Detalj sa prvog ovosezonskog susreta Crvene zvezde i Cedevite Olimpije (©Star Sport)
Detalj sa prvog ovosezonskog susreta Crvene zvezde i Cedevite Olimpije (©Star Sport)

Zvezda jednom izgubila meč polufinala kod kuće, šampionski gen jači od povreda i manjka forme

Vreme čitanja: 6min | čet. 12.05.22. | 10:13

Protivnik je Cedevita Olimpija

Trenutak je delikatan, ali u Crvenoj zvezdi znaju da se iz ove kože ne može. Devetnaest dana posle utakmice sa Igokeom kojom je zatvorila ligašku fazu regionalnog takmičenja, ekipa Dejana Radonjića u polufinale sa Cedevitom Olimpijom (TV Arenasport, 19.00) ulazi bez optimalne takmičarske forme i upitnim stanjem nekoliko važnih karika u lancu.

Moglo bi se reći da se Zvezda nalazi na još jednom velikom testu karaktera, s tim da ovaj sastav ima izražen šampionski gen koji je tokom proteklih meseci nadjačao brojne situacije, pre svega probleme sa povreda koje su na neki način obeležile sezonu. Nije tako moralo da bude, ali jeste.

Izabrane vesti

19.00 (1,25) Crvena zvezda (17,0) Cedevita Olimpija (4,40)

Stručni štab je poslednjih dana radio sve kako bi kapiten Branko Lazić i Ognjen Dobrić što spremniji dočekali polufinale. Samo Dejan Radonjić i ljudi oko njega znaju u kakvom su stanju igrači koji i te kako dobro znaju kako se pobeđuju velike utakmice i osvajaju trofeji.

“Zbog svih okolnosti nismo u najboljem mogućem stanju. Imamo nekoliko igrača koji su tek izašli iz povreda i ušli u određeni trenažni proces. Lazić i Dobrić nisu trenirali dobar deo dosadašnjih dana. Cirbes je u nešto drugačijem statusu. Moramo da pokažemo razumevanje i dodatni oprez da vidimo kako će situacija da se razvija i donesemo odluku na sam dan utakmice ko bi trebao da bude tu i koliko može da nam pomogne u ovom trenutku. To je senzitivno i zbog svega - nezgodno za sve nas“, poručio je Radonjić u najavi utakmice.

U ravni sa zdravstvenim stanjem pojedinaca je izostanak takmičarskih duela u prethodnom periodu. Crvena zvezda je imala ideju da isti nadomesti sa jednom ili dve sparing utakmice, kako bi se vratio tonus, ali to nije bilo moguće zbog toga što su klubovi iz Srbije, ali i inostranstva takođe u svojim obavezama ili su raspustili ekipu odmah po završetku takmičenja. Zbog toga je i pristup treninzima bio nešto drugačiji, stručni štab napravio je plan kojim je pokušao da nadomesti sve nedostatke, ali ni to nije bilo idealno rešenje. Zato je predstojeća utakmica sa Cedevitom za Crvenu zvezdu prava nepoznanica.

“U situaciji kada smo kroz ovu pauzu smo tražili način da dođemo do nekog saznanja i dignemo kvalitet kroz trening tima, uz želju da se igrači koji su bili odsutni oporave, što je dodatno opterećivalo trenažni proces. Sada treba da vidimo u kojem smo stanju. Prvi duel je od ogromnog značaja, kada se igra na dve dobijene. Sa našim statusom kakav jeste, a to treba tek da vidimo u četvrtak, navodi nas na ozbiljan oprez i pokušaćemo danas i sutra da uradimo sve kako bi unapredili određene stvari za koje bismo mogli da očekujemo da budu bolje“, smatra Radonjić i dodaje:

“Treba da budemo spremni da razumemo i nosimo činjenicu da nije realno da budemo na nivou igara koje smo pružali u toku sezone. Koji će biti nivo, odgovor će dati sama utakmica. Sigurno da treba očekivati neke stvari koje za ovaj meč, polufinale i važnost utakmice nisu tipične. Biće promašaja, moramo biti spremni da će biti pogrešnih dodavanja, izgubljenih lopti... Takođe, moramo u drugim segementima da nadogradimo sve to što objektivno možemo očekivati kao slabosti. Želja je bila dobra, motivacija takođe, bavili smo se problemima druge prirode kojih nije bilo malo“.

Od uvođenja plej-of formata u doigravanju Jadranske lige Crvena zvezda je svaki put imala prednost domaćeg terena i samo jednom je poražena na svom parketu. Bilo je to od Partizana aprila 2015. u premijernom izdanju plej-ofa, posle čega su crveno-beli odgovorili sa dva brejka i otišli u finale gde su preko zagrebačke Cedevite stigli do titule. Branilac šampionske krune preko današnje Cedevite sa sufiksom Olimpija traži prolaz u sedmo uzastopno finale, gde bi jurila sedmu krunu.

Jurica Golemac i košarkaši Cedevite Olimpije (©Star Sport)Jurica Golemac i košarkaši Cedevite Olimpije (©Star Sport)

Cedeviti Olimpiji posle fuzije dva kluba ovo je prvo regionalno polufinale, s tim da je ljubljanski sastav kao vlasnik svih prava jedinstvene Olimpije među četiri najbolja kluba posle jedanaest godina! Uloga favorita pripada Crvenoj zvezdi, s tim da su Zmajčeki dokazali ozbiljan kvalitet pošto su prevazišli krizu s početka sezone koja je rešena potpuno atipičan način za današnje poimanje vrhunskog sporta. Trener Jurica Golemac preživeo je “seču“ i višemesečne pritiske, značajno je promenjen igrački kadar što je okrenulo sezonu za 180 stepeni. Cedevita Olimpija igrala je možda i najbolju košarku u regionu tokom poslednja tri meseca, mada se balon delimično izduvao nakon poraza od Burse u četvrtfinalu Evrokupa.

Poput Partizana, Cedevita Olimpija je na šok u drugom po kvalitetu evropskom takmičenju reagovao jako pa je tako počišćena Igokea u prvoj fazi doigravanja. Slovenački šampion pokazao je izuzetno potentan napad, brzu igru u tranzijciji i širinu kakva je potrebna za borbu sa najboljima. S druge strane je Crvena zvezda koja je Evropi demonstrirala odbranu i posvećenost kakva se u današnjoj košarci sve ređe viđa.

“Čeka nas polufinale protiv favorita u ovom takmičenju, verovatno pred prepunim tribinama dvorane Aleksandar Nikolić. Zvezda je imala tri sedmice da se odmori, pripremi i da nas skautira kako bi našla najbolji pristup da nas napadne. Siguran sam da je Zvezda ovaj period iskoristila da podigne nivo kvaliteta, zbog čega od prve sekunde očekuje jako agresivnu odbranu koja će nas terati na greške. Nadam se dobroj seriji, verujem u ovaj tim i jedva čekam da sve počne“, poručio je nekadašnji idol navijača Zvezde Jaka Blažiča koji se zatim osvrnuo na dug pauzu sledećeg rivala:

“Istina je da nisu u takmičarskom ritmu. Možda će to biti naša prednost na početku utakmice, dok oni ne uđu u ritam i osete utakmicu. S druge strane, znam Radonjićev način rada i verujem da je na sve načine iskoristio ovo vreme. Zvezdina igra bazira se na agresivnoj odbrani, ne dozvoljava protivniku da diše i zbog toga su došli do svih pobeda u Evroligi“.

Jurica Golemac je u najavi polufinala jasno istakao da je poraz od Burse zaboravljen i da se to jasno videlo ne samo protiv Igokee, već i u ponašanju igrača na treninzima.

“Posle tog poraza pali smo psihički, ali smo sada sve to ostavili iza nas. Svesni smo da smo bili jako blizu pobede. A pobede opet jako pomažu da se ekipa izvuče iz teških situacija. Nismo igrali najbolje što znamo protiv Igokee, ali smo pobedili u dve utakmice i prošli dalje, što je najvažnije. Igrači su se podigli iz nokdauna, borili i pobedili. Osetilo se da smo malo ispali iz forme, ali sada se vraćamo. Značile su nam i utakmice protiv Krke u domaćem prvenstvu. Dobra stvar je to što nemamo problema sa povredama, puni smo samopouzdanja i želimo da iznenadimo. Znamo da imamo kvalitet, nismo uplašeni i samo treba da razmišljamo o tome da možemo da pobedimo“, bodri Golemac svoju ekipu.

Na Malom Kalemegdanu pozvali su sve zvezdaše na totalnu mobilizaciju za ovo polufinale, svesni koliko je važno da ekipa dobije podršku koja bi bar na psihološkom planu nadomestila izostanak utakmica. Očekuju se krcate tribine, a kada lopta bude napustila ruke sudije prilikom uvodnog podbacivanja ništa neće biti važnije od onoga što se dešava na parketu. A, tamo pobeđuju samo istinski šampioni.

ZVEZDINA POLUFINALA ABA LIGE

2020/21: CRVENA ZVEZDA - Igokea 2-1

2019/20: -

2018/19: CRVENA ZVEZDA - Partizan 2-1

2017/18: CRVENA ZVEZDA - Mornar Bar 2-1

2016/17: CRVENA ZVEZDA - Budućnost 2-1

2015/16: CRVENA ZVEZDA - Cedevita 2-0

2014/15: CRVENA ZVEZDA - Partizan 3:1*

* - Partizan slavio kao gost

POLUFINALA ABA LIGE

Utorak

Partizan - Budućnost 82:66 /1:0 u seriji/

/Ledej 19 - Sili 16/

Četvrtak

19.00 (1,25) Crvena zvezda (17,0) Cedevita Olimpija (4,40) /0:0 u seriji/

*** Kvote su podložne promenama


tagovi

KK Crvena zvezdaCedevita OlimpijaDejan RadonjićJurica GolemacABA ligaplej-of ABA lige

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara