Kori Volden i Kruno Simon (©Star Sport)
Kori Volden i Kruno Simon (©Star Sport)

Zvezda na Bosforu: Koncentrisano od starta kako bi se spustio Efesov prosek od 91,8 poena

Vreme čitanja: 5min | uto. 26.01.21. | 09:33

Crvena zvezda će, ako ništa drugo, pokušati da obori Efesovu napadačku krivu iz poslednjih pet mečeva na rang duela protiv Barselone (72), Reala (77), Fenerbahčea (73) ili Panatinaikosa (71), što bi predstavljalo novi podvig za crveno-bele u procesu transformacije ka Radonjićevom sistemu košarke

Posle važnog trijumfa u Baru i osamostaljenja na vrhu tabele Jadranske lige Crvena zvezda odmah otputovala za Istanbul, gde će u pomalo atipičnom terminu (TV Sportklub, 17.00) biti Efesov gost.

Dejan Radonjić može da bude zadovoljan načinom na koji je njegova ekipa odradila posao na obali Jadrana. Odluka da se na protivnika udari njegovim oružjem bila je hrabra, ali videla se kod igrača Crvene zvezde da su spremni da iznesu tako nešto. Ognjen Dobrić je odigrao vrhunsku partiju, najbolju u poslednjih godinu i po dana i pokazao da proteklih sezona nije bilo dovoljno vere u njegove mogućnosti. Iako tek hvata zalet, uloga Džordana Lojda bila je sasvim zadovoljavajuća. I pored nekih isforsiranih situacija, prihvatio je da bude "mamac" za koji će da se uhvati protivnička odbrana u nameri da ga zaustavi i prepustio Dobriću pre svih da Zvezdi isporuči pobedu.

Izabrane vesti

Džoni O'Brajant je ponovo hodao linijom koja deli kvalitetnog timskog igrača od košarkaškog privatnika, ali su njegove tri trojke na polovini treće četvrtine dokrajčile Mornar posle one nezgodne, verovatno i teške povrede Džejkoba Pulena. Odličan utisak ostao je Branko Lazić. Kapiten je u svom 602. nastupu za Crvenu zvezdu podsetio na onu verziju sebe koja ga je odvela do dresa reprezentacije Srbije. Bez isiljenih pokušaja, u napadu tek toliko uzetih šuteva - bez greške - da "kljucne" domaćina u mali mozak, a u odbrani kao kineski zid. Imao je zamerke na njegov i Dobrićev račun pomoćni trener domaćina Zoran Peruničić, ali objektivna procena je da ništa vanredno nisu pokazali ni jedan, ni drugi što bi eventualno prevazilazilo granice odbrane na ivici faula.

Ima Radonjić razloga i da bude kritičkog stava zbog ponašanja odbrane jer je Mornar ozbiljne probleme napravio igrom iz pika gde su poput munja jurišali Ajzea Vajthed i Derek Nidam u kombinaciji sa Urošem Lukovićem i pogotovo Tejlorom Smitom kroz dobre blokade. Previše "2+1" situacija Zvezda je sebi dozvolila za ovakav tip utakmice, jer da je Pulen ostao zdrav verovatno bi zbog takvih saplitanja Zvezda sebe uvela u problem. Ali Zvezda je donekle svesno žrtvovala odbranu kako bi napadački dokusurila protivnika, sve se završilo uspešno. Ostvarena su predviđanja pre derbija - poraz od Barselone uspeo je da izvuče snažnu reakciju.

Sada na red dolazi Efes. Otkako se uključila u evroligašku porodicu Crvena zvezda nikada nije savladala Efes kao gost i samo je u njihovom prvom susretu decembra 2015. bila nadomak brejka. Efes je tada slavio s minimalnih 85:84 košem Darija Šarija na tri sekunde pre isteka vremena. Sve posle toga bilo je čisto rutinsko čišćenje. U naredna dva okršaja na Bosforu ekipa Ergina Atamana je crveno-bele počastila sa po bar 100 poena, dok je prošlosezonski duel završen s ubedljivih 85:70.

Efes je kilometrima daleko od prošlosezonske forme u Evroligi. Nije to ona, dobro podmazana mašina koja je pre godinu dana gazila konkurenciju, ali je u ozbiljnom usponu forme. Naišao je povoljan talas utakmica bez rivala top kvaliteta i to se isplatilo. Nanizao je pet pobeda u svim takmičenjima i kroz taj niz četiri puta je prebacivao granicu od 90 poena. Koliko dobro funkcioniše Efesov napad u poslednje vreme najbolje pokazuje statistika - na proseku je od bezmalo 92 ubačena poena! U prethodnih deset utakmica na svim nivoima samo je Zenit u Sankt Peterburgu uspeo da nadigra Efes, koji je u istom periodu odmerio snage još samo sa Asvelom, Himkijem i Albom u Evroligi. I samo je Alba uspela da pruži jak otpor, Asvel i pogotovo Himki su brzo samleveni...

Kada pominjemo Efesove poraze, svaki put kada je poslednji šampion Turske gubio na svom parketu ove sezone u elitnom takmičenju plafon je bio na 71 poenu. Crvena zvezda će, ako ništa drugo, pokušati da obori Efesovu napadačku krivu na rang duela protiv Barselone (72), Reala (77), Fenerbahčea (73) ili Panatinaikosa (71), što bi predstavljalo novi podvig za crveno-bele u procesu transformacije ka Radonjićevom sistemu košarke.

"Posle dva teška duela protiv Barselone i Mornara, očekuje nas još jedan veliki izazov protiv Anadolu Efesa ekipe koja ima kontinuitet, veliki kvalitet i ambicije. Spremićemo se najbolje što možemo u datim okolnostima za zahtevan meč, u kome će nam biti potrebna velika energija i koncentracija. Moramo da odigramo dobro ne samo na bekovima Larkinu i Miciću koji predvode taj tim, već i protiv Simona, Bobue, Andersona, Danstona, Plajsa, Singltona… što takođe pokazuje kakav kvalitet imaju. Znamo da nas čeka izuzetno težak meč u Istanbulu", izjavio je Dejan Radonjić, na šta se nadovezao Džordan Lojd.

"Teška utakmica je pred nama, imamo malo vremena da se pripremimo za nju. Potrošnja je velika, ritam vrlo zahtevan, ali želimo da damo svoj maksimum. Efes je tim sa izuzetno dubokim rosterom, velika opasnost preti ne samo od Larkina i Micića već i od svih ostalih igrača koji imaju ogroman kvalitet. Moraćemo da odigramo kao tim, čvrsto i najbolje što možemo".

Poučena iskustvom iz Madrida prošle sedmice Zvezda će iz prikrajka čekati svoju šansu da iznenadi Efes, koji tipično igra lošije kod kuće nego na strani. Posle jedanaest utakmica u Sinan Erdem Domu nalazi se na skoru 5-6. Zvezda je, opet, tek u Madridu prekinula seriju poraza kada ne nastupa u Beogradu i stigla do trećeg ovosezonskog brejka.

Efes utakmicu dočekuje gotovo u punom kapacitetu, što se može reći i za Crvenu zvezdu jer je samo Marko Simonović još van stroja.

"Ovonedeljni dupli program u Evroligi počinjemo kod kuće utakmicom sa protivnikom protiv koga moramo da budemo veoma oprezni. Zvezda je opasan tim, posebno sa poslednjim učincima Ognjena Dobrića, odličnim strelcima Džordanom Lojdom i Korijem Voldenom, uz igre Džonija O'Brajanta i Duopa Rita ispod koša i organizaciju iskusnog plejmejkera Kina Koloma. Važno je da od početka odbrana bude na visokom nivou. Za pobedu nam je još neophodna i kvalitetna igra u tranzicji", poručio je Ergin Ataman.

Zvezda je svoj najvažniji cilj u ovom trenutku postigla kada je preskočila Topolicu s pobedom u rukama i sada potpuno opušteno može da čeka susret s prošlogodišnjim prvim kandidatom za evropsku krunu. Svesna da je ipak mnogo realnije juriti bodove u petak kada je gost dvorane Aleksandar Nikolić francuski Asvel. To svakako ne znači da Dejan Radonjić i njegovi igrači planiraju da se predaju još i pre nego što istrče na parket hale Sinan Erdem, ali kako se utakmice vrte kao na traci postalo je i te kako važno da se pažljivo biraju borbe i situacije kada treba probiti granicu energetske potrošnje, pa i čuvati se za bolje prilike...

EVROLIGA - 13. kolo

Utorak

17.00: (1,17) Anadolu Efes (20,0) Crvena zvezda (5,50)

18.00: (3,50) Himki (16,00) Bajern (1,35)

19.00: (1,55) Fenerbahče (14,50) Makabi Tel Aviv (2,70)

20.45: (1,55) Olimpija Milano (14,50) Olimpijakos (2,70)

21.00: (1,25) Barselona (17,0) Zenit (4,40)

Sreda

20.00: (5,50) Alba (20,0) CSKA (1,17)

20.45: (2,05) Asvel (13,5) Baskonija (1,90)

21.00: (1,17) Real Madrid (20,00) Panatinaikos (5,50)

21.00: (1,60) Valensija (14,5) Žalgiris (2,55)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

KK Crvena zvezdaAnadolu EfesEvroligaDejan RadonjićErgin Ataman

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara