Foto: Starsport
Foto: Starsport

Željkov Partizan video sve zvezde i evroligašku odbranu

Vreme čitanja: 5min | ned. 14.11.21. | 20:59

Na krilima Luke Mitrovića crveno-beli naneli prvi regionalni poraz večitom rivalu - 71:56

Kao što se i očekivalo - čvrsta igra i borba do poslednje kapi znoja u večitom derbiju. Akcenat je bio na odbranama, a u prvom ovosezonskom susretu ljutih rivala bolje su se snašli crveno-beli. Košarkaši Crvene zvezde su upisali pobedu, izjednačili se sa Partizanom u regionalnom šampionatu (7-1) i skinuli mu oreol nepobedivosti - 71:56 (15:8, 17:13, 15:19, 24:16)

Zvezdin junak večeras je bio Luka Mitrović. Pokazao je već ove sezone da Dejan Radonjić može da se osloni na njega. Pronašao mu je crnogorski stručnjak žicu i na najbolji način koristio njegove atribute. Tako je bilo i večeras. Vešto je izlazio na kraj sa čvrstom odbranom rivala, lavovski se borio pod oba obruča, pogađao kada je bilo najpotrebnije i na kraju više nego zasluženo poneo epitet MVP-a prvog večitog derbija u sezoni. Susret je okončao sa 16 poena i sedam skokova (indeks 22).

Izabrane vesti

Sa neverovatnim fokusom su obe ekipe igrale u odbrani. Vršile pritisak na loptu, odlično preuzimale, ali od starta su se nekako bolje u takvoj igri snalazili crveno-beli. Bilo je uspona i padova kod oba tima, ali su Zvezdine amplitude večeras bile manje. Uspeli su košarkaši aktuelnog šampiona Srbije i Jadrana da stanu na put najboljim pojedincima ekipe Željka Obradovića (Kevin Panter 6, Zek Ledej 6 poena), iznenadio ih je Alen Smailagić, koji je tokom čitavog susreta igrao sa ogromnom energijom, davao puls Partizanu dok se mučio da izađe na kraj sa agresivnom defanzivom rivala. Bili su crno-beli u igri i pored vidljivih ofanzivnih problema sve do poslednjeg kvartala. Uspeli su da se vrate i posle zaostatka od 17 poena trećoj deonici, velikim naporom ga istopili na pet, ali su crveno-beli odbili taj nalet, da bi u poslednjem kvartalu pronašli napadački ritam i sredinom odlučujuće deonice napravili ključnih plus 21, koje večiti rival više nije mogao da stigne.

Mitrovića su u pobedničkom sastavu ispratili Nikola Kalinić sa 14 i Ognjen Dobrić sa 15 poena. Najbolji uz Partizanu bio je Smailagić sa 15 poena, dok je i Dalas Mur odlično iskoristio svoje minute i meč okončao sa 14 poena.

CRVENA ZVEZDA - PARTIZAN 71:56

/15:8, 17:13, 15:19, 24:16/

Dvorana: Aleksandar Nikolić (Beograd)

Sudije: Ilija Belošević, Milivoje Jovčić, Josip Radojković

Crvena zvezda: Volters 9 (5as, 5sk), Davidovac, Mitrović 16 (7sk), Lazić 3, Kalinić 14 (5as), Dobrić 15 (6sk), Holins 7, Simonović, Ivanović 3, Marković, Kuzmić 4, Cirbes

Partizan: Kuruc, Panter 6, Ledej 5, Zagorac 6, Avramović 2, Koprivica 2, Dangubić 4, Smailagić 15, Mur 14, Glas, Trifunović, Madar 2

Obe ekipe su ušle veoma motivisano i agresivno u meč, a u uvodnim minutima su se bolje snašli crveno-beli. Serijom 9:2 su otvorili meč. Crno-beli su posle serije problema i loših rešenja na protivničkoj polovini, prve poene postigli posle četiri minuta igre - nakon prodora se upisao Panter.

Pokrenuo je Amerikanac tako seriju Partizana, razigrao se i borbeni Smailagić, pa su Obradovićevi puleni sa 8:0 prišli rivalu na samo poen zaostatka. Usledio je tajm-aut Dejana Radonjića, posle kojeg Holins i Mitrović sa po dva poena omogućavaju Zvezdi da ponovo prodiše. U poslednja dva minuta još dve neuspešne realizacije crno-belih, te Zvezda posle dvojke Mitrovića u poslednjim sekundama na prvi odmor odlazi sa sedam poena prednosti.

Nije se mnogo toga promenilo u nastavku. Odbrana na ivici faula se igrala na obe strane parketa, Partizan se nešto bolje snašao u uvodnim minutima, pa je posle atraktivnog zakucavanja Smailagića smanjio zaostatak na tri poena. Volters je potom sa par poteza prodrmao Crvenu zvezdu. Vezao je ukradenu loptu, karakterističan flouter, a potom i odličnu asistenciju za Holinsa, koji je efektno zakucao loptu u kontri - 21:14.

Amerikanac je tako pokrenuo seriju 8:2, kojom su crveno-beli stekli devet poena prednosti. Zategli su potom odbranu crno-beli, iznudili tri izgubljene lopte rivalu, ali nije popuštao ni bedem Radonjićeve ekipe. Preko dva minuta nije bilo poena na obe strane, da bi zatišje prvim poenima na meču prekinu Ledej. Najbolji strelac Partizana se upisao tek na tri minuta do kraja prvog poluvremena. Zadrhtala je ruka Radonjićevim pulenima sa crte, što je večiti rival iskoristio da smanji minus na četiri poena. Ipak, zahvaljujući sjajnom Mitroviću, koji je pronalazio rešenja na protivničkoj polovini, pogađao posle ofanzivnih skokova, Zvezda u poslednjim trenucima prvog poluvermena upravo njegovim poenima stiče dvocifrenu prednost - prvi put na meču.

Spartanska borba se vodila u Pioniru, a o tome kakve odbrane su se igrale najbolje govori podatak da su u prvih 20 minuta upale samo dve trojke iz 19 pokušaja (Dobrić na početku i Smailagić pred kraj prvog poluvremena). Luka Mitrović je prednjačio u Zvezdi sa 12 poena i četiri skoka - bez promašaja iz igre (6/6 za dva). Sa druge strane je Smailagić brojao do devet, uz pet skokova, dve ukradene lopte, asistenciju i blokadu.

Gde je stao u prvom, Mitrović je nastavio u drugom poluvremenu. Kontrolisao je skok, igrao dobro u odbrani, a u napadu... Partizan nije imao rešenja za njegove minijature, a sjajnim pasom iza leđa omogućio je Voltersu da Zvezdi donese 15 poena prednosti već sredinom trećeg kvartala. Posle poena Kalinića bilo je i +17, ali su crno-beli uspeli da se trgnu. Zategli su odbranu, uspeli da pronađu nekoliko rupa u Zvezdinoj i serijom 8:1 smanjili zaostatak na 10 poena. Razigrao se potom i Dalas Mur, da bi trojkom na minut do kraja kvartala omogućio Partizanu da priđe na pet koraka rivalu. Uspela je ipak Zvezda sa linije penala da prekine seriju rivala i da na poslednji odmor ode sa nešto komfornijih +7.

Preživela je Zvezda veliki nalet rivala i kao da joj je pao teret sa leđa. Kalinić trojkom otvara odlučujući kvartal i vraća crveno-belima dvocifrenu prednost, da bi posle novog preciznog hica sa distance - ovoga puta Holinsa - Zvezda stekla 15 poena viška na 08:13 do kraja utakmice. Zatražio je Obradović tajm-aut, ali nije bilo adekvatne reakcije njegovih pulena. Sa osam vezanih poena ekipa Dejana Radonjića dolazi do maksimalnih 21 poena viška. Crno-beli su dali sve od sebe, smanjili zaostatak, ali razlika ipak bila prevelika. Prvi derbi u sezoni pripao je Crvenoj zvezdi.

ABA LIGA - 8. KOLO

Petak

FMP - Studentski centar 104:99

/Tasić 25 - Vinales 18/

Split - Krka 87:77

/Barič 20 - Stipčević 19/

Subota

Borac - Cibona 59:62

/Hejl 19 - Gnjidić 19/

Budućnost - Zadar 84:69

/Micov 14 - Karter 15/

Cedevita Olimpija - Mornar 79:59

/Pulen 19 - Mihailović 16/

Nedelja

Igokea - Mega Mozzart 79:63

/Ilić 22 - Đurišić 14/

Crvena zvezda - Partizan 71:56

/Mitrović 16 - Smailagić 15/



tagovi

KK Crvena zvezdaKK PartizanVečiti derbiDejan RadonjićŽeljko Obradović

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara