(©MN press)
(©MN press)

Zvezdini Amerikanci i Izrael, veza je posebna...

Vreme čitanja: 3min | čet. 03.12.20. | 12:01

Lojd, Teri, Ročesti, Obrajant...

Košarkaši Crvene zvezde, bar njih petorica, večeras će se u duelu sa Makabijem (20.05) osećati kao kod kuće. Naime, Džordan Lojd, trenutno drugi strelac Evrolige, pre tri sezone je preko Hapoel Eilata zakoračio u evropsku klupsku košarku. Kori Volden je 2019. godine, kao član Hapoel Holona osvojio Kup Izraela i titulu najkorisnijeg igrača tamošnjeg šampionata. Tejlor Ročesti je u sezoni 2015/2016 dužio dres Makabija, kao i Džoni Obrajant tri godine kasnije, dok je Emanuel Teri u finšu prošle sezone igrao za jerusalemski Hapoel.

Iako niko od njih nije proveo duži period u Izraelu, u razgovoru za portal "Vala sport" pokazali su da su sa sobom poneli neke od hebrejskih reči i lepe uspomene iz Svete zemlje, ali i da bi vrlo rado sa sobom poveli neke bivše saigrače.

Izabrane vesti

"Imao sam mnogo dobrih prijatelja u Eilatu... Ali mislim da bih ponovo igrao sa Amitom Simonom, jednim od najboljih likova koje sam ikada sreo. Čvrst odbrambeni igrač koji radi i male stvari. Da, on je moj čovek i doveo bih ga u Crvenu zvezdu", rekao je Lojd.

Ročesti je bio kratak i jasan: Brajan Rendl.

"Diandre Kejn. Borac, momak koji daje sve od sebe na terenu, odličan čuvar, sjajan igrač, jedan od najboljih saigrača koje sam imao u karijeri", pojasnio je Obrajant.

Zvezdini Amerikanci takođe su pričali koje bi sve lokacije vrlo rado posetili u Izraelu da nije zdravstvena situacija (svuda u svetu) toliko komplikovana, ali i o nedavnom večitom derbiju koji je morao da prođe u tišini praznih tribina.

"Kada dođete u Zvezdu, čujete toliko ludih priča i gledate video zapise o atmosferi na derbijima u Beogradu. U svakom slučaju, šta je derbi bez publike?", zapitao se Obrajant.

Lojd je priznao da mu je duel s Partizanom bio prvi derbi koji je igrao van SAD:

"Bio sam uzbuđen zbog toga, ali bilo je čudno u derbiju bez publike. Istina je da sam se nažalost navikao da igram pred praznim tribinama. U ovoj specifičnoj utakmici znali smo koliko je važno da pobedimo, pa smo pronašli energiju i bez huka s trbina."

Volden je, uz Ročestija, posedovao iskustvo derbija pre ovog meča. Ali jedini je koji je igrao na obe strane, prošle godine kao član Partizana.

Sada je bilo drugačije, zbog praznih tribina... Navijači su ti koji derbi čine posebnim", kazao je Volden.

Ročesti je pak dodao da se oseća razlika u svakoj utakmici bez publike, ali i da u Srbiji postoji velika košarkaška tradicija.

"Zvezda toliko znači mnogim ljudima. Nikad ne zaboravljam da igram i borim se za navijače, a znam i da su sa nama i kad nisu u dvorani."

Večeras će biti slična atmosfera u dvorani "Jad Elijahu", bez publike.

"Ne znam da li će nam to pomoći, ali nam je sigurno jedna briga manje, jer Makabi ima dobre navijače i podršku", iskren je Volden.

Obrajant nema sumnju da će to imati uticaja.

Svaka ekipa koja dođe u Tel Aviv zna koliko je teško tu da se igra, jer publika u tome ima veliku ulogu."

Lojd, ipak misli da prazne tribine neće doneti neku prednosti crveno-belima.

"U normalnoj situaciji jasno je da bi navijači dali Makabiju podsticaj, ali efekat tišine u dvorani utiče na obe ekipe."

Ročesti se slaže da svaki tim kod kuće uvek uživa malu prednost koja verovatno raste sa vernim navijačima, ali...

"Bez obzira na to što su tribine prazne, svaka utakmica u Evroligi je teška i za svaku pobedu morate da se borite."

A kada je u pitanju Zvezda, njena prednost je po rečima amerikanaca timski duh.

"Ovo je verovatno najfizičkiji tim u kom sam igrao. Definišemo se kroz odbranu. Svi se odlično slažemo na terenu i van njega", kazao je Lojd.

Valden je otkrio hemijsku formulu ekipe Saše Obradovića.

"Timovi koji su zajedno i dobro komuniciraju van terena, grade i profesionalnu hemiju, što nam mnogo pomaže tokom sezone."

Ročesti izdvaja da je "ova sezona posebna na mnogo načina".

"U njoj sakupljamo lude uspomene", rekao je plejmejker crveno-belih.

Navijači Zvezde nadaju se da će njihovi ljubimci i večeras nastaviti da ispisuju knjigu "ludih" uspomena, s pobedničkim potpisom.


tagovi

Džordan LojdTejlor RočestiDžoni ObrajantKori Volden

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara