Darko Miličić (Starsport)
Darko Miličić (Starsport)

Miličić o Jokiću: Fascinantan, srpski ponos, pravi putokaz našim klincima da mogu da budu bolji od 'vanzemaljaca'

Vreme čitanja: 3min | čet. 10.06.21. | 08:08

"Naš čovek je na sasvim drugačiji način, bez mišića, ali sa inteligencijom, pokazao ne samo kako može da se nosi sa njima, već da bude bolji - najbolji"

"Fascinantno", prva je reakcija Darka Miličića za Mozzart Sport na vest da je Nikola Jokić izabran za najkorisnijeg igrača NBA lige, "Velika stvar za našu košarku. Srpski ponos."

Nekada najveći svetski talenat i najbolje plasirani Srbin na draftu, koji je deset godina nosio dresove NBA timova punu deceniju gotovo u dahu sipa hvalospeve na račun mlađeg sunarodnika koga zna još dok je Nikola bio dete.

Izabrane vesti

"Ko bi tada rekao da će mali Džoni, buca, uraditi sve ovo? Neverovatno", i dalje Miličić oslovljava Jokića kao što ga je zvao kada ga je upoznao kao mlađeg brata Strahinje i Nemanje koji su takođe krenuli košarkaškim stazama. I bili su prvim sezonama uspešni. "Da, bili su takođe talentovani, ali Džoni je drugačiji, pokupio je sve najbolje od obojice, radio, napredovao, stigao na vrh..."

04.00: (1,65) Juta (13,0) LA Klipers (2,50)

Ne busa se Darko u prsa da je znao da će Jokić biti u NBA.

"Iskreno, nisam mnogo gledao njegove utakmice u Srbiji. Kada me je Strahinja pozvao da popričamo o NBA, da ako mogu da pružim bratu savet, prva moja rekacija je bila: Džoni u NBA? Ali naravno da sam bio srećan".

Srećan je Darko i sada ne samo zato što je najvrednija individalna nagrada zasijala u kući prijatelja, nego i zato što veruje da će ona daleko više otvoriti NBA vrata nekim novim klincima, nego što je to uradila njegova generacija, prva koja je frontalno "napala" draft, (2003. godine Miličić je bio 2, Čabarkapa 17, Pavlović 19, a Vraneš 39. pik).

"Nikola je pravi putokaz klincima da mogu da uspeju protiv, kako su ih i u moje vreme smatrali, vanzemaljaca. Kada vide njihove fizikalije, eksplozivnost... pomisle ne znam šta. A zapravo naš je čovek na jedan sasvim drugačiji način, bez mišića, ali sa inteligencijom, pokazao ne samo kako može da se nosi sa njima, već da bude bolji - najbolji."

Nikola Jokić (©MN Press)Nikola Jokić (©MN Press)

Dok priča o Jokiću, Miličić ističe i ulogu tima - Denvera - koji je od prvog dana verovao u njega.

"Ja najbolje znam kako je to kada tim ima, ili tačnije da se izrazim, nema poverenja u vas. Svaka čast Denveru da u 'moru' talenata na vreme prepozna njegov talenat i da nastavi da ga razvija sve vreme."

Još pre nego što je Nikola zvanično izabran za MVP-ja, bilo je pokušaja da se omalovaži njegova potonja nagrada konstatacijama da se igra drugačija košarka sada nego ranije.

"Vidite, nije sporno da ima razlika. Sada su možda slabije odbrane, koliko sam video igrači se na prvom koraku 'čuvaju' samo pogledom. Ali, ljudi, stanite malo, pa svima su bili isti uslovi ove sezone. Nikola je najbolji igrač na svetu, dolazi iz Srbije. Zar to nije dovoljno za ogromnu radost i ponos svih nas?", završava Miličić.



tagovi

Darko MiličićNikola JokićMVP NBA lige

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara