Bogdanović, Micić i Burks (©AFP)
Bogdanović, Micić i Burks (©AFP)

Velika analiza NBA transfera: Niksi napadaju vrh Istoka, Micić korak nazad, napred dva?

Vreme čitanja: 11min | pet. 09.02.24. | 09:45

Istina, u mnogo gorem timu od onoga u kojem je otpočeo NBA karijeru

Gotov je prelazni rok u NBA ligi. Zapravo, bolje je reći da je prošao rok do kojeg klubovi mogu da trejduju igrače jer pojačanja još može da bude potpisivanjem slobodnih igrača kojih će sledećih dana biti na pretek, pošto će deo sveže preseljenih igrača biti otpušten, a to će se i dogoditi s onima koje su klubovi pokušali da ustupe nekome, ali nisu uspeli. No, priču o takvima ostavićemo za neku drugu priliku, sada je vreme da analiziramo sve šta se sinoć događalo.

Poslednji dan prelaznog roka je generalno bio prilično siromašan. Nismo ni očekivali da se dogodi neki trejd poput onog prošle godine kada je Kevin Durant prešao iz Bruklina u Finiks, ali izostali su i neki najavljeni poslovi. Pre svega tu mislimo na činjenicu da je Dežonte Mari ostao u Atlanti, da Lejkersi i Golden Stejt praktično nisu napravili nikakav potez, kao i da je Čikago još jednom prespavao “trejd dedlajn” pa niti je koga doveo niti je neko otišao iz Bulsa.

Izabrane vesti

Hoksi očigledno nisu mogli da dobiju dobru cenu za Marija za koga su dali dosta kada je došao iz San Antonija, a sada tržište nije bilo dovoljno velikog za njega. Lejkersi su morali u bilo koji trejd da uključe Dianđela Rasela i pik prve runde, a to je zamka na nekoliko nivoa. Prvo, Rasel igra dobro u poslenje vreme i u Lejkersima razmišljaju da bi mogli da naprave neki rezultat s njim. I drugo ostali klubovi ne veruju previše Raselu, dok je Lejkersima doslovceo ostao samo jedan pik prve runde za trampu te su ga očigledno odlučili da ga čuvaju za leto kada će dobiti još dva.

Golden Stejt nije želeo da dira jezgro ekipe, Krisa Pola niko nije želeo, a mladi igrači su proigrali pa ih nisu želeli da menjaju. Što se Čikaga tiče, tu nismo sigurni da znamo šta se događa. Tim je u nekakvom limbu, ne može ni gore ni dole, a Arturas Karnišovas već treću godinu zaredom gleda kako svi nešto rade, a njegovi Bulsi stoje na mestu dok na rosteru imaju materijale za trejd u obliku Demara Derozana, Nikole Vučevića, Aleksa Karusa i Andrea Dramonda, da ne pominjemo povređenog Zeka Levina.

VASA MICIĆ I PRILIKA DA POKAŽE DA JE NBA IGRAČ

Toliko o onima što nisu napravili poteze, a da vidimo šta će biti sa onima koji su pakovali kofere. Počećemo s Vasilijem Micićem, jedinim srpski košarkašem koji je juče trejdovan. Očekivali smo da će Atlanta možda da napravi nešto za Bogdana Bogdanovića, ali Hoksi su očigledno odlučili da miruju kada im već nije prošla ideja za Marija. Bogdan će tako da ostane u timu koji se bori za plej-in i koji nema preveliku budućnost, barem ne u ovom obliku. Očekujemo da se svašta dogodi u Atlanti tekom leta, a moguće je da tada i Bogdanović promeni klub.

Šta se Micića tiče, on je bio dodatak u trejdu u kojem je Oklahoma dovela Gordona Hejvorda. Srpski košarkaš će tako ostatak sezone da provede u timu koji je trenutno na učinku 10-40 umesto u onome koji ima 35-16. To se zove loša sreća. Micić je u poslednje vreme imao stabilnu minutažu u Tanderu. Nije imao preterano dobar učinak, ali videlo se da je počeo da dobija poverenje trenera, a sada treba da krene sve ispočetka. U Šarlou bi mogao da ima više prostora jer pored neprikosnovenog Lamela Bola, poziciju plejmejkera mogu da igraju još Tre Man i Set Kari, još dvojica igrača koja su juče došla u klub. Nijedan od njih nije pravi organizator igre, Micić je bio ispred Mana u rotaciji Oklahome, a Kari ima velikih problema s povredama tako da Vasa trenutno izgleda kao rezervni plejmejker Šarlota. To sigurno nije uloga koju je želeo da ima kada je prošlog leta došao u NBA ligu, ali ovo je prilika da pokaže da pripada društvu najboljih košarkaša sveta. Ako mu se ne svidi, uvek na leto može da se vrati u Evropu.

POBEDNICI POSLEDNJEG DANA PRELAZNOG ROKA – NJUJORK NIKSI

Najveći pobednik jučerašnjeg dana sigurno je ekipa Njujorka. Niksi već neko vreme vuku dobre poteze, a juče su odlično popunili tim. Bili su im potrebni šuteri s spoljnih pozicija, a Bojan Bogdanović i Alek Burks odgovaraju tom opisu, posebno hrvatski košarkaš koji je ove sezone na proseku od 20,2 poena uz 46,8% šuta od čega je 41,5% za trojku. Bogdanović može da pomogne kao starter dok se ne vrati povređeni Džulijus Rendl, a onda će da se preseli na klupu gde Njujork još ima Burksa, Džoša Harta, Prešusa Ačijuvu i Majlsa Mekbrajda. To je respektabilna petorka za Nikse koji sada otvoreno napadaju vrh Istoka. Najbolja stvar od svega je što Njujork u ovom poslu nije morao da odrekne pika prve runde nego je poslao dva pika druge runde i četiri igrača od kojih je jedino važan Kventin Grajms. No, on je ipak slabiji igrač od Bogdanovića, a i Burks bi mogao više da pomogne.

DALAS ŽRTVOVAO BUDUĆNOST, A NIJE PRESKOČIO NIKOGA

Pojačao se i Dalas u kojem su shvatili da im treba pomoć pod košem pa su doveli Pi-Džej Vašingtona iz Šarlota i Danijela Geforda iz Vašingtona. Obojica svakako mogu da pomognu, posebno u skoku u kojem Maveriksi imaju problema, a i jedan i drugi su relativno mladi pa mogu da budu od koristi timu još nekoliko godina. No, pitanje je da li Vašington i Geford podižu plafon Dalasu toliko da se isplati ovaj posao. U njemu su dali jedan pik prve runde plus za još jedan dogovorili pravo zamene pa je sada situacija da Dalas više ne kontroliše nijedan od svojih pikova prve runde do 2030. godine. Nova pojačanja će da pomognu timu, ali nismo sigurni da je Dalas s njima preskočio bilo koga od timova koji su na vrhu Zapada. Svaka čast timu koji Luka Dončić ima uz sebe, ali mogu li Maveriksi da izbace u plej-ofu Denver, Kliperse, Minesotu ili Oklahomu, pa i Finiks? Nama se čini da ne mogu pa onda ispada da su Maveriksi odbacili fleksibilnost za budućnost kako bi bili sigurni da će igrati u prvom krugu plej-ofa i onda ispasti. Naravno da je uvek moguće da se naravi neki bolji rezultat od toga kada imate slovenačkog igrača u svojim redovima, ali greške iz prošlosti koje su napravljene prilikom slaganja ovog tima je teško nadoknaditi.

SVI TREJDOVI POSLEDNJEG DANA PRELAZNOG ROKA

Juta Džez - Detroit Pistons (Simone Fontekio u Detroit, Kevin Noks u Jutu)

Ovaj posao je generalno nebitan. Zamenjeni igrači imaju ugovore koji ističu ovog leta s time da Fontekio igra bolje od Noksa pa izgleda da jsu Pistonsi ovde bolje prošli. O motivu Džeza za ovaj trejd napisaćemo nešto više kada dođemo do drugog njihvog posla.

Boston Seltiks - Memfis Grizlis (Ksavijer Tilman u Boston, Lamar Stivens i dva pika druge runde u Memfis)

Boston je dodao dubinu na poziciji centra jer Kristaps Porzingis uvek može da se povredi, a Al Horford ima 37 godina. Tilman je borben, ima 25 godina i među svim igračima koji su igrali za Memfis ove godine imao je najbolji odbrambeni rejting. Ne preterano važan, ali dobar posao Bostona.

Minesota Timbervulvs - Detroit Pistons (Monte Moris u Minesotu; Šejk Milton, Troj Braun i pik druge runde 2030. u Detroit)

Minesota je morala da doda dubinu na poziciji plejmejkera gde imaju samo Majka Konlija jer upravo Šejk Milton nije doneo ono što su od njega očekivali. Monte Moris je izgledao dobro u Denveru i Vašingtonu, a iako nije puno igrao u Pistonsima, mogao bi da pomogne timu koji je možda i najveće iznenađenje cele lige. Minesota je želela Tajusa Džonsa, ali on je ostao u Vašingtonu pa je Moris dobra zamena.

Filadelfija Seventi-Siksers - Indijana Pejsers (Badi Hild u Filadelfiju; Markus Moris, Furkan Korkmaz i tri pika druge runde u Indijanu)

Iako je Džoel Embid povređen i pitanje je kada će moći da se vrati na teren, Filadelfija je krenula po pojačanja. Hild je dobar igrač s kojim će da dobije šutera s klupe koji će moći da iskoristi sve ono što će mu se otvarati kada Embid ponovo zaigra, ali i da pomogne Tajrisu Maksiju dok se aktualni MVP ne vrati na parket. Utisak je da ga se Indijana prelako odrekla jer tri pika druge runde nisu neka cena za igrača koji može da postiže trojke u serijama. No, Pejsersi su nedostatak šuta rešili nešto kasnije.

Toronto Reptors - Juta Džez (Keli Olinik i Očai Agbadži u Torontu; Oto Porter, Kira Luis i pik prve runde 2024. u Jutu)

Ovo je čudan trejd. Toronto se još ranije odrekao Paskala Sijakama i O-Dži Anunobija iz tima pa je izgledalo da ide u kompletan ribilding oko Skotija Barnsa. No, onda je doveo Olinika koji je dobar igrač, ali koji njima nije potreban. Em što imaju Jakoba Peltla na centru, em šta Oliniku isteče ugovor na kraju sezone, em šta su za njega dali pik prve runde drafta što nema nikakvog smisla. Jedinu logiku vidimo u tome da je Olinik rodom iz Toronta pa da Reptorsi sklupljaju kanadske igrače jer su ranije doveli i Ar-Džej Bereta. Šta se Jute tiče, logika je jasna - Olinik igra dobro, ali mu ističe ugovor te je činjenica da su za njega dobili pik prve runde odlična. Uz to je jako važno da Džez duguje Oklahomi pik prve runde ako on ne bude u prvih 10 izbora. To znači da će Juta do kraja sezone da gubi više utakmica nego će da ih pobedi kako bi sačuvali svoj pik.

Oklahoma Siti Tander - Šarlot Hornets (Gordon Hejvord u Oklahomu; Davis Bertans, Tre Man, Vasilije Micić i dva pika druge runde u Šarlot)

Napisali smo već nekoliko rečenica o Miciću, a sada treba da vidimo šta Hejvord donosi Oklahomi. Tokom cele sezone se pisalo o tome hoće li Tander da posegne za nekim veteranom da im pomogne u napadu za što bolji plasman ove sezone, ali tako potencijalno da naruši hemiju koja vlada među mladim igračima. Na kraju su se odlučili da naprave potez i to takav da dovedu igrača koji je često povređen, ali koji može, kada je zdrav, i te kako da pomogne mladima. Ako bude zdrav Hejvord će da diriguje drugom postavom Tandera – dobar je na lopti kao organizator igre, ima dobar šut i košarkašku inteligenciju. Mogao bi lepo da se uklopi, a cena koju su dali nije velika. Ova tri igrača nisu preterano bila važna, a u celoj priči Šarlot nije uspeo da dođe do niti jednog od pikova prve runde kojih Oklahoma praktično ima na bacanje.

Filadelfija Seventi-Siksers - Detroit Pistons (Danuel Haus i pik druge runde 2024. u Detroit)

Potpuno nevažan trejd osim što je Filadelfija s njim uštedela na platama. Detroit će da otpusti Hausa.

Njujork Niks - Detroit Pistons (Bojan Bogdanović i Alek Burks u Njujork; Kventin Grajms, Malači Flin, Evan Furnjie, Rajan Arčidiakono i dva pika druge runde u Detroit)

Pisali smo o tome šta su Niksi dobili, a što se Detroita tiče, još su jednom dokazali svoju nesposobnost jer za Bogdanovića nisu dobili ni pik prve runde.

Dalas Maveriks - Vašington Vizards (Daniel Geford u Dalas; Rašin Holms i pravo na zamenu prvog pika 2028. u Vašington)

Vašington je ovu zamenu pika 2028. zamenio s Oklahomom za pik prve runde ove godine i to jasno pokazuje da su zadovoljni ovim poslom. O Dalasu smo pisali u gornjem delu teksta.

Toronto Reptors - Bruklin Nets (Spenser Dinvidi u Toronto; Denis Šruder i Tadeus Jang u Bruklin)

Šruder je bio nezadovoljan pa je poslat u Bruklin koji se valjda nada da on može im da pomogne. Toronto se ovim poslom rešio finansijkog opterećenja za sledeću sezonu jer nemački košarkaš ima ugovor do leta 2025. dok Dinvidiju isteče na kraju ove. Kada je već tako, Toronto je odlučio da otpusti Dinvidija koga će mnogi klubovi želeti da pokupe. Već se priča o njegovom dolasku u Lejkerse.

Dalas Maveriks - Šarlot Hornets (Pi-Džej Vošington u Dalas; Grent Viliams, Set Kari i pik prve runde 2027. u Šarlot)

Pisali smo o Dalasu, ali samo da dodamo da je ovaj trejd dokaz da su pogrešili ovog leta kada su doveli Grenta Viliamsa. Šarlot je zadovoljan s pikom prve runde.

Milvoki Baks - Filadelfija Seventi-Siksers (Patrik Beverli u Milvoki; Kameron Pejn i pik druge runde 2027. u Filadelfiju)

Milvokiju je potrebna bilo kakva odbranu na bekovskim pozicijama pa čak i ona koju igra Patrik Beverli koji u ovim godinama nije ni izbliza tako opasan kao pre nekoliko sezona.

San Antonio Spars - Indijana Pejsers (Dag MekDermot u Indijanu; Markus Moris i pik druge runde u San Antonio)

Evo, ovako je Indijana rešila šut sa spoljnih pozicija. Mekdermot je dobar igrač, a Morisa će San Antonio da otpusti.

Milvoki Baks - Sakramento Kings (Robin Lopez u Sakramento)

Trejd koji je važan samo zbog finansijskih razloga, odnosno da Baksi oslobode malo prostora na seleri kepu.

Boston Seltiks - Filadelfija Seventi-Siksers (Džejden Springer u Boston; pik druge runde u Filadelfiju)

Boston je doveo Tilmana za rotaciju pod košem, a Springera za rotaciju na bekovskim pozicijama. Dobar potez jer Springer ima 21 godinu, a iako nije igrao nešto posebno dobro u Filadelfiji, u nekim utakmicama je pokazao da ima potencijal.

Boston Seltiks - Portland Trejl Blejzers (Dejlano Benton u Portland; pik druge runde u Boston)

Kad su već doveli Springera, u Bostonu su morali nekoga da se reše. Izbor je pao na relativno nebitnog Dejlana Bentona.

Golden Stejt Voriors - Indiana Pejsers (Kori Džosef u Indianu; pik druge runde u Golden Stejt)

Golden Stejt je ovo uradio samo da barem malo smanji porez na luksuz koji im je najveći u celoj ligi.

Finiks Sans - Bruklin Nets - Memfis Grizlis (Rojs O'Nil i Dejvid Rodi u Finiks; Juta Vatanabe i Kimezi Metu u Memfis; Keita Bates-Diop i Džordan Gudvin Bruklin; Finiks će dati i tri pika druge runde)

Sansi su želeli da dovedu nekoga na krilnim pozicijama i uspeli su da dovedu dvojicu igrača. O'Nil je iskusan i može da pomogne trojkama i odbranom dok je Rodi mladi igrač koji je u poslednje vreme igrao dobru košarku u Memfisu.

NBA

01.00: (2,50) Filadelfija (13,0) Atlanta (1,65)

01.30: (1,03) Boston (33,0) Vašington (12,0)

01.30: (1,80) Toronto (12,5) Hjuston (2,25)

02.00: (1,07) Milvoki (27,0) Šarlot (8,50)

04.00: (1,80) Sakramento (12,5) Denver (2,25)

04.30: (1,85) LA Lejkers (12,5) Nju Orleans (2,15)

Piše: Emir FULURIJA



tagovi

Vasilije MicićŠarlot HornetsOklahoma Siti TanderNjujork NiksBojan Bogdanović

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara