Nejt Volters (©Star Sport)
Nejt Volters (©Star Sport)

Volters od Zvezde do Zvezde – nije išlo u NBA, školovanje kod Šarasa, poverenje i povrede

Vreme čitanja: 6min | sre. 11.08.21. | 18:15

O putovanju američkog plejmejkera tokom poslednje četiri godine

Povratkom Nejta Voltersa na Mali Kalemegdan posle četiri godine još jednom je potvrđena teza o želji Dejana Radonjića da radi u dobro poznatom okruženju sa proverenim snagama.

Izuzev Arona Vajta, s kojim dosad nije imao priliku da sarađuje, trofejni stručnjak okupio je oko sebe isključivo igrače koji su već prošli kroz njegove ruke. Uključujući i Voltersa, čiji je transfer oktobra 2016. godine polarizovao zvezdašku javnost. Volters je na kraju imao veliki udeo u osvajanju triple krune, iako je prošao dug put u dokazivanju svojih kvaliteta pred publikom i dalje hipnotisanom čarolijama Markusa Vilijamsa s početka Radonjićeve ere i maksimalnom opreznom posle fijaska s Galom Mekelom. Stefan Jović i Nejt Volters imali su određeni balans jer su kvalitetom znali da pokrpe sve najbitnije košarkaške elemente i učine da organizacija igre ne trpi velike amplitude. Amerikanac je ostao upamćen kao disciplinovan i vredan radnik na treninzima, što se posebno dopadalo šefu stručnog štaba, pa je samim tim može da se smatra logičnom odluka kluba da ponovo uspostavi kontakt s njim i upari ga na "kecu" sa Nikolom Ivanovićem.

Izabrane vesti

Voltersova karijera po odlasku iz Crvene zvezde imala je zanimljiv tok, ali je na kraju dana možda i najvažnije to što je uspeo da zadrži evroligaški nivo, pa čak i tokom boravka u Uniksu iz Kazanja koji je jasno tokom prošle sezone pokazao ambicije da ponovo zaigra elitno klupsko takmičenje. Njegova ambicija da još jednom okuša sreću u NBA ligi nakratko se ostvarila. Uspeo Dobio je dvosmerni ugovor s Jutom Džez, ali je vreme najviše provodio u razvojnom timu Solt Lejk Siti Stars. U decembru je dobio otkaz, posle čega je napravio dva koraka slična onim Vasilija Micića pošto je napustio Crvenu zvezdu. MVP Evrolige je otišao u Tofaš gde je, po sopstvenom priznanju, odigrao sezonu za svoju dušu, dok je Volters ostatak sezone 2017/18 proveo u francuskom Šalonu. Tamo je bio vodeći igrač, dobio je potpuno odrešene ruke da vodi tim kojim je dirigovao sa 16,3 poena po utakmici. Iz razigravanja u Francuskoj stigao je je verovatno najvažniji poziv njegove dosadašnje karijere - od Šarunasa Jasikevičijusa.

Nejt Volters (©MN Press)Nejt Volters (©MN Press)

Tamo gde je Micić taman završio jednogodišnje školovanje kod jednog od najboljih evropskih plejmejkera zajedno s Kevinom Pangosom - prvi otišao u Efes, drugi u Barselonu -, došli su Nejt Volters i Tomas Vokap na dodatni rad i sticanje velikog iskustva. Bila je to Voltersova prekretnica, jer je kod Šarasa dobio ne samo mogućnost da igra, već da bude jedna od vodećih karika u timu i - starter!

Od 24 utakmice u ligaškom delu počeo je njih 19. Verovatno bi i više da nije bilo povreda skočnog zgloba i prepone. Upravo je zbog problema sa preponom kasnije izgubio ulogu prvog plejmejkera. Dugo je tražio sebe, čak je počeo delimično i da gubi minutažu, ali je pomogao Žalgirisu da izvuče poslednji atom snage kako bi se ponovo stiglo do četvrtfinala. Tamo je bolji bio Fenerbahče koji je vodio sadašnji trener Partizana Željko Obradović, ali je Voltersu tim najtrofejnijeg evropskog stručnjaka posebno ležao. Sa 23 poena, što je i danas njegov rekord karijere, bio je najzaslužniji za trijumf usred Istanbula u trećem kolu, da bi u plej-ofu na tri od četiri utakmice bio među najefikasnijima u Žalgirisu, s prosekom od 13,3 poena. Fenerbahče je na kraju bio mnogo jači, doduše izgubio je kasnije u finalu od Real Madrida, ali je za litvanskog velikana bio nepremostiva prepreka.

I sam Nejt Volters priznao je u razgovorima s novinarima koliko mu je značila saradnja sa Jasikevičijusom. Govorio je o tome kako ga je upravo Šaras pogurao da bude mnogo agresivniji napadač i da ne razmišlja mnogo o tome šta će sa loptom, već da ga nosi ritam utakmice i da na osnovu zadatih situacija na parketu oceni šta dalje. Bio je u programu individualnog rada gde je između ostalog pokušao da poradi na šutu i procentima, ali se značajniji boljitak nije osetio. Svakako, Volters je kod Šarasa bio sveprisutan jer je znao da doprinese u oba polja igre, a pogotovo na skoku i čitanju igre. Zanimljivo, stvorio je sasvim solidno partnerstvo s Eronom Vajtom, koji ga je dočekao sada u Zvezdi.

Sledeća stanica u karijeri bio mu je Makabi. Ono što nije prošlo kada je završio jednogodišnji boravak u Crvenoj zvezdi zbog želje da se oproba u NBA ligi, desilo se u junu 2019. godine kada je Volters potpisao dvogodišnji ugovor. Odradio je samo jednu, koja je bila isprepletana dobrim igrama i povredama. Već početkom decembra morao je na jednomesečnu pauzu zbog povrede kuka, da bi bukvalno desetak dana pošto se vratio na parket u januaru 2020. godine zaradio povredu ramena zbog koje je morao na operaciju i odsustvo do kraja sezone. U međuvremenu je u svetu uvedeno pandemijsko stanje, sezone su prekinute širom sveta, pa je Volters praktično bio odsutan samo dva meseca, iako je oporavak trajao mnogo duže.

Nejt Volters i Nemanja Gordić (©MN Press)Nejt Volters i Nemanja Gordić (©MN Press)

Da nije bilo povreda i korone, Makabi bi verovatno najbolju sezonu još od šampionske 2014. Umesto toga, Janis Sferopulos je morao da prihvati okolnosti i krene ispočetka. Klub se zahvalio Voltersu na saradnji i počeo da gradi nešto drugačiji roster, a momak iz Sent Klauda u Minesoti prihvatio je da sarađuje s Dimitrisom Priftisom u Kazanju. Videlo se u njegovoj igri da je povreda ramena ostavila određene posledice, uzimao je manje šuteva, mada mu je i igra bila nešto drugačija u odnosu na period pre operacije. Ponovo je uskočio u patike rezervnog plejmejkera, pa je samim tim morao da prihvati i drugačije obaveze na parketu. Sezona mu generalno nije bila loša, ali svakako najslabija otkako je otišao iz Zvezde, ne računajući epizodu u Juti.

Sada se vraća na dobro poznato tlo, tamo odakle je otišao kao osvajač Jadranske lige, Superlige i Kupa Radivoja Koraća. Izneo je tokom boravka u Žalgirisu Volters misao da mu je košarkaški ambijent u Litvaniji i Kaunasu mnogo prijatniji nego onaj iz vremena u Zvezdi, misleći na navijače i koliko je u Žalgirio Areni osećao da se daje podrška klubu i igračima, ali u opuštenijoj atmosferi nego u Beogradu. Ništa čudno u Voltersovoj izjavi, s obzirom da je kao klinac iz mirnog Sent Klauda ipak navikao na košarku gde se ne oseća takav naboj emocija kao u Srbiji.

NBA LETNJA LIGA - 03.00: (2,70) Dalas (14,5) Juta (1,55)

Sada je četiri godine iskusniji, prošao je dosta toga u karijeri i sada zna gde dolazi. Zbog činjenice da se vraća u dobro poznatu sredinu, među igrače s kojima je delio dobro i zlo, da odlično poznaje deo stručnog štaba i trenera, neće mu biti potrebno mnogo vremena za uklapanje, baš kao ni ostalima. Što i te kako može da bude plus za Zvezdu, koja želi da nastavi sa osvajanjem pehara na domaćoj i regionalnoj sceni, plus da popravi utisak u Evroligi.

Pripreme kreću sredinom avgusta, već je jasno da će broj stranaca u timu biti znatno manji u odnosu na prethodne godine, a uz Voltersa i Vajta očekuje se povratak Lendrija Noka, kao i beka šutera koji bi po pravilu takođe mogao da bude neko iz inostranstva.


tagovi

Nejt VoltersKK Crvena zvezdaEvroliga

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara