Jaka Blažič (©MN Press)
Jaka Blažič (©MN Press)

Vaskrsnuće Cedevita Olimpije u Fonteti: Eksplozija Jake Blažiča, Valensija prošla kao Partizan

Vreme čitanja: 3min | uto. 21.12.21. | 22:47

Najslabija partija Bojana Dubljevića od kada je stigao u jato Slepih miševa

Problemi su tresli Cedevita Olimpiju, dobran se uzdrmala klupa Jurici Golemcu i kada su ga već svi otpisali, a slovenački mediji počeli da mu udeljuju otkaz i guraju ga na biro rada, Ljubljančani su proigrali. Oboren je Partizan u Štark Areni, a da to neće biti samo kratkotrajni bleska Cedevita Olimpija potvrdila je u Valensiji – 97:85.

Skoro puna dva meseca je tim iz Ljubljane bio bez pobede u Evrokupu, ređao je poraz za porazom i napakovao ih je pet posle dve pobede na startu takmičenja. Eksplodirao je tamo gde niko nije očekivao – u La Fonteti. Protiv večitog osvajača Evrokupa, četvorostrukog pobednika drugorangiranog evropskog takmičenja – Valensije.

Izabrane vesti

Jaka Blažič kao u najboljim danima, kao u doba kada je nosio dres Crvene zvezde i bio jedna od glavnih poluga u sastavu Dejana Radonjića. Bolji izbor od dolaska u Olimpiju nije mogao da napravi, jer je bek od povratka u slovenačku prestonicu glavna uzdanica tima iz „Stožica“. Imao je Blažič i daleko boljih partija od večerašnje u Španiji, ali kada se na izvanredno poentersko veče nadoveže i pobeda Olimpije, ova je svakako među najupečatljivijima.

Na krilima fantastičnog Jake Blažiča vinula se Olimpija do treće pobede u grupnoj fazi Evrokupa. Doprineo je slovenački bek šuter velikom trijumfu sa 24 poena, pet asistencija, četiri skoka i tri ukradene lopte (indeks 31), ali nije uspeo da nadmaši svoje poentersko izdanje portiv Ulma, kada je ubacio 26 poena.

Podigli su Ljubljančani broj obrtaja početkom drugog poluvremena, nije uspela da ih isprati tada Valensija i do kraja je bila u konstantnoj jurnjavi. U njoj je izgubila glavu. Navikli su u Valensiji da uvek mogu da se oslone na Bojana Dubljevića, koji je tu bezmalo punu deceniju. Protiv Cedevita Olimpije bio je najslabija karika. Odigrao je Dubljević najgori meč u dresu Slepih miševa, možda i u karijeri. Ništa crnogorskom centru nije polazilo za rukom, a da u finišu nije bio polovičan sa linije za slobodna bacanja, ostao bi na nuli. Iz Igre je pucao 0/6, izgubio je i četiri lopte...

Nije pomoglo Valensiji ni to što je pogodila čak 16 trojki – najviše Sem van Rosom, koji je bio bez promašaja (šutirao 4/4 van linije 6,75). Koliko je dobra Valensija bila prilikom šuteva sa distance, toliko je imala i promašaja sa poludistance. A, silni ziceri odneli su joj trijumf.

Blažič je bio prvi među jednakima u Cedevita Olimpiji, ali podjednako bitan doprinos dali su i Jogi Ferel i Edo Murić, koji su postigli po 15 poena, odnosno Džejkob Pulen sa 13 poena. Dvocifreni kod gostiju bili su i Zek Ogust sa 11 – imao i šest skokova – i Melvin Edžam sa 10 poena.

Poput Valensije i Olimpiju je služio šut sa distance. Pogodili su izabranici Jurice Golemca 10 trojki i bili su blizu da prebace stotku, a da Ljubljančani ranije ne otklone svaku dilemu oko pitanja pobednika najzaslužniji su Sem van Rosom i Klemen Prepelič. Slovenac je ubacio 12 poena, a Belgijanac jedna više, dok su se na 10 zaustavili Martin Hermanson i Ćabi Lopez Arostegi.

EVROKUP - 8. KOLO

Utorak

Bursa - Ulm 68:66

/Nidam 20 - Blosomgejm 16/

Promiteas - Venecija 68:78

/Grent 19 - Bramos 13/

Burg - Budućnost 82:86

/Šurbi 15 - Kobs 24/

Lovaloa - Andora 81:74

/Hanter 16 - Kroford 15/

Valensija - Cedevita Olimpija 85:97

/Van Rosom 13 - Blažič 24/




tagovi

Cedevita OlimpijaKK ValensijaEvrokupJaka BlažičJogi FerelEdo MurićBojan DubljevićKlemen PrepeličNenad DimitrijevićMajk Tobi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara