Sašo Filipovski i košarkaši Partizana (©Star Sport)
Sašo Filipovski i košarkaši Partizana (©Star Sport)

Vrlo opasna utakmica za Partizan

Vreme čitanja: 4min | sub. 05.12.20. | 08:43

Crno-beli gotovo da ne smeju da izgube. Već imaju četiri poraza, a sa eventualnim petim protiv Mornara u Baru bi već u ovoj fazi sezone stavili plej-of pod znak pitanja

Partizan je u ABA ligi ispucao sve džokere. I više nema prava na grešku pred gostovanje Mornaru u Baru (19h). S obzirom na to da Partizan trenutno ima skor 4-4 i drži četvrto mesto na tabeli, a da je Mornar na 6-1, crno-beli skoro da imaju imperativ trijumfa na ovoj utakmici.

Gotovo da ne bi smeli da je izgube, jer bi onda stavili čak i mesto u plej-ofu pod znak pitanja. Podsećamo da je Partizan prošle sezone posle 21 odigrane utakmice imao ukupno četiri poraza. Koliko sada ima posle osam utakmica… A Mornar će mu verovatno biti direktan protivnik crno-belih za ulazak među četiri. Zato se ovi mečevi računaju “više” od drugih.

Izabrane vesti

Posebna je priča što su timovi odigrali različit broj utakmica, pa da tabela još nije potpuno relevantna. Tek kada se poravnaju po broju mečeva, imaćemo jasniju sliku.

U toku reprezentativne pause crno-beli su mogli dobro da se osveže i da skupe redove. Ekipi se priključio Aleksej Nikolić koji inače ima ugovor do 2022. godine. Ognjen Jaramaz je krenuo da radi sa loptom, u tim se vratio i Erik Mika, Novica Veličković se oporavio od povrede, kao i Markus Pejdž. Ekipu je napustio Brajan Angola, tako da je i taj znak pitanja rešen. Na sve to, Vil Mozli je imao vremena da se dodatno oporavi od povrede skočnog zgloba, iako je on igrao poslednja tri meča.

Jaramaza nervira što je izgubio osećaj za loptu i igru

Treba reći da je Jaramaz pod znakom pitanja, mogao bi da zaigra, ali jasno je da će mu biti potrebno vremena da se vrati u pravu formu. Dok Erika Miku i Alekseja Nikolića nećemo gledati u Baru.

Crno-belima ide na ruku to što su dobili četiri od pet poslednjih mečeva protiv ovog protivnika, ali su i izgubili od Mornara na pripremama što pokazuje da sastav Saše Filipovskog mora da se pazi napadački veoma potentnog sastava iz Bara.

Ima tu mnogo dobrih šutera, do Džejkoba Pulena, preko Derika Nidama, pa do Ajzee Vajtheda, Nemanje Vranješa, Kenija Gebrijela. Odbrana crno-belih moraće da bude na vrhuncu da bi sve njih uspela da zatvori i uspori.

Utisak je da je Parni valjak veoma zadovoljan pauzom i radom tokom nje, a o tome je pričao i trener Sašo Filipovski. Konačno je imao Filipovski vremena da se posveti timu i uigra neke osnove odbrane i napada.

Iskoristili smo ovu pauzu za dodatan rad, radili smo na osnovama igre, na odbrani i napadu. Zadovoljni smo ovim periodom. U Baru nas čeka neugodan protivnik, sa igračima koji su odlični napadači i moraćemo da čuvamo njihove šuteve za tri poena. Čeka nas veliki izazov i da bismo pobedili, potrebno je da igramo vrlo dobru odbranu svih 40 minuta i da imamo visoku koncentraciju. Moramo da igramo timski i daćemo sve od sebe, ali poštujemo ekipu iz Bara koja ima iskustva i širinu u igri“, rekao je Filipovski.

Markus Pejdž kaže da je želja crno-belih da se vrate na pravi put posle poraza od Crvene zvezde u derbiju pred početak reprezentativne pauze.

U ABA ligi smo izgubili od Crvene zvezde i želimo da se vratimo na pobednički kolosek. Mornar je dobar tim. Pravili su nam probleme tokom priprema. Imaju dosta dobrih bekova, a i visokih igrača takođe. Dobri su šuteri, odličan napadački tim. Moramo biti precizni u odbrani i u odabiru načina odbrane. Znamo koje stvari u njihovih igri moramo da sprečimo. Pokušaćemo da ne uđemo u meč sa mnogo poena, zato što je to stil koji njima odgovara. Trenirali smo dobro. Sklapamo plan utakmice i nadam se da ćemo ga uspešno sprovesti u delo”, istakao je Pejdž.

Mornar je u ovu sezonu ušao vrlo ambiciozno, ima dobru i skupu ekipu, a o okršaju protiv Parnog valjka govorio je trener Mihailo Pavićević.

Okarakterisao je ovaj meč derbijem.

Prija nam što se utakmice koje igra Mornar proglašavaju derbijima. Na tu činjenicu smo, s pravom, ponosni. Partizan je sastavljen od iskusnih igrača, gro tima je ostao od minule sezone, zaslužuje svaki respekt. To je ekipa koja pretenduje na sam vrh ABA lige. Sticajem okolnosti, nisu otvorili sezonu kako su očekivali, ali nisu ni jedini. To nas neće zavarati da pomislimo da Partizan nije na onom nivou na kojem bi trebalo da bude. Daleko od toga. Crno-bele izuzetno cenimo, jer ekipa koja je sastavljena od takvih igrača mora da se poštuje. Naravno da imamo svoje adute i kvalitet koji smo već pokazali u prvom delu sezone, tako da s pravom možemo reći da nas očekuje uzbudljiv derbi", rekao je Pavićević.

Duel iz prošle sezone – Pulen i Jaramaz (©MN Press)Duel iz prošle sezone – Pulen i Jaramaz (©MN Press)

Partizan u proseku ove sezone u ABA ligi daje 86,88 poena, a prima 83,63. Mornar ubacuje 85,57, a prima 75,29. Partizan je bolji u skoku, ali slabiji u asistencijama. Šut za tri poena je tu negde, dok Mornar ima bolji šut za dva (62%) i više blokadi (četiri). Na strani Partizana su ukradene lopte (7,38).

Malo su se Partizanu rasklonili u Evrokupu gde je na korak od plasmana u TOP 16 fazu, ali u ABA ligi je Parnom valjku i dalje klizavo. Moraće crno-beli da vode računa i da više ne prosipaju bodove. A meč protiv Mornara u Baru biće pravi ispit zrelosti.

Sudije na ovom meču biće Damir Javor, Milan Nedović i Luka Kardum.

ABA LIGA - 9. kolo

Petak

Cibona – FMP 93:80

/Novačić 28 – Ulubaj 16/

Subota

19.00: (1,30) Igokea (16,00) Borac (3,90)

19.00: (1,80) Mornar (14,5) Partizan (2,15)

Nedelja

12.00: Mega – Split

18.00: Crvena zvezda – Budućnost

19.00: Krka - Primorska

Odložeo: Zadar - Cedevita Olimpija

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

Sašo FilipovskiOgnjen JaramazMarkus PejdžMihailo PavićevićMornar Bar

Obaveštavaj me

KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara