Košarkaši Crvene zvezde (©MN Press)
Košarkaši Crvene zvezde (©MN Press)

Pozicija na tabeli ne znači ništa, Zvezda ne sme da potceni Makabi

Vreme čitanja: 5min | čet. 03.12.20. | 10:14

Tim Janisa Sferopulosa je posle jedanaest odigranih utakmica pretposlednji na tabeli sa skorom 3-8, ali je u čak šest od osam poraza razlika bila jednocifrena

Gostovanja u Tel Avivu tradicionalno su bila teška za Crvenu zvezdu, ali skor Makabijevih košarkaša u uvodnom delu takmičarske 2020/21 na papiru daje motiv više crveno-belima da večeras (TV Sportklub, 20.05) zapnu iz sve snage kako bi se u Menora Mivtačim Areni dokopali petog trijumfa u sezoni, a treće na gostovanjima. Ali ono što piše ne treba uzimati kao realan odnos kvaliteta Ponosa Izraela, iako rezultati nisu ni blizu očekivanih.

Pre nego što pređemo na deo o Makabiju, malo o dešavanjima u Crvenoj zvezdi. Saša Obradović je uoči puta u Tel Aviv objasnio da je sedmodnevnu pauzu između dve utakmice iskoristio da se "počiste" neke stvari u timu, što vrlo lako može da znači i preslaganje uloga u svlačionici, što bi moglo da dovede do novih korekcija tima u bliskoj budućnosti. Dok se čekaju rezultati ovog "čišćenja", Zvezda je konačno dobila malo vremena za predah, rekuperaciju snage i timski rad. Lengoston Hol i Džoni O'Brajant dobili su mogućnost da s malo više mira zaleče povrede prepone, odnosno kolena. Ekipa je put Izraela krenula u dobrom raspoloženju, svesna da u Tel Avivu treba da ostavi bolji utisak u odnosu na onaj poraz od Efesa, kada je Zvezda ostavila najslabiji utisak u dosadašnjem toku sezone.

Izabrane vesti

Makabi se vratio nekim starim navikama i izgubio prošlogodišnju iskru. Janis Sferopulos uspeo je da pronađe idealnu hemiju u svlačionici i Makabiju povrati deo onog starog sjaja, koji se posle osvajanja poslednje, šeste evropske krune 2014. gotovo potpuno izgubio. Makabi se godinama tražio kroz razne projekte, trenere, koncepte i izuzetno velika ulaganja za evropske okvire, ali sve do dolaska grčkog stručnjaka, Makabi praktično nije izgledao ni izbliza kao kandidat za četvrtfinale – nastupao samo još u sezoni 2014/15 i počišćen od Fenerbahčea – a kamoli za nešto više.

Osim dobre hemije i kvalitetno sklopljenog tima, po viziji trenera Sferopulosa, Makabijeva prošlosezonska moć ogledala se i u činjenici da se u Tel Avivu gosti više nisu čašćavali lakim pobedama. Makabi je u Evroligi doživeo samo jedan poraz kod kuće i ozbiljno se nameračio na Fajnal for koji je trebalo da se odigra u Kelnu, ali je sve propalo zbog pandemije virusa korona. U periodu između dve evropske sezone Makabi se komotno prošetao do titule prvaka Izraela, ali onda je Fortuna okrenula leđa.

Makabi ove sezone ima skor 3-8, ali treba znati da je u šest od osam poraza razlika bila jednocifrena, čak manja od pet poena i da su samo Fenerbahče u Tel Avivu i Real u Madridu uspeli da odnesu dvocifrene pobede. Doduše, Makabijeve pobede bile su protiv Albe, Žalgirisa kada je ušao u ozbiljan pad forme i Himkija u Moskvi posle dodatnih pet minuta. Dosta pomešanih signala od strane Ponosa Izraela, kome kao da je nedostajalo još nekoliko sedmica uigravanja kako bi spremno dočekao početak sezone. Makabijevi problemi najviše su psihičke prirode. Primera radi, pree dve sedmice Valensija je bukvalno u samoj završnici okrenula meč u svoju korist, dok je Olimpija u Tel Avivu dobila poklon u poslednjem minutu koji je odveo susret u produžetak, a onda i do Makabijevog poraza. I tako je, manje-više, bilo dosad.

Stvari su se u ekipi dosta promenile u odnosu na prošlu sezonu. Amare Stodemajer je okačio patike o klin i posvetio se trenerskom poslu, iako je dugo vagao da li da odgovori potvrdno na poziv iz Tel Aviva i odigra još jednu profesionalnu sezonu pre penzije. Najveći biser kluba Deni Avdija posvetio je vreme između osvajanja domaće titule, gde je poneo MVP zvanje, i NBA drafta u individualnom radu kako bi se što bolje spremio za izazove u najjačoj ligi sveta. Uz Avdiju i Stodemajera klub su napustili još Džejk Koen, Kvinsi Ejsi, Džejlen Rejnolds, Aron Džekson, Nejt Volters i Tarik Blek. Omri Kaspi se preko godinu dana oporavljao od teške povrede i najavljen je njegov povratak na parket upravo za večerašnji susret sa Crvenom zvezdom.

Zato Makabi na papiru izgleda slabije, kada se podvuče paralela sa prošlogodišnjim timom. Na insistiranje sportskog direktora Nikole Vujčića na centru su dovedeni momci s NBA pedigreom - Ante Žižić i Dragan Bender. Dok je Žižić odmah pokazao da može da pravi razliku i drugi je najkorisniji igrač u timu, Bender je tek u poslednje četiri utakmice počeo malo da diže formu i pruža role blizu onoga što se realno od njega očekuje. Podsetimo, on je u Makabiju potpisao kratkoročni ugovor s namerom da čeka NBA angažman, ali on se donedavno mučio da pruži bilo šta i na najvišem evropskom nivou.

Ostanak Otela Hantera kao jednog od najboljih defanzivaca Evrope na svojoj poziciji je bio izuzetno važan za koncepciju Janisa Sferopulosa. On i dalje radi svoj posao, možda ne baš tolikim intenzitetom kao u nekim mlađim danima, ali je i dalje prilično koristan za ekipu i jako nezgodan rival. Skoti Vilbekin je i dalje prva violina Makabija sa prosekom od 17,5 poena na 42,8 odsto pogodaka iz igre, te 34,7 odsto za tri poena, što je znatno slabiji procenat u odnosu na prošlosezonskih 43,5 odsto sa distance. Ipak, njegov značaj za Makabi je enorman i večeras ćemo imati priliku da vidimo sudar dvojice rasnih strelaca, gde će Zvezdinu čast braniti Džordan Lojd. Koji je, doduše, pre ove kratke pauze bio u kontraritmu i odmor mu je bio potreban.

Ilajdža Brajant i Tajler Dorsi su Vilbekinova napadačka svita i preko njih dolazi garantovanih 18 poena u proseku, što nije malo. Osim toga obojica su vrlo aktivni na skoku i u organizaciji napada, što skida veliki teret sa Vilbekinovih leđa, a protivničkim odbranama daje razlog za brigu. Anđelo Kalojaro je još jedan od onih koji rade sve za tim, stalno se vrti u napadačkom polju, ali obično su njegovi oni prljavi poslovi na terenu. Napadački dosta varira jer jednu utakmicu zna da smesti 15 poena kao od šale, a onda da ga nema po tri-četiri utakmice nigde. U Zvezdi se nadaju da će večeras biti na onoj drugoj strani skale, odnosno da neće biti od preterane koristi u napadačkom delu. Kris Džons se dobrim izdanjima u Bursi preporučio Srefopulosu, ali još se navikava na prilike u Evroligi gde igra svoju prvu sezonu. Dosta je aktivan u odbrani, ima ga na svim delovima terena, ali mu šuterska forma nije baš najbolja, iako po utakmici dobije svojih šest do osam šuteva u proseku. Zna da pogodi za tri poena kada ostane sam, što je bio veliki Zvezdin defanzivni problem u poslednje vreme, pa ga ne treba tek tako otpisati. Uostalom, kao i ceo Makabi.

Rezultati nisu dobri, ali gotovo da se niko nije lako izborio za pobedu. Zato Crvena zvezda nikako ne sme potcenjivački da uđe u ovaj susret i ako bude demonstrirala timsku košarku iz Vilerbana i Milana, može da pojuri treću recku na gostovanjima. Svako iskakanje iz tog sistema vodi na put novog poraza. A, to bi još više ugrozilo Zvezdine namere da se bori za novo evropsko četvrtfinale.



tagovi

KK Makabi Tel AvivEvroligaKK Crvena zvezdaSaša Obradović

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara