u odbrani. U finalu ABA lige su pokazali da su nivo agresivnosti i čvrstine u odbrani digli na najviši mogući nivo i da tu leži njihova snaga. Bez pune koncentracije i odgovora na tu čvrstinu i njihov način igre biće jako teško igrati protiv Zvezde. Mi, opet, imamo svoje kvalitete i pokušaćemo uz više nego potrebnu dozu čvrstine i koncentraciju svih 40 minuta, da napravimo što bolju utakmicu, a samim tim i seriju sa Crvenom zvezdom“, rekao je Jovanović i dodao:

“Želeo bih još jednom da ponovim da sam jako zadovoljan zbog kluba i ponosan na momke i na celokupnu sezonu koju su do sada imali. Oni su svojim radom, predanošću i zalaganjem zaslužili ulazak u finale. Normalno je da ćemo dati sve od sebe da ostvarimo što bolji rezultat u finalu, ali ovo svakako treba da im bude podstrek u karijeri da sve može da se dostigne sa pravim radom i pravim pristupom“.

Za talentovani sastav Mege plasman u finale ima sam po sebi istorijsku vrednost. Sve preko toga došlo bi kao šlag na torti još jedne uspešne sezone u kojoj je Filip Petrušev afirmisan ne samo kao nosilac igre, već su njegove kvalitetne igre nagrađene MVP zvanjem u regionalnom takmičenju, te priznanjem za najboljeg mladog igrača i člana startne petorke, dok je kao kruna stigao poziv u reprezentaciju Srbije u kvalifikacijama za Evrobasket gde je svojim igrama očarao javnost i samim tim dobio veliko poverenje selektora Igora Kokoškova.

U odnosu na finale Kupa Radivoja Koraća Crvena zvezda jača je za triling Noko-Hol-Rit od kojih zapravo jedino kamerunski centar ima snažan uticaj na igru, dok je Džoni O’Brajant odmah po osvajanju Žućkove levice napustio klub. Mega je jača za Dragana Milosavljevića, Borišu Simanića i Jovana Novaka. Iskusni srpski reprezentativac je uprkos pauzi od 21 meseca pokazao svoj kvalitet i značaj ekipi u polufinalu s Partizanom, dok je doskorašnji košarkaš Zvezde tokom plej-ofa bio koristan igrač rotacije. Novak je u dosadašnjem toku plej-ofa prvi asistent ekipe sa 7,2 podeljenih dodavanja.

Poput svih prethodnih rundi plej-ofa i finale se igra na dve dobijene utakmice kako bi se reprezentativci iz oba tima priključili Srbiji u pripremama za olimpijske kvalifikacije. Drugi susret na programu je u petak u istom terminu kada je domaćin Mega i taj susret igraće se bez prisustva publike, dok bi se majstorica ponovo igrala u dvorani Aleksandar Nikolić.

DOSADAŠNJA FINALA CRVENE ZVEZDE I MEGE

Finale Kupa Radivoja Koraća 2014

Crvena zvezda - Mega 81:80

Finale Kupa Radivoja Koraća 2015

Crvena zvezda - Mega 80:74

Plej-of Jadranske lige 2016

Crvena zvezda - Mega 81:66

Crvena zvezda - Mega 93:74

Mega - Crvena zvezda 49:61

Finale Kupa Radivoja Koraća 2021

Crvena zvezda - Mega 73:60



tagovi

Košarkaška SuperligaKK Crvena zvezdaKK MegaDejan RadonjićDžordan LojdVlade JovanovićKLS

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara