Kevin Panter (Foto: Starsport)
Kevin Panter (Foto: Starsport)

U Gradu svetlosti reflektori uprti u duel Pantera i Kamingsa

Vreme čitanja: 6min | sre. 08.12.21. | 10:08

Košarkaši Partizana u okviru šestog kola Evrokupa gostuju ekipi Metropolitana u Parizu

Posle reprezentativne pauze košarkaši Partizana izaši su na veliki ispit, gostovali su u Laktašima ekipi Igokee. U dvorani u kojoj su i ove sezone padali brojni favoriti, crno-beli su minule subote upisali vrednu pobedu, izvojevanu u poslednjim sekundama, a već večeras ih čeka još jedan težak zadatak na strani. Gostuju u Parizu ekipi Vensana Kolea i lideru francuskog prvenstva - Metropolitanu (20.30).

20.30: (1,85) Metropolitan (14,5) Partizan (2,15)

Izabrane vesti

Ostavila je pauza traga na crno-bele, s ozbirom da su imali devetoricu reprezentativaca. Pojedini su se vratili umorni, pa im je trener Željko Obradović dao i nešto više vremena za odmor, ali ekipa je uspela da prebrodi prvu veliku prepreku i iz Laktaša se vrati sa pobedom u rukama. Nije tako delovalo posle prvog poluvremena susreta sa Igokeom, tokom kojeg su košarkaši Partizana postigli 28 poena, pa ni posle uvodnih minuta treće deonice kada su imali zaostatak od 14. Ipak, zbili su redove, zategli odbranu i počeli da tope prednost rivala. Uspeli su da se vrate u meč, uvedu ga u neizvesnu završnicu i na kraju slave.

Duel 10. kola ABA lige propustio je Rodion Kuruc, koji je doživeo povredu braneći boje letonske reprezentacije tokom kvalifikacija za Mundobasket. Bivši igrač Barselone i Bruklin Netsa neće moći da pomogne ekipi ni u Parizu, ali on je jedini van stroja u Partizanu. Sa druge strane, Kole na raspolaganju neće imati izraelskog reprezentativca Tomera Ginata. Veliki udarac za francusku ekipu, s ozbirom da je krilni centar bio redovni član prve petorke.

Metropolitan je u strašnoj formi. Vezao je sedam pobeda u oba takmičenja, doživeo samo jedan poraz u poslednjih 10 utakmica. U Evrokupu je neporažen kod kuće, ali je na strani bio bolji samo od Hamburga (pretrpeo poraze od Lokomotive Kubanj i Turk Telekoma). Ipak, u francuskoj ligi je samo jednom ostao bez trijumfa, a uspeo je veoma ubedljivo da savlada i evroligaše Monako i Asvel. Dobio je četu Zvezdana Mitrovića sa 108:81 u svojoj dvorani, ekipu iz Vilerbana 85:64 kao gost.

Predstojeći okršaj biće treći Partizanov sa Metropolitanom u tekućoj godini, s ozbirom da je sa sastavom iz Pariza megdan delio i minule sezone u okviru Evrokupa i u oba navrata izgubio. U Marsel Serdan dvorani je francuski tim bio ubedljiv sredinom januara (79:62) uz 16 poena Davida Mišinoa i 15 Miralema Halilovića, koji su i danas u ekipi. Daleko neizvesnije bilo je u revanšu, koji je zbog pandemije odigran na neutralnom terenu u Ljubljani (dvorana Stožice). Crno-belima je pobeda bila neophodna kako bi zadržali šanse za plasman u Top 8 fazu takmičenja, ali je francuski tim, tada predvođen Jurijem Zdovcom sa klupe, odneo pobedu (75:70). Ponovo je Mišino bio među najboljima (14p), a istakao se još jedan aktuelni prvotimac Metropolitana Lahau Konate (10p, 6sk).

Obe ekipe su tokom leta doživele velike promene, pa sada glavnu reč u ekipi iz Pariza vodi bivši igrač Lokomotive Kubanj Vil Kamings. Amerikanac je trenutno treći strelac Evrokupa sa 19,6 poena po meču i nema sumnje da će biti najveća pretnja po koš Partizana. Važnu ulogu ima i iskusni centar Vins Hanter sa kojim je jedan od najboljih košarkaša crno-belih Zek Ledej minule sezone vodio borbu u italijanskom Palakanestru (posebno u finalu, s ozbirom da je centar Metropolitana branio boje Virtus Bolonje). Hanter je drugi strelac ekipe sa 13,8 poena po nastupu i lider Evrokupa po broju skokova sa 10,8 uhvaćenih lopti u proseku.

Crno-beli bi trebalo da sretnu i jedno poznato lice u Marsel Serdan dvorani, s ozbirom da se od povrede oporavio Bandža Si. Bivši košarkaš Partizana je od minulog leta član Metropolitana, sa kojim je parafirao dvogodišnji ugovor, ali je zvaničan debi upisao tek minulog vikenda kada je sa 13 poena učestvovao u ligaškoj pobedi nad Šoleom (97:62).

Moraće izabranici Željka Obradovića posebnu pažnju da obrate na pomenuti američki tandem, što znači da će kvalitetno izdanje u odbrani ponovo biti od ključnog značaja. O tome je pred put za Pariz govorio i kapiten Partizana Rade Zagorac.

"Kvalitetna ekipa koja dobro igra ove sezone, a mi se pripremamo u skladu sa tim. Svaku utakmicu uzimamo za sebe, oni su ove godine drugačija ekipa, kao i mi. Očekuje nas teška utakmica. Kamings će kao kvalitetan igrač sigurno zahtevati našu posebnu pažnju", izjavio je Zagorac.

Sa druge strane terena će im biti potreban Kevin Panter u punom sjaju. Amerikanac je u nešto slabijoj formi, što se posebno odnosi na mečeve u ABA ligi. Protiv Igokee je minulog vikenda ubacio sedam poena, od toga pet u poslednjih par minuta, te je još jednom pokazao da je sposoban da da ključan doprinos čak i kada mu ne ide. Postigao je samo 18 poena na poslednjih pet nastupa u regionalnom šampionatu i pogodio samo pet šuteva iz 32 pokušaja. Pad forme sjajnog strelca osetio se i u Evrokupu. Od 26 poena ubačenih protiv Hamburga postepeno su mu opadale brojke, pa je tako u trijumfu nad Lijetkabelisom ubacio 11. Ipak, najefikasniji je igrač crno-belih u drugorangiranom evropskom takmičenju sa 17,4 poena u proseku i peti je nakorisniji igrač Evrokupa sa prosečnim indeksom korisnosti 21.

Sve u svemu, utisak je da Partizan čeka težak zadatak u Francuskoj. Toga je svestan i trener Obradović.

"Činjenica je da su prvi u francuskom prvenstvu. Igrali su protiv dve evroligaške ekipe i savladali ih, čak Asvel veoma lako sa oko 20 poena razlike. Igraju veoma dobro, imaju organizovanu igru u svakom pogledu. Za njih je najvažnije da igraju dosta u tranziciji i da imaju izvanredne linije trčanja. To koriste na svakoj utakmici i daju mnogo lakih poena. Ključ utakmice je da sprečimo njihov kontranapad i sprečimo tu igru u tranziciji. Da ne dozvolimo njihovim ključnim igračima da dolaze do lakih situacija za šut. Pored tranzicije imaju dosta akcija za šutere, igraju strpljivo, pametno.. Mislim da moramo da odigramo mnogo dobru utakmicu ako želimo da imamo šansu da pobedimo", izjavio je Željko Obradović.

Francuski selektor i šef struke Metropolitana Vensan Kole je u superlativima pričao o crno-belima i istakao da njegovu ekipu čeka veliki izazov protiv jednog od favorita za osvajanje takmičenja.

"To je tim koji igra sa puno intenziteta. Veoma je dobro organizovan sa legendarnim trenerom kojeg svi znaju na klupi. Igraju veoma čvrsto, agresivno i veoma su efikasni u svim segemntima igre. U napadu igraju timski. Agresivno pristupaju svim akcijama. Tim su koji često izlazi na liniju za slobodna bacanja, što nije slučajnost. Takođe, jako dobro dele loptu. Jednostavno, veoma kvalitetan tim. Izgubili su jedan meč u Evrokupu sa pola koša razlike. Jedan su od favorita u grupi, ali i u čitavom takmičenju", izjavio je Kole.

EVROKUP - 6. KOLO

Utorak

Burg - Bursaspor 95:65

/Pelos 20 - Frimen 20/

Venecija - Valensija 67:81

/Ehodas 16 - Prepelič 17/

Sreda

17.30: (1,10) Lokomotiva Kubanj (23,0) Trento (7,50)

18.00: (3,50) Lijetkabelis (16,0) Huventud (1,35)

18.30: (1,80) Promiteas (14,5) Budućnost (2,15)

18.45: (2,15) Šlonsk (14,5) Hamburg (1,80)

20.00: (2,70) Cedevita Olimpija (14,5) Virtus Bolonja (1,55)

20.00: (1,35) River Andora (16,0) Turk Telekom (3,50)

20.30: (1,80) Metropolitan (14,5) Partizan (2,15)

21.00: (1,20) Gran Kanarija (19,0) Ulm (5,00)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK PartizanMetropolitanŽeljko ObradovićVensan KoleKevin PanterVil KamingsVins Hanter

Obaveštavaj me

KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara