Jonas Valančijunas i Domantas Sabonis (©fiba.basketball); Franc Vagner (©AFP)
Jonas Valančijunas i Domantas Sabonis (©fiba.basketball); Franc Vagner (©AFP)

Valančijunas i Sabonis preveliki zalogaj za Finsku, Moa Vagnera u pobedi Nemačke odmenio brat Franc

Vreme čitanja: 3min | sre. 10.08.22. | 23:15

Litvanci rutinski došli do pobede u okviru priprema za Evrobasket, Nemci se posle loših vesti mučili sa Belgijom

Košarkaška reprezentacija Litvanije je u okviru priprema za Evrobasket dočekala Finsku. Debitovali su ovog leta u dresu sa državnim grbom NBA centri Jonas Valančijunas i Domantas Sabonis, a domaćin je predvođen pomenutim tandeom rutnski slavio - 76:61. Ove dve selekcije će snage ponovo odmeriti sutra od 18.30.

Nemačka je danas dobila loše vesti, jer će zbog povrede članka Evrobasket propustiti Moric Vagner. Izabranici Gordona Herberta su potrešeni poslednjim informacijama izašli na megdan Belgiji i uz dosta muke uspeli da trijumfuju - 87:83.

Izabrane vesti

Od starta je Litvanija pokazala da je daleko bolji tim od Finske. Predvođena košarkašima Nju Orleansa i Sakramenta povela sa 15:2 sredinom uvodne deonice, na prvi odmor otišla sa 15 poena viška.

Do poluvremena je očuvala prednost bez većih problema, nastavila u drugom delu da dominira pod obručima i poslednjih 10 minuta dočekala sa nedostižnih +21. Četvrti kvartal bio je puka formalnost, a Finci su ga iskoristili da koliko toliko ublaže poraz. Ubacila je čak 46 poena iz reketa i bila bolja u većini bitnijih statističkih kategorija, osim procentu šuta za tri poena.

Sabonis je bio jedini dvocifren u pobedničkoj ekipi sa 10 poena, ali je upisao i šest skokova, kao i tri asistencije za indeks 18. Valančijunas je dodao osam poena, uz šest uhvaćenih lopti.

Kod Finaca 16 poena Aleksandera Madsena (6/7 iz igre), dok je Edin Makshuni dodao 15 poena. Istakao se i Olivije Enkamhua sa 14 poena.

Podsetimo i da je Finska član Grupe D na predstojećem EP, gde će pored Poljske, domaćina Češke, Izraela i Holandije ukrstiti koplja i sa Srbijom.

Nešto kasnije Belgija je dočekala Nemačku, a jedan od domaćina predstojeće kontinentalne smotre slavio je sa 87:83.

Nemački selektor Herbert nije na meč poveo Karima Jalova, Maodo Loa, Johanesa Timana i Johanesa Fojtmana. Dobro su gosti otvorili meč, poveli sa 11:0. Igrali sjajnu odbranu, pa Belgijanci u više navrata nisu za 24 sekunde uspeli da dođu do pozicije za šut. Sačuvali su dvocifrenu prednost do odmora, a onda su se Belgijanci probudili i prišli na samo pola koša zaostatka u nastavku (34:35). Potom su i poveli, pa je usledila rezultatska klackalica. Na kraju je Herbertova četa sa +4 otišla na veliki odmor.

I po povratku sa pauze vodila se velika borba, Belgija je dobrim delom trećeg perioda bila i bolji rival, pa je odlučujući period dočekala i sa tri poena viška. Trojkom je duplirala prednost na startu četvrte deonice, ali su Nemci predvođeni Francom Vagnerom uzvratili. Do kraja je bilo neizvesno, a onda je centar Orlando Medžika trojkom u 39. minutu doneo Nemačkoj tri poena viška. Usledio je alej-up Denis Šrudera za Danijela Tajsa, da bi doskorašnji plejmejker Hjustona sa linije penala potvrdio pobedu gostujuće ekipe.

U odsustvu Moa Vagnera dominirao je debitant Franc. Brat bivšeg centra Lejkersa i Vašingtona (sada dele svlačionicu u Orlandu) okončao je prvi nastup u dresu reprezentacije sa 23 poena. Očekivano ga je ispratio Šruder sa 21 poenom, dok je 10 dodao Kristjan Sengfelder iz Borse Bamberga.

Belgijanci će na predstojećem Evrobasketu igrati u Grupi A sa Španijom, Crnom Gorom, Turskom, Gruzijom (domaćin) i Bugarskom. Nemačka će kao domaćin Grupe B deliti megdan sa Francuskom, Litvanijom, Slovenijom, Mađarskom i Bosnom i Hercegovinom.



tagovi

košarkaška reprezentacija Litvanijekošarkaška reprezentacija Finskekošarkaška reprezentacija Nemačkekošarkaška reprezentacija BelgijeJonas ValančijunasDomantas SabonisDenis Šreder

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara