Košarkaši Crvene zvezde (Foto: ABA League/Dragana Stjepanovic)
Košarkaši Crvene zvezde (Foto: ABA League/Dragana Stjepanovic)

Zvezda posle 10 dana pauze želi da overi polufinale, Zadar dobio dve utakmice u međuvremenu

Vreme čitanja: 5min | pon. 08.05.23. | 11:58

Budućnost čeka rivala u polufinalu ABA lige

Košarkaši Crvene zvezde stigli su u nedelju u Zadar, gde ih od 17.00 očekuje drugi susret četvrtfinalne serije ABA lige sa Zadrom. U prvom su pred svojim navijačima slavili sa ubedljivih 100:73, pa će u dvorani "Krešimir Ćosić" pokušati da obezbede još jednom polufinale regionalnog prvenstva, u kojem ih čeka veliki regionalni rival, Budućnost (dobila Mega 2-0 u seriji).

Biće to četvrti okršaj crveno-belih i Zadrana ove sezone, samo prvi dobio je hrvatski tim i to u Beogradu, a poslednji put je kod kuće slavio u decembru 2019. godine u okviru ligaškog dela Jadranske lige 78:76. Sastali su se bivši šampioni Jadrana ukupno 41 put u regionalnom takmičenju (28-13 u korist beogradskog kluba), a od 20 mečeva odigranih u Hrvatskoj, Zvezda je dobila 11.

Izabrane vesti

Jasno, ekipa Duška Ivanovića je veliki favorit. Nalazi se u odličnoj formi, s ozbirom da je dobila poslednjih 12 utakmica, što je najduži niz ove sezone. Prilično rutinski i veoma ubedljivo slavila je na startu plej-ofa, sastav Danijela Jusupa je uspevao da joj parira samo u prvoj četvrtini. Svi igrači srpskog šampiona upisali su se u listu strelaca, a prednjačili su Nemanja Nedović i Filip Petrušev sa po 16 poena, dok je Luka Mitrović dodao 13. Treba napomenuti da je Nedović na jedinom susretu u "Krešimir Ćosić" areni ubacio 29 poena.

Uspeo je tim sa Malog Kalemegdana da neutrališe šut za tri poena protivnika (7/24), zaustavio MVP-a ABA lige Luku Božića na 18 poena i pet asistencija, što mu se nije često dešavalo u ligaškom delu, iako je proveo svih 40 minuta na parketu. Pritom su imali kontrolu skoka (29:22), osam asistencija više (27:10), pet ukradenih lopti (9:4) i gotovo dvostruko manje izgubljenih (8:15). Dolazili su do poena iz reketa (36), dobro koristili ofanzivne skokove (12 poena) i dodali 10 poena iz tranzicije, dok su prva petorka i klupa gotovo ravnomerno raspodelili poenterski doprinos (53:47).

NEMANJA NEDOVIĆ POSTIŽE VIŠE OD 13,5 POENA - KVOTA U MOZZARTU 1,85

Ipak, između dva susreta, crveno-beli nisu imali takmičarskih obaveza. S druge strane, Zadar je odigrao dve utakmice u domaćem prvenstvu. Obe je dobio i to na strani. Najpre je ubedljivo savladao Cibonu u Zagrebu sa 96:75 uz 26 poena, sedam skokova i pet asistencija Božiča, dok je potom bio bolji i od Furnira 76:66. Taj meč odigran je pre manje od 48 sati, a Jusup je razdelio minutažu, pa je najefikasniji sa 14 poena bio Huan Dejvis.

Pomenuta dva susreta poslužila su hrvatskoj ekipi da ostane u ritmu, a pobedama je popravila raspoloženje, dok su s druge strane crveno-beli imali više vremena za odmor i pripremu. Jasno je da žele da završe posao danas, kao što je Ivanović i istakao u najavi utakmice.

"Ponoviću se, ali ništa se nije promenilo u odnosu na prethodnu utakmicu, pa i najavu prethodne utakmice. Očekuje nas dobra ekipa, koja igra dobru košarku, nemaju nikakav pritisak, imaju najkorisnijeg igrača lige i igraju pred svojom publikom. Želimo pobedu i maksimalno ozbiljno moramo da pristupimo ovoj utakmici da odigramo čvrsto i dobro. Krećemo u ovu utakmicu kao da je 0-0 u seriji“, rekao je Ivanović.

Kapiten Branko Lazić, koji je vezao četiri nastupa otkako se vratio iz povrede posle više od mesec dana provedenih van stroja, gaji veliko poštovanje prema rivalu koji je iznenadio branioca trona početkom sezone u Beogradu (96:98). Ipak, jasno ističe da su crveno-beli došli u Hrvatsku da okončaju četvrtfinalnu seriju.

"Sada već dobro poznajemo ekipu Zadra, tim koji je odigrao dobru sezonu,koji nas je pobedio u Beogradu svojevremeno, koji će igrati pred svojim navijačima i koji će potpuno opušteno ući u ovu utakmicu. Na nama je da zaustavimo njihovu bržu igru, dobar šut, i momka koji je zasluženo MVP lige. Idemo na pobedu i želimo da se vratimo u Beograd sa dobrim rezultatom“, zaključio je Lazić.

LUKA BOŽIĆ POSTIŽE MANJE OD 19,5 POENA - KVOTA U MOZZARTU 1,85

Košarkaši Zadra su svesni da je pred njima težak zadatak, ali to ne znači da će se predati.

Igramo u napornom ritmu, jako treniramo, daćemo sve od sebe i videti možemo li da uspemo. Pogledali smo prvu utakmicu, napravili analizu, videli šta je bilo dobro, a što nije. To je izuzetno kvalitetna ekipa, izaći ćemo pred navijače i dati sto odsto", poručio je Leon Šantelj.

Danijel Jusup ističe da je prethodni duel pomogao njegovoj ekipi da se što bolje upozna sa kvalitetima srpskog i regionalnog šampiona, iako je to bio njihov treći okršaj u sezoni. Ipak, sva tri susreta bila su različita, a u daleko najbolju Zvezdu, uigranu sa Fakundom Kampacom, Jusupov tim video je krajem aprila.

"I pre nego smo išli u Beograd rekli smo da je to evroligaška ekipa s vrhunskim igračima. Spremaju se detaljno za svakog protivnika, a naročito sada kada više ne igraju Evroligu pa imaju više vremena za pripremu. Poslednja utakmica nam je izuzetno koristila, igrali su sto odsto, nisu nam do zadnjeg napada dali da dišemo. Takve utakmice ti daju do znanja gde si na takvom nivou, šta moraš da popraviš i nakon toga smo igrali odlično protiv Cibone. Njihove situacije za šut su bolje, a čvrstom odbranom nisu nam dopuštali čiste situacije. Oni imaju 12 igrača na tom nivou, mogu da drže takav intenzitet tokom čitave utakmicu i tu su u velikoj prednosti. U prošlom susretu puno smo naučili, kao i utakmicama protiv Partizana", istakao je iskusni stručnjak.

Otkako je plej-of implementiran u regionalnom takmičenju (2014/15), Crvena zvezda je dobila sve prve mečeve u polufinalima i četvrtfinalima i svaki put se domogla finala. Jedino je u sezoni 2017/18 zaustavljena na poslednjem koraku od Budućnosti (2020. nije bilo doigravanja zbog pandemije virusa korona). Dakle, sve ukazuje da nas čeka regionalni derbi u polufinalu između Zvezde i Budućnosti, a crveno-beli će učiniti sve u svojoj moći da ga zakažu već danas u Zadru.

ABA PLEJ-OF - DRUGA UTAKMICA

Ponedeljak

17.00: (11,0) Zadar (27,0) Crvena zvezda (1,05)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK Crvena zvezdaKK ZadarDuško IvanovićBranko LazićDanijel Jusup

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara