Vasilije Micić i Filip Petrušev (©Star Sport)
Vasilije Micić i Filip Petrušev (©Star Sport)

Nerešen status igrača iz Evrolige: Micić, Nedović i Petrušev žele u reprezentaciju, ali...

Vreme čitanja: 3min | pon. 22.11.21. | 20:55

"Teško je u ovoj situaciji nešto više reći. Oni igraju u četvrtak i petak utakmice. Ako bude nekih iznenađenja u smislu korone, povrede, videćemo", kaže selektor Pešić

Dobre vesti doneo je Svetislav Pešić okupljenim novinarima u dvorani Aleksandar Nikolić sa potvrdom da kapiten Miloš Teodosić stiže na pripreme reprezentacije Srbije sa malim zakašnjenjem jer će njegova uloga u ekipi biti od velikog značaja.

Petak, 19.00: (1,80) Crvena zvezda (14,5) Uniks (2,15)

Izabrane vesti

Teodosić stiže, a šta je sa igračima iz Evrolige? Dok su njegovi saigrači gradili put ka pobedi u Podgorici, na parket je u opremi Srbije istrčao Aleksa Uskoković kao jedini igrač iz Evrolige i Crvene zvezde. Ostalih igrača iz elitnog ranga klupske košarke nije bilo... Ali, selektor Pešić je optimista.

“Dobar je osećaj, vrlo sam zadovoljan da su se svi igrači koje smo pozvali – odazvali. Naravno, igrači koji igraju Evroligu i NBA imaju svoje probleme, na njih ćemo da računamo u nekim drugim vremenima“, poručio je Pešić i nastavio:

“Nismo ništa skratili (spisak), svi su tu koji su pozvani, svima dajemo šansu, da probamo i vidimo ko može u ove dve utakmice da pomogne ekipi. Imamo i nekoliko mladih igrača koje želim da vidim, da i oni shvate kako je to biti u reprezentaciji, kako se živi, da dobiju osećaj da su reprezentativci Srbije jer to i jesu. Ostaće svi sa nama do kraja, odlučivaćemo pred utakmice ko će da igra“.

Da li to znači da su igrači iz Evrolige definitivno otpisani za predstojeće dve utakmice?

“Mi smo u kontaktu sa klubovima, trenerima, Nedovićem, Micićem, Petruševim, imamo to u glavi... Teško je u ovoj situaciji nešto više reći. Oni igraju u četvrtak i petak utakmice. Ako bude nekih iznenađenja u smislu korone, povrede, videćemo... Njih trojica konkretno su pokazali veliku želju da dođu, da igraju u Belgiji. Nezgodno je zato što je ta utakmica u gostima, 28. novembra, pa još u 15.30... To su sve oteževajuće okolnosti“.

Srbija će potencijalno imati šest debitanata, koliko je teško uklopiti sve za kratko vreme?

“Prvo moram da kažem da igramo protiv rivala koji se u javnosti sakriva iza Litvanije. Oni su sada u velikoj prednosti na nas jer su igrali pretkvalifikacije, imaju osam-devet utakmica iza sebe. Mi poznajemo te igrače, to su sve momci koji igraju u inostranstvu. Tri-četiri u Španiji, trojica u Italiji, dvojica u VTB ligi, jedan u Turskoj... Sve su to internacionalci, sa iskustvom. Tu je i (Rodion) Kuruc iz Partizana koji je dobro poznat svima. Mi smo napravili dobar skauting, videli smo da su oni dobro uigrana mašina. To će biti dodatni izazov za nas“, poručio je Pešić, pa se zatim vratio na pitanje:

“Za takvu vrstu priprema i uigravanja, hteli mi to da priznamo ili ne, nemamo vremena. Moramo da budemo racionalni u izboru taktike, napada i odbrane, postavljanju igrača na njihova radna mesta. Ne želimo da pravimo nikakve promene u odnosu na ono što rade u klubovima, bilo bi neinteligentno od nas da sada nešto menjamo. I ovako su zbunjeni, neću još i ovde da ih zbunjujem. Jedva čekam utakmicu u četvrtak, ne zbog rezultata, već zato što želim da vidim kako će momci da reaguju. Oni su motivisani, ambiciozni, samim tim i mene motivišu. To je sve na dosta dobrom nivou. Moraćemo da damo poseban impuls igri kako bismo kompenzovali nedostatak vremena za temeljni rad, uigranost... Moramo da pokažemo više želje, energije, da se bacimo za svaku loptu...“

Zastao je Pešić na trenutak, pa je ukazao na bitan detalj...

“Da bismo mogli da pokažemo sve to, potrebna nam je podrška navijača. da podrže ove mlade momke. Lako je podržati najbolje, treba dati isto momcima koji su na putu da postanu najbolji“.

Pošto se, primera radi, Nikola Kalinić i Vladimir Lučić nisu našli na prvom spisku selektora, jedno od pitanja glasilo je - da li Pešić računa na njih u budućnosti?

“Ko je lud da ne računa na njih“, nasmejao se selektor i poručio:

“Pa to su dvojica najboljih igrača na svojim pozicijama u Evropi. Ne znam da li oni na mene računaju, ali ja na njih ozbiljno računam. Sa obojicom sam obavio razgovore, vrlo ozbiljne i bilo je dobro. Motivisani su i jedan i drugi. Hajde da sada pričamo o momcima koji su ovde“.



tagovi

Kvalifikacije za Mundobasket 2023košarkaška reprezentacija SrbijeSvetislav PešićNemanja NedovićVasilije MicićFilip Petrušev

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara