Pikovi sa drafta 2014. godine (©AFP)
Pikovi sa drafta 2014. godine (©AFP)

Kako je prošlo 40 igrača koji su draftovani pre Jokića: Neki se bave kuglanjem, neki nisu uspeli ni u Zvezdi, a neki nemaju klubove

Vreme čitanja: 12min | čet. 10.06.21. | 08:06

Neke su karijere odvele u Meksiko, Novi Zeland, Saudijsku Arabiju, Kinu, Japan, Argentinu...

Istorija je ispisana. Na pečatu piše "MVP" i ostaje za sva vremena u almanasima NBA lige. Prvi Srbin, tek treći Evropljanin, prvi centar posle 20 i više godina... Nikola Jokić je uradio nešto što niko nije mogao da očekuje. Makar ne pre sedam godina kada je draftovan kao krupna momčina iz Sombora.

Postao je "najgori" pik u istoriji NBA lige koji je proglašen najboljim igračem lige. Na koliko mala vrata je Jokić ušao u najbolju ligu sveta najbolje govori njegova pozicija i status na draftu. Izabran je tek u drugoj rundi kao 41. pik. A u trenutku kada je čitano njegovo ime, gledaoci nisu ni imali priliku da to vide jer je u direktnom prenosu išla reklama za brzu hranu!? Koliko su Ameri bili nezainteresovani za Jokića na draftu, on je bio još manje. Kako je sam priznao, prespavao je draft i saznao je da je izabran tek ujutro kad se probudio.

Izabrane vesti

01.30: (1,65) Milvoki (13,0) Bruklin (2,50)

Kako se desilo da najbolji igrač sveta bude rangiran tako nisko na draftu, to je već pitanje na koje ni najbolji svetski stručnjaci nemaju adekvatan odgovor. Kako god, Jokić je postao najveće ime sa drafta 2014. godine iako ih je ispred njega birano čak 40. Pa da se podsetimo, ko je to tada imao prednost u odnosu na Džokera...

Bio je to specifičan draft na kojem nije bilo mnogo izbora među centrima. Za jednog se znalo da je top klasa i takav plasman mu je i predviđan. Ostali nisu baš ulivali mnogo poverenja, ali ih je na kraju većina napravila dobre karijere. Ipak, igrači na spoljnim pozicijama su na tom draftu imali bolje pozicije nego dugajlije iz reketa.

VIGINS OPRAVDAO OČEKIVANJA, PARKERA POVREDE SLOMILE, EMBID JE PRAVI

Većinske prognoze uoči drafta su bile da će prvi pik biti Kanađanin Endrju Vigins što se i desilo. Drugu godinu zaredom je Klivlend birao prvi i opet izabrao Kanađanina pošto se godinu ranije "usrećio" sa Entonijem Benetom. Obojicu je u paketu trejdovao u Minesotu u zamenu za Kevina Lava. Vigins je u Minesoti uglavnom opravdao očekivanja, bio ruki godine, davao dvadesetak poena u proseku po sezoni i posle pet i po godina je trejdovan u Golden Stejt.

Drugi pik na draftu je bio Džabari Parker, momak koji je privlačio pažnju kao srednjoškolac i iza kojeg je bila samo jedna koledž sezona na slavnom Djuku. Individualno uspešna, timski loša. U prognozama oko Parkera su se lomila koplja od najava da je novi Lebron do kritika da nije bio ni najbolji srednjoškolac u svojoj državi. Izabrao ga je Milvoki u kojem je proveo četiri sezone. Samo u jednoj od njih je imao prosek od preko 20 poena, ali posle toga je usledio pad. Često je menjao timove, ređale su se povrede, da bi ove sezone za Sakramento i Boston upisao samo 13 utakmica. Promašen drugi pik...

Treće mesto na draftu 2014. je pripalo Džoelu Embidu sa Kanzasa za kojeg je obe ruke digla Filadelfija. Momak rođen u Kamerunu je već bio na višemesečnoj pauzi zbog povrede ali mu je samo jedna koledž sezona bila dovoljna da se u NBA ligi upali alarm. Mnogi su rekli da je to centar kakav se dugo čekao i Embid je po većini prognoza bio sigurna opklada. Ispostavilo se da je zaista izrastao u centra svetske klase pa je ove sezone u trci za MVP nagradu bio jedina prava konkurencija Jokiću.

Adam Silver i Aron Gordon (©AFP)Adam Silver i Aron Gordon (©AFP)

Sa četvrte pozicije je izabran Jokićev današnji saigrač Aron Gordon. Momak letećih sposobnosti sa Arizone je takođe iza sebe imao samo jednu koledž sezonu, ali i titulu svetskog prvaka sa američkom reprezentacijom do 19 godina. U finalu su Ameri bili bolji od Srbije sa Jokićem, Micićem, Milutinovim, Dobrićem... A Gordon je bio MVP tog Mundobasketa. Izabrao ga je Orlando u kojem je napredovao nešto sporije nego što se očekivalo ali je ostavio značajan trag. Najčuveniji je možda po tome što je dva puta "opljačkan" na ol-star takmičenju u zakucavanju. Danas je jedan od Jokićevih važnijih saigrača.

Sa pete pozicije je izabrano australijsko čudo Dante Egzum. Momak koji je takođe blistao na pomenutom Mundobasketu 2013. za selekcije do 19 godina, a u polufinalu ga je zaustavila baš Srbija. Njemu je previđan čak i viši plasman na draftu pa se smatralo da je Juta prošla bolje nego što je mogla. Ispostavilo se da Egzum nije bio pogodak. Sporo uklapanje, česte povrede i kasniji dolasci sjajnih šutera su ga posle četiri i po godine oterali iz Jute gde nije uspeo da dođe ni do dvocifrenog proseka u sezoni. Danas je u Klivlendu sa gotovo beznačajanom ulogom...

Boston je sa šeste pozicije izabrao kombo beka Markusa Smarta sa Oklahoma Stejta i sedam godina kasnije može se reći da nije pogrešio. Smart je polako gradio ime i postao pouzdan član petorke koji se ne ističe toliko šuterskim koliko nekim drugim kvalitetima i timskom igrom.

Lejkersi su sa sedme pozicije izabrali Džulijusa Rendla, dugajliju sa Kentakija kojem se čak predviđao i bolji plasman posle sjajne koledž sezone i impresivnih brojki. U prvoj utakmici je polomio nogu, propustio celu sezonu i tek kasnije je počeo da pokazuje potencijal. Ipak, bili su to oni gubitnički Lejkersi, a Rendl je bio jedan od onih koji su precrtani po Lebronovom dolasku. Otišao je u Nju Orleans, odigrao sjajnu sezonu, a onda u istom ritmu nastavio u Njujorku gde je ove sezone postao ol-star igrač i na kraju dobio nagradu NBA za igrača koji je najviše napredovao.

Kanađanin litvanskog porekla Nik Stauskas je izabran od Sakramenta sa osme pozicije. Po korenima se moglo pretpostaviti šta mu je najveći kvalitet. Važio je za jednog oa najboljih šutera NCAA, ali taj status nije opravdao u NBA ligi. Bila je to još jedna u nizu Sakramentovih loših procena. Stauskas nijednu sezonu nije imao dvocifren prosek, procenti su pali i otišao je u Sikserse posle godinu dana. Ni tamo nije proradio, bio je u Bruklinu, Portlandu, Klivlendu i na kraju prošle sezone u Baskoniji gde je takođe odigrao ispod očekivanja. Danas igra za Reptorse u Razvojnoj ligi i može se reći da je najveći promašaj sa drafta 2014. godine.

VONLE BEZ KLUBA, LEVIN MAČKA, PEJNOV SUNOVRAT

Adam Silver i Noa Vonle (©AFP)Adam Silver i Noa Vonle (©AFP)

Šarlot je sa devete pozicije izabrao Nou Vonlea koji se takođe ispostavio kao promašaj. Promenio je šest klubova, poslednji mu je bio Bruklin u kojem je imao beznačajnu ulogu. Danas je bez kluba.

Siksersi su sa desete pozicije birali pleja Elfrida Pejtona i odmah ga trejdovali u Orlando u zamenu za prava na Darija Šarića. Pejton je pružao solidne partije ali je poznatiji bio po čudnoj frizuri nego po nekim vanserijskim izdanjima. Danas ima solidnu ulogu u Niksima.

Sledeći pik je bio Dag Mekdermot kojeg je Denver odmah trejdovao za Nurkića i Herisa u Čikago gde je ovaj proigrao tek u trećoj sezoni ali je baš tada trejdovan. Posle nekoliko trejdova se skrasio u Indijani gde mu je ova sezona bila najbolja u karijeri.

Sa 12. pozicije je Orlando birao Darija Šarića kao jednog od najvećih talenata evropske košrake ali je Hrvat ipak izabrao Efes. Posle dve godine je došao u NBA ali je već bio trejdovan u Filadelfiju gde je povremeno pružao odlične partije ali je trejdovan u Minesotu gde je počeo da pada. Danas je u Finiksu u kojem daje mršav doprinos kao rezervista.

Eksplozivni Zek Levin je izabran sa 13. pozicije od Minesote ali je očekivanja nadmašio u Čikagu gde je postao ol-star igrač. Ove sezone je imao sjajnih 27,4 poena po meču. A usput se okitio i zvanjem pobednik ol-star turnira u zakucavanjima u onom famoznom finalu sa Gordonom.

Krilo Ti Džej Voren je izabran sa 14. pozicije od strane Feniksa i može se reći da je za pet sezona opravdao očekivanja. A trenutno je u Indijani gde igra još bolje i ispostavio se kao bolji izbor od mnogih koji su bili bolje palsirani na draftu 2014. godine.

Sa 15. pozicije je biran Adrijen Pejn, momak čije ime više ne znači ništa u svetu košrake. Izabrala ga je Atlanta, odmah se povredio, većinu vremena proveo u Razvojnoj ligi pre nego što je trejdovan u Minesotu. Ni tamo ništa nije uradio, probao je i u Orlandu, Panatinaikosu, Asvelu i nigde nije uradio ništa. Danas igra za turski Orman.

Jusuf Nurkić je bio sledeće ime pročitano na draftu 2014. godine. Gromadu iz Cedevite je izabrao Čikago i trejdovao ga u Denver gde je je imao solidan početak ali se onda pojavio Nikola Jokić. Pokušavao je trener Meloun da ih upari, probao sa Jokićem na četvorci ali se brzo videlo da je Srbin daleko kvalitetniji pa je Nurkić poslat u Portland. Tamo je dobro krenuo ali je usledila teška povreda. Uglavnom je u senci šuterskih opcija u Blejzersima i čini se da ne može više od ovoga što sada pruža.

Džejmsa Janga je sa 17. mesta izabrao Boston. Šuter sa Kentakija nije ostavio nikakav utisak, igrao je malo u Razvojnoj ligi da bi košarkašku sreću pronašao u Izraelu gde danas igra za Hapoel iz Tel Aviva.

Ni 18. pik Tajler Enis nije pokazao mnogo. Brat bivšeg Zvezdinog košarkaša Dilana je bio u Feniksu, Milvokiju, Hjustonu i Lejkersima pre nego što je shvatio da ima kvalitet tek za Evropu. Fenerbahče i Turk Telekom su mu poslednje stanice.

HERIS PADA, MEKGERI PREKINUO KARIJERU ZBOG SKANDALA, ADAMS U ARGENTINI

Adam Silver i Geri Heris (©AFP)Adam Silver i Geri Heris (©AFP)

Geri Heris sa 19. pozicije je nadmašio mnoge prognoze. Rastao je u Denveru, imao neka odlična i neka slabija izdanja pre nego što je prošle sezone trejdovan u Orlando. Kad se podvuče crta, uspeo je.

Brazilac Bruno Kaboklo je bio 20. pik Toronta koji je po tradiciji voleo da eksperimentiše sa strancima. Nisu se usrećili sa njim, baš kao ni Sakramento koji ga je sledeći angažovao. Nešto bolji je bio u Memfisu i Hjustonu da bi ove sezone došao u francuski Limož.

Jednu od najčudnijih karijera je napravio Mič Mekgeri kojeg je Oklahoma izabrala sa 21. pozicije. Zbog skandala sa marihuanom se prijavio na draft 2014. iako mu nisu davane dobre prognoze. Stalno se povređivao, opet ušao u probleme sa drogama i napustio je NBA posle dve neuspešne sezone. Prekinuo je igračku karijeru i posvetio se kuglanju kojim mu se bavila majka.

Za nijansu bolje je prošao Džordan Adams kojeg je Memfis draftovao sa 22. mesta. U NBA nije uradio ništa ali se makar i dalje bavi košarkom za razliku od Mekgerija. Put ga je preko Meksika vodio do Argentine gde danas igra.

Rodni Hud je u jednom trenutku delovao kao krađa drafta pošto je zablistao u Juti, ali kasnije više nikad nije ponovio te partije u Klivlendu, Portlandu i Torontu.

Još jedna čudna priča je Šabaz Nejpir koji je bio junak Konektikatovog martovskog ludila. Čak je i Lebron Džejms tada javno poručio da nijedan šuter ne može biti izabran na draftu pre Nejpira. Njegov tadašnji klub Majami mu je udovodljio i doveo Nejpira ali ovaj nije opravdao očekivanja. Posle godinu je trejdovan u Orlando, potom u Portland gde je imao neka dobra izdanja. Karijera ga je dalje vodila u Minesotu, Bruklin i Vašington gde je prošle prvi put stigao do dvocifrenog proseka u sezoni. Ali od tada nema klub i celu sezonu je proveo van parketa. Makar igra za reprezentaciju Portorika i videćemo ga za dvadesetak dana na turniru u Srbiji.

Karijeru iznad očekivanja je napravio i švajcarski centar Klint Kapela kojeg je Hjuston izabrao sa 25. pozicije na draftu. Postao je jedan od cenjenijih centara u ligi, a ove sezone je u Atlanti bio najbolji skakač NBA lige i može se reći da je bio odličan izbor s obzirom na poziciju.

To se ne može reći za Šarlotovu odluku da se kocka i sa 26. pozicije izabere Pi Džejs Herstona kao prvog igrača u istoriji koji je iz Razvojne lige izabran u prvoj rundi NBA drafta. Pokazalo se da nije NBA nivo i posle dve slabe sezone je napustio ligu, a 2018. i košarku. Sa 26 godina.

Sa 27. pozicije je Finiks draftovao najboljeg mladog košarkaša Evrope, Bogdana Bogdanovića iz Partizana. Ipak, Bogdan je odlučio da ide postepeno i tek posle dve godine u Fenerbahčeu je došao u NBA ligu. S tim što ga je Feniks već bio trejdovao u Sakramento. Imao je Bogdan sjajnih izdanja u Kingsima, ali je to bio gubitnički tim na kakve nije navikao u karijeru. Prelaskom u Atlantu je pokazao da je NBA klasa i trenutno vodi žestoke bitke u plej-ofu sa favorizovanim Siksersima. Definitivno je mogao biti mnogo bolje rangiran na tom draftu 2014.

Iza Bogdana su Klipersi draftovali Si Džej Vilkoksa sa Vašingtona ali se nisu usrećili. Posle tri neprimetne sezone u NBA je pokušavao sa timovima po Razvojnoj ligi, ali nije uspeo i već godinu dana ne igra.

HERIS PUN POGODAK, O'BRAJANT PROŠAO KROZ ZVEZDU, ROBINSON ČEKA ANGAŽMAN

Džoš Huestis (©AFP)Džoš Huestis (©AFP)

Ni Oklahoma nije pogodila sa Džošom Huestisom sa 29. pozicije. Probao je i u Bajernu, a danas igra u Razvojnoj ligi. Nasuprot njemu, Kajl Anderson je na mala vrata izabran kao 30. pik od strane Sparsa, kalio se po Razvojnoj ligi ali je izborio mesto pod suncem NBA lige i ove sezone je imao neke zapažene role u Memfisu.

Promašio je i Milvoki sa francuskim krilom Demijenom Inglisom sa 31. pozicije. Zbog brojnih povreda je tek posle godinu i kusur dana zaigrao u NBA ligi, a posle dve sezone se vratio u Evropu. Danas je član Monaka. Još jedan koji nije bio materijal za NBA ligu je Kevin Mekdenijels kojeg su Siksersi birali sa 32. pozicije. Pokušavao je u Hjustonu i Bruklinu ali je završio u vrletima Razvojne lige uz kratak period na Filipinima.

Ali je zato potpuni pogodak bio šuter Džo Heris kojeg je draftovao Detroit sa 33. pozicije. Pistonsi ga nisu umeli iskoristiti ali jesu Bruklin Netsi u kojima već godinama ima bitnu ulogu. Ove sezone je četvrti igrač tima posle trilinga superzvezda DurentHardenIrving. Usput je osvojio i nagradu za najboljeg trojkaša lige na ol-star vikendu.

Kakav bi to draft bio da Niksi nisu promašili nekoga? Naravno da su promašili i 2014. sa Klinentonijem Erlijem sa 34. pozicije. To što je kasnije igrao u Japanu, Mađarskoj i Saudijskoj Arabiji dovoljno govori o njegovom kvalitetu. Trenutno je član francuskog Antiba. I Memfisov izbor Džernela Stouksa sa 35. pozicije je bio bačen pik. Probao je nešto u Denveru i Majamiju, a poslednjih godina košarkaški hleb zarađuje u Kini.

Sledeći pik sa drafta 2014. je dobro poznat ljubiteljima košarke u Srbiji. Ispred Jokića je biran i Džoni O’Brajant bivši košarkaš Crvene zvezde, danas član Turk Telekoma. U NBA nije uradio ništa, a nije se baš proslavio ni na Malom Kalemegdanu. Sa 37. pozicije je Toronto selektirao Deandrea Denijelsa koji nikad nije ni zaigrao u NBA ligi a danas igra na Novom Zelandu.

Spenser Dinvidi (©AFP)Spenser Dinvidi (©AFP)

Igrač koji je nadmašio sva očekivanja je Spenser Dinvidi kojeg su Pistonsi odabrali sa 38. mesta. Kod njih, baš kao ni Džo Heris, nije pokazao mnogo ali je eksplodirao u Bruklinu. Pistonsima se makar vratilo sa Džeramijem Grentom. Njega su Siksersi uzeli sa 39. pozicije, ali je bolje igrao kasnije u Oklahomi i Denveru da bi potpuno zablistao ove sezone u Gradu motora i naterao Denver da zažali što ga se tako lako odrekao.

Poslednji na draftu koji je biran pre Nikole Jokića je momak slavnog imena i prezimena – Glen Robinson. Sin slavnog Big Doga je imao zavidnu koledž karijeru na Mičigenu ali u NBA je ostao prosek koji ima epizodne uloge. Trenutno nema klub.

Jokićev izbor sa 41. pozicije je već ušao u istoriju i teško će se nešto slično ponoviti u skorije vreme. Krađa veka.

Mora se priznati da je i iza njega bilo nekih imena koja su zaslužila bolje plasmane na draftu poput Džordana Klarksona, Nika Pauela, Valtera Tavaresa, Vase Micića...

Ispostavilo se da su tog leta na draftu najbolje prošli oni koji su birali centre. Denver i Filadelfija pogotovo jer smo dobili centarsko rivalstvo na kakvo je NBA liga dugo čekala.



tagovi

Nikola JokićMVP NBA ligeDenver NagetsGeri HerisDžoni O'BrajantEndrju ViginsDžoel EmbidDžabari ParkerEron GordonMarkus SmartElfrid PejtonBogdan BogdanovićDario ŠarićJusuf NurkićDžo Heris

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara