Vedran Bosnić (©FIBA)
Vedran Bosnić (©FIBA)

Kako je Vedran Bosnić razdrmao BIH

Vreme čitanja: 4min | čet. 24.02.22. | 11:17

Novi cilj - savladati Litvaniju (četvrtak, 20.00) i otići na Mundobasket

Kada je krajem 2018. godine, košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine nanizala seriju loših rezultata, činilo se da će jaz BiH košarke, samo dodatno biti produbljen. Eksperimenti sa Duškom Vujoševićem i Jasminom Repešom nisu uspeli, a nezahvalnu ulogu selektora preuzeo je mladi stručnjak Vedran Bosnić. Igrački i trenersku karijeru gradio je u zapadnim zemljama, pa su i njegovi prvi potezi bili logičan sled događaja. Za razliku od balkanskog načina rada, ovaj put je uspostavljen sistem koji su morali svi da poštuju i gde se tačno zna ko šta radi. Obezbeđen je plasman na Evrobasket, a blizu je i odlazak na Mundobasket. Što je za BiH košarku definitivno uspeh.

Tome se i težilo, a da je bilo lako - nije.

Izabrane vesti

Bosnićev debi na selektorskoj klupi krajem novembra, u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, okončan je porazom od Bugarske (89:82). Ništa bolje nije bilo ni u nastavku. Upisana su dva poraza od Finske (77:81), te od Češke (69:64), te se tada mislilo da rešenja nema i da će nacionalni BiH tim i dalje ostati ispodprosečna reprezentacija. Međutim, stvari su počele da se popravljaju. Kao da je trebao samo jedan trijumf, kako bi počelo da se vraća poljuljano samopouzdanje.

Usledila su dva trijumfa, nad Bugarskom i Letonijom, ali i onda poraz od Grčke u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo. Međutim, kockice su se počele sklapati, a četiri vezane pobede nad Bugarskom dva puta, zatim Letonijom i Grčkom, bile su dovoljne da se obezbedi plasman na Evropsko prvenstvo, koje je Bosna i Hercegovina dugo čekala. Svakako je zanimljiv podatak da su Zmajevi bili i najuspešnija selekcija u kvalifikacijama za EP po broju skokova.

20.00: (1,70) Bosna i Hercegovina (14,5) Litvanija (2,30)

Ubeležili su 256 skoka u šest mečeva, tri više od Španije, koja je na drugom mestu u ovoj kategoriji.

Kraj prošle godine, donio je početak novih kvalifikacija. Za Svetsko prvenstvo naredne godine. Nastavljeno je u istom ritmu, a upisane su dve pobede protiv Češke i Bugarske, pa je vezano šest trijumfa što predstavlja najbolju seriju u istoriji BiH košarke. Jasno je da je sistem Vedrana Bosnića urodio plodom.

Ipak, novi izazovi koji su pred Zmajevima biće pravi pokazatelj svega. Prvi test je selekcija Litvanije. Jedna od najboljih evropskih reprezentacija i tim koji je, bez dileme, favorit grupe. Bosna i Hercegovina i Litvanija prvo će snage odmeriti u četvrtak (24.februara) u Tuzli, a potom tri dana kasnije u Vilnusu.

Bosnić je okupio tim, a cilj je jedan. Savladati favorizovanog protivnika i doći nadomak plasmana na Svetsko prvenstvo. Većina igrača biće na raspolaganju selektoru, osim Džona Robersona i Jura Zubca.

Roberson je operisao koleno prošle sedmice. On će biti odsutan dva do tri meseca. Nije strašno, ali mora napraviti pauzu. Jure Zubac nije tu zbog privatnih razloga, a vuče i neku povredu“, kazao je Bosnić za BH radio 1 o igračkom kadru, te se dotakao i očekivanja od ovog kvalifikacionog prozora:

Ovaj prozor će biti malo specifičan, pošto ćemo zbog klupskih obaveza igrača, imati samo utorak i sredu da pripremimo utakmicu. Ne baš puno vremena. Litvanci imaju jako širok roster. Možete nabrojati jedno 40 ozbiljnih imena, koji igraju u jakim evropskim klubovima. Dosta su fizički spremni, dosta trče, dobri su šuteri, igraju tipičnu litvansku košarku. Oni su poznati kao tim koji igra sa dosta pik-en-rola i imamo jako ozbiljnog protivnika pred nama“.

Ono što stručni štab posebno može da raduje jeste činjenica da reprezentativac, Džanan Musa igra u životnoj formi. Sve to, dovelo je do interesovanja velikog Real Madrida, pa će biti zanimljivo videti da li će i koliko Litvanci uspeti da neutralizuju sjajnog košarkaša španskog Breogana.

Nije tajna da novi selektor Bosnić, uživa veliku podršku celokupne BiH javnosti. Atmosfera je dovedena do usijanja, a najbolji pokazatelj je da su karte za meč u Tuzli rasprodate za svega tri sata. Dakle, atmosfera i optimizam su prisutni. Uz kvalitetan rad selektora, muška reprezentacija bi mogla da krene stopama ženske selekcije, koja ne prestaje da oduševljava javnost u Bosni i Hercegovini.


tagovi

košarkaška reprezentacija BiHkošarkaška reprezentacija LitvanijeMundobasketMundobasket 2023

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara