Košarkaši Crvene zvezde (©MN Press)
Košarkaši Crvene zvezde (©MN Press)

Za ponos protiv Ponosa Izraela

Vreme čitanja: 5min | čet. 01.04.21. | 08:09

Košarkaši Crvene zvezde u 33. kolu Evrolige dočekuju Makabi iz Tel Aviva

Vezala je Zvezda dva poraza u Evroligi, ponovo ima problema sa odsustvom bitnih igrača, protiv Olimpije Milano je u prethodnoj rundi pretrpela i jedan od težih poraza kod kuće u elitnom takmičenju. Samo 48 sati kasnije, dočekuje Makabi (20.45). Sastav iz Tel Aviva je poput srpskog šampiona ostao bez šansi da se domogne doigravanja, ali u finišu sezone želi da ostavi što bolji utisak i dokaže da pripada samom vrhu.

Turbulentna sezona je iza crveno-belih, problemi sa virusom korona nisu samo onemogućili ekipu Dejana Radonjića da ostvari bolje rezultate, već su i raspored učinili gotovo nepodnošljivim. Tako dva dana posle Armanija u dvoranu Aleksandar Nikolić stiže Makabi, a već u nedelju Zvezda putuje u Ljubljanu, gde će odigrati važan meč sa ekipom Cedevita Olimpije u borbi za što bolji plasman na tabeli ABA lige pred plej-of.

Izabrane vesti

Nevolje sa virusom su iskorenjene, ali usledili su problemi sa povredama. Tako su duel sa Milanom propustili Kori Volden i Duop Rit. Centar iz Australije već neko vreme muči muku sa zadnjom ložom, dok je pred susret sa Italijanima lakšu povredu pretrpeo i bivši košarkaš Partizana, pa je pod znakom pitanja i njegov nastup protiv ekipe Janisa Sferopulosa u pretposlednjoj rundi Evrolige.

Pobeda nad Makabijem možda ne bi imala veliki značaj na takmičarskom planu, ali svaki trijumf protiv članova najboljeg košarkaškog takmičenja Starog kontinenta uliva dozu samopouzdanja igračima, prekopotrebnu pred ključne izazove na Jadranu. Da bi se velikan iz Izraela oborio na pleća, Radonjićevi puleni najpre moraju da poprave igru u reketu i pronađu put do većeg broja "lakih" poena. Crveno-beli se posle mečeva 32. kola nalaze na dnu evroligaške lestvice kada su napad (74,56 poena po meču) i procenti u šutu za dva poena (49,60 odsto) u pitanju. To znači da će svetla ponovo biti uprta u Lendrija Noka, ali i u igrače kojima je poverena organizacija igre na protivničkoj polovini poput Hola, Lojda, Davidovca i Uskokovića.

Dejan Radonjić ističe individualni kvalitet narednog protivnika i insistira na daleko boljoj igri u odbrani nego u prethodnom meču (poraz od Armanija - 72:93).

"Očekuje nas ekipa Makabija, koja je u dobrom ritmu u poslednje vreme, zabeležili su nekoliko vrednih pobeda poput one nad Žalgirisom u Kaunasu i sinoć protiv Barselone u Tel Avivu. Radi se o ekipi koja ima izuzetan individualni kvalitet, popunjeni su na svim pozicijama, i da nije bilo nekih nesrećnih poraza bili bi sigurno u borbi za viši plasman. Mi moramo da odigramo ovu utakmicu mnogo čvršće i mnogo bolje u odbrani nego što smo odigrali ovu protiv Armanija".

Predstojeći susret biće 12. u Evroligi ovih timova. Zahvaljujući trijumfu izvojevanom u Menora Mivtačim Areni, Makabi trenutno vodi u međusobnim duelima sa 6:5. Kapiten Branko Lazić poput svog trenera akcenat stavlja na kvalitet koji se krije u redovima Ponosa Izraela, ali i na činjenicu da crveno-beli moraju da poprave igru u odbrani.

"Očekuje nas novi izazov, ne samo što ova utakmica dolazi kao druga u duplom kolu što je uvek bio dodatni napor. Makabi igra odlično poslednjih nekoliko nedelja, imaju po dve vezane pobede u oba takmičenja, a u kakvoj su formi najbolje govori jučerašnji duel sa Barselonom. Igraju brzo, imaju sjajne individualce i napadače, što govori da ćemo morati da odigramo dobru odbranu i mnogo čvršće nego protiv Armanija".

20.45: (2,30) Crvena zvezda (14,5) Makabi (1,70)

Sferopulosovi puleni su vezali dve pobede u Evroligi, kao i četiri u izraelskom šampionatu, gde sede na prvom mestu na tabeli sa 17 pobeda i tri poraza. Pokazalil su u duelima sa Žalgirisom i Barselonom da poseduju kvalitet za mnogo više od 13. mesta na tabeli elitnog takmičenja (13-17), ali je utisak da u tekućoj sezoni nisu imali sreće, kako su često utakmice gubili u samim završnicama. Dramatično je bilo i u susretu sa Kataloncima, vodili su košarkaši Makabija većim delom meča, ali je četa Šarunasa Jasikevičijusa uspela da izbori produžetak, u kojem je zahvaljujući nesmotrenom potezu Nikole Mirotića (zgazio liniju u pokušaju da omete izvođenje auta protivničke ekipe i tako zaradio tehničku) sastav iz Tel Aviva uspeo da slavi.

Pregršt sjajnih igrača ima grčki trener na raspolaganju. Skoti Vilbekin je izrastao u prvu zvezdu, najbolji je strelac (14,3 poena po meču) i asistent (4,1) ekipe, ali je u poslednje vreme u nešto slabijoj formi. Od utakmice protiv Armanija u 25. kolu (bez košgeterskog učinka) u proseku je na poslednjih sedam nastupa beležio 7,7 poena, a ni protiv Valensije nije uspeo da se upiše u listu strelaca. Zato je Ante Žižić protiv najboljeg tima Evrolige zablistao (24 poena) i najavio bolje dane, te nema sumnje da će zadavati muke Zvezdinim centrima. Za slučaj da neko od njih dvojice zakaže, tu su i Elajdža Brajant, Anđelo Kalojaro, iskusni Omri Kaspi, Tajer Dorsi, Dragan Bender... Duel sa Zvezdom će propustiti Jovel Zusman, dok je pod znakom pitanja i nastup Otela Hantera.

Duel iz Tel Aviva odigran početkom decembra nije pravo merilo, kako je Zvezdu u tom trenutku sa klupe predvodio Saša Obradović, a u njenom rosteru su se nalazila i tri igrača koja su u međuvremenu napustila klub (Džoni O'Brajant, Tejlor Ročesti i Emanuel Teri). Ipak, Džordan Lojd je bio inspirisan, ubacio je 24 poena Izraelcima, pratio ga je Dejan Davidovac, koji je bio nepogrešiv sa linije za slobodna bacanja (10/10), brojao je do 14.

Trener Sferopulos hvali Zvezdinu odbranu, ističe da je pred njegovom ekipom težak zadatak, ali i da želi u što boljem svetlu da se prikaže do kraja sezone.

"Jako je važno da sezonu završimo na pravi način. Želimo do kraja da se borimo za Makabi, ali i za sebe. Zvezda je veoma dobar defanzivni tim, a iz dobre odbrane dolazi i bolji napad. Neće to biti laka utakmica, imaju dobru strukturu i hemiju. Moramo da zaboravimo trijumf nad Barselonom i razmišljamo samo o narednoj utakmici".

Anđelo Kalojaro je bio kratak, nije govorio o protivniku.

"Spreman sam u svakom trenutku da se nadmećem i dam sve od sebe za pobedu. Naredna utakmica je jako važna, želimo da nastavimo da napredujemo".

EVROLIGA - 33. KOLO

Četvrtak

19.00: (3,05) Baskonija (15,0) Efes (1,45)

20.00: (3,90) Panatinaikos (16,0) Milano (1,30)

20.30: (1,35) Bajern (16,0) Žalgiris (3,50)

20.45: (2,30) Crvena zvezda (14,5) Makabi (1,70)

Petak

19.00: Alba - Valensija

19.00: CSKA - Himki

19.00: Zenit - Asvel

19.45: (2,30) Fenerbahče (14,5) Barselona (1,70)

21.00: Real Madrid - Olimpijakos

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK Makabi Tel AvivDžordan LojdSkoti VilbekinDejan RadonjićJanis SferopulosAnte Žižić

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara