Noviteti u košarkaškom klubu Crvena zvezda (©KK Crvena zvezda)
Noviteti u košarkaškom klubu Crvena zvezda (©KK Crvena zvezda)

Zvezda strpljivo bira plejmejkera, čeka se Jovanovićeva reč za konačni izgled tima

Vreme čitanja: 3min | sre. 27.07.22. | 18:37

Mladi trener odlučiće o tome da li će igrači sa sadašnjeg platnog spiska ići kroz pripreme za novu sezonu, dok se istovremeno traži i prvi kreator

Prošlo je tačno nedelju dana od poslednjeg zvaničnog potpisa na Malom Kalemegdanu. Crvena zvezda je prošle srede predstavila Bena Bentila čime je verovatno zatvorena lista pojačanja u unutrašnjoj liniji dok su navijači, pomalo i razmaženi zvučnim akvizicijama u kratkom vremenskom intervalu, očekivali da će ubrzo posle doskorašnjeg krilnog centra milanske Olimpije biti završen i dolazak novog plejmejkera.

U košarkaškim kuloarima pominjali su se asovi poput Šabaza Nejpira i Miloša Teodosića, a na stranicama portala Mozzart Sport mogli ste da čitate i o interesovanju za Ajzeju Tejlora iz Mursije... Dvostruki uzastopni osvajač triple krune se ipak još nije odlučio za igrača koji se žargonski označava kao "motor ekipe". Jer, od njega će dalje polaziti kompletna igra Crvene zvezde. Vladimir Jovanović u ovom trenutku od organizatora igre ima Stefana Markovića i Nikolu Ivanovića, na papiru je tu i Aleksa Uskoković čiji je status i dalje nejasan. Prema svim dosadašnjim najavama, dvojica šampiona iz prošle sezone trebalo bi da dobiju pojačanje na "kecu". Kada, to ostaje da struka i uprava procene.

Izabrane vesti

Posle šest potpisa u manje od dve sedmice, Crvena zvezda je rešila da ne žuri sa izborom prvog plejmekera, odnosno da strpljivo sagleda realne opcije na tržištu i zatim preseče kako bi se smanjila mogućnost od eventualne greške u proceni. Kad već nije moglo ranije...

Klub je u periodu kada su se ređala pojačanja razmatrao nekoliko imena, neka su ostala nedostupna, neka su i dalje na listi želja. Kako je konkurencija u Evroligi uglavnom već kompletirala sastave za novu sezonu, uz nadolazeću Razvojnu ligu koja je sve češće izbor američkih košarkaša pre nego kaljenje u Evropi, ni izbor na pijaci nije preterano veliki što dodatno usložnjava posao odgovornima u Crvenoj zvezdi.

Dok potraga za adekvatnim kreatorom traje, Crvena zvezda treba da dobije i definitivne konture ekipe koja će ući u takmičarsku 2022/23. Poslednju reč ima Jovanović koji je posle uspešnog turnira B divizije sa mladom reprezentacijom Srbije i povratka u najviši rang bez poraza uzeo nekoliko dana odmora, pre nego što se definitivno posveti radu na novoj poziciji, najvećoj u mladoj trenerskoj karijeri.

Crvena zvezda na sadašnjem platnom spisku ima 14 seniorskih košarka, od čega polovinu čine igrači sa unutrašnjih pozicija. Filip Petrušev i Hasan Martin su projektovane “petice“ gde je takođe i Ognjen Kuzmić sa ugovorom do narednog leta. U protekloj godini na toj poziciji najviše minuta imao je Luka Mitrović koji je odrađivao veliki posao. Kao “četvorke“ Zvezda na raspolaganju ima Bena Bentila, Dalibora Ilića i Erona Vajta sa kojim je produžen ugovor još i pre nego što je bilo poznato da li će Dejan Radonjić ostati ili otići.

Od tada je Crvena zvezda promenila trenera, tako i koncepciju zbog čega je u javnosti počelo da se spekuliše o eventualnom odlasku Kuzmića i Vajta. Da Amerikanac nema potpuno jasan status nedavno je potvrdio i prvi čovek kluba Nebojša Čović izjavom da “nije 100 odsto siguran da će Vajt ostati“. Sa Kuzmićem je situacija nešto drugačija, pre svega zato što iz kluba nije bilo nikakvih priča o njegovom statusu.

Upravo zato se i čeka Jovanovićev povratak sa odmora, odnosno da definitivno preuzme kormilo i počne da slaže tim po sopstvenoj viziji. To znači da bi u danima pre i tokom samih priprema koje tradicionalno startuju sredinom avgusta, moglo da bude mnogo jasnije da li će biti eventualnih odlazaka, takođe i ko će da vrši najodgovorniju funkciju na parketu tokom narednih godinu dana.

Klupske sezone sve su izazovnije i radi normalnog funkcionisanja ekipe potrebno je da na svakoj poziciji trener ima bar po tri rešenja. Od kojih neki uspešno mogu da odgovore i kroz nekoliko različitih uloga, odnosno mesta u postavi. Gledajući spisak Zvezdinih pojačanja, na tome je struka očigledno insistirala u ovom prelaznom roku.

Navijači će ipak morati da sačekaju još malo dok ne dobiju konačan proizvod, odnosno Zvezdu u punom sastavu koji treba da brani tri osvojene krune...


tagovi

EvroligaHasan MartinDalibor IlićBen BentilDžon HolandFilip PetruševNemanja NedovićVladimir JovanovićKK Crvena zvezdaEron VajtOgnjen Kuzmić

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara