Eron Vajt (Foto: Starsport)
Eron Vajt (Foto: Starsport)

Zvezdina šuterska rapsodija i plus 47 protiv Borca: Vajt zaigrao i oduševio, Lazić postao rekorder

Vreme čitanja: 5min | ned. 19.12.21. | 20:33

Dominantna pobeda crveno-belih uz sjajnu partiju nedavno oporavljenog američkog krila

Duel sa Borcem bio je četvrti za košarkaše Crvene zvezde u poslednjih osam dana. Pre manje od dva dobili su Bajern Minhen u Evroligi, ali izgleda da su se puleni Dejana Radonjića navikli na umor. Igrali su sa daleko više energije od Čačana, bili prilično rasterećeni i u takvom raspletu s pola gasa upisali jednu od najubedljivih pobeda u ABA ligi. Osetila je ekipe Marka Marinovića svu napadčku moć aktuelnog šampiona Jadrana, koji je ubacio 18 trojki i već posle 35 minuta igre prebacio marginu od 100 poena. Na kraju više nego ubedljivih 109:62, kao idealna uvertira za još jedan izazov u Evroligi i gostovanje u Istanbulu aktuelnom prvaku Evrope Anadolu Efesu. I sve to bez najboljeg igrača Nikole Kalinića, koji je dobio zaslužen odmor.

Od starta je Zvezda nametnula svoj ritma, Borac je kakav takav otpor pružio samo u drugoj deonici, ali su potom crveno-beli ubacili 37 poena u trećem kvartalu i već posle pola sata igre otklonili sve sumnje o pitanju pobednika. Ostala je samo dilema sa kojom razlikom će Radonjićeva ekipa slaviti i na kojem broju poena će povući ručnu.

Izabrane vesti

Konačno su navijači srpskog šampiona mogli u akciji na jednom takmičarskom meču da vide i Erona Vajta. Amerikanac je još na pripremama doživeo težak prelom podlaktične kosti, pa je zvaničan debi upisao tek nedavno protiv Zenita, ali je proveo jako malo vremena u igri. Nedovoljno da bi ostavio bilo kakav utisak. Večeras je dobio šansu i iskoristio je na pravi način. Susret je okončao sa 15 poena i četiri asistencije, uz tri pogođene trojke iz šest pokušaja. Sve to donelo mu je indeks 22 sa kojim je bio najkorisniji igrač na meču.

Veče je obeležio i Branko Lazić, koji je postao Zvezdin najbolji strelac u ABA ligi. Na čelu večne liste zamenio je Tadiju Dragićevića, kada je došao do 1235. poena u regionalnom prvenstvu. Susret je okončao sa 13 poena uz po jedan promašaj iz igre i sa linije penala.

Nisu košarkaši Borca znali šta ih je snašlo. Pogađali su crveno-beli iz svih pozicija. Ko god da je dobio priliku, ostavio je svoj pečat na večerašnje izdanje. Lopta se sjajno kretala u napadu, a odbrana je bila na potrebnom nivou i epilog je bio poptuno demoliranje rivala. Dokazao je Borac ove sezone da ima kvalitet i jasno je da može mnogo bolje nego što je odigrao večeras, ali je jednostavno razlika između ovih ekipa prevelika i to se danas u potpunosti osetilo. Pritom je Zvezda u sjajnoj formi, briljirala je protiv Olimpijakosa, skupo prodala kožu Barseloni i u fantastičnoj košarkaškoj predstavi minulog petka srušila Bajern u Evroligi. Nisu Čačani imali snage da se nose sa ekipom koja pretenduje na plasman u plej-of elitnog takmičenja, ali nisu uspeli da izbegnu ni katastrofu.

Svi igrači kojima je Radonjić večeras ukazao šansu, izuzev Luke Mitrovića koji je proveo nešto više od četiri minuta u igri, uspeli su da pronađu put do koša rivala. Na kraju su se izdvojili Nikola Ivanović i Ostin Holins sa po 16 poena, a pristalice crveno-belih može da raduje i činjenica da je Amerikanac pogodio pet trojki iz šest pokušaja. Uz njih Vajta i Lazića dvocifreni su bili i Stefan Lazarević sa 11 (5sk, 4as) i Majk Cirbes sa 10 poena.

Kod Borca koji je pogodio 15 trojki manje od rivala jedini vredan pomena Sava Lešić. Bivšem klubu je ubacio 17 poena, dok je šest manje dodao još jedan nekadašnji član Zvezde Ivan Marinković.

- ABA liga - 12. kolo -

CRVENA ZVEZDA - BORAC 109:62

/28:13, 21:24, 37:15, 23:10/

Dvorana: Aleksandar Nikolić (Beograd)

Sudije: Milivoje Jovčić, Marko Pecelj, Vladimir Vesković

Crvena zvezda: Lazarević 11, Volters 9, Mitrović, Lazić 13, Kalinić, Holins 16, Simonović 8, Ivanović 16, Marković 5, Vajt 15, Kuzmić 6, Cirbes 10

Borac: I. Đoković 3, Hejl 8, Sanadze 4, R. Đoković 2, Lopez 5, Tomašević 3, Pecarski 9, Lešić 17, Marinković 11, Čarapić

Dominirala je Zvezda od samog starta. Počela je odmah da ubacuje šuteve sa distance, a vrlo raspoložen je već na početku susreta bio i Vajt. Pogodio je dve trojke u prvoj deonici i bio među najzaslužnijima što su crveno-beli na prvi odmor otišli sa 15 poena prednosti. Usledio je jak odgovor Borca u nastavku. Gosti su napravili seriju 11:0 i činilo se da domaćin neće imati tako jednostavan zadatak. Razigrao se Sava Lešić, Lopez je dobro dirigovao igrom, pa su Čačani dobili drugu deonicu sa 24:21. Ipak je i na poluvremenu razlika bila velika, ali nije delovala tako nedostižno - 49:37.

A onda je krenula šutreska klinika srpskog šampiona. Upadale su trojka za trojkom, pogađali su Holins, Lazić, Ivanović, Vajt je igrao vrlo pametno i nije po svaku cenu želeo do poena. Razigravao je saigrače, imao veliki udeo u tečnoj igri na protivničkoj polovini, pa je svima stavio do znanja da će biti veliko pojačanje za crveno-bele u nastavku sezone. Jasno, tek ga čekaju veliki izazovi, ali prvi signali posle jako teške povrede, prve velike za Amerikanca u karijeri i dugog oporavka, odlaganja povratka na parket veoma su pozitivni. Rasla je prednost domaćina iz minuta u minut, a svaki precizan hitac Zvezdinih igrala kao da je ubadao u srce rivala koji se već pomirio sa porazom. Fascinantno je da su gosti delovali maltene umornije, iako su poslednji meč odigrali pre devet dana, a Crvena zvezda pre manje od dva. Sve je bilo jasno posle treće deonice, a na kraju su Radonjićevi puleni ubacili čak 60 poena u drugom poluvremenu.

ABA LIGA - 12. KOLO

Utorak

FMP - Split 93:77

/Radonjić 19 - Bajo 18/

Petak

Igokea - Cibona 82:72

/Stivens 16 - Drežnjak 17/

Subota

Mornar - Partizan 64:66

/Gordić 18 - Smailagić 18/

Cedevita Olimpija - Studentski centar 88:78

/Pulen 20 - Vinjales 21/

Budućnost - Krka 110:64

/Sili 21 - Stipčević 21/

Nedelja

Mega Mozzart - Zadar 70:72

/Karter 25 - Simanić 12/

Crvena zvezda - Borac 109:62

/Ivanović, Holins 16 - Lešić 17/



tagovi

KK Crvena zvezdaKK Borac ČačakEron Vajt

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara