Košarkaši Crvene zvezde (©MN Press)
Košarkaši Crvene zvezde (©MN Press)

Zvezdin kontrolni u Moskvi: CSKA bez Šengelije, Milutinova i Grigonisa, ali tu su Šved, Klajburn, Heket…

Vreme čitanja: 5min | pet. 15.10.21. | 08:30

CSKA je kao domaćin Zvezdi samo jednom ubacio manje od 84 poena u takmičarskom meču. Od te 2016. svaki put je razlika bila dvocifrena

Vest da Toko Šengelija, inače MVP 2. i 3. kola Evrolige koji je Zenitu pre tri dana rutinski spakovao 33 poena uz osam skokova, najverovatnije neće biti u kombinaciji za meč protiv Crvene zvezde (TV Sportklub, 19.00) uzeta je u redovima šampiona Jadranske lige sa dozom rezerve i opreza.

U trenutku kada iz skupocenog sastava izostaju još Nikola Milutinov i Marijus Grigonis Crvena zvezda dobila je na papiru tračak nade, da može da uradi ono što nijedna generacija nije u rivalstvu koje traje preko pet decenija. Devet puta Zvezda je bila gost CSKA u Moskvi i posle svakog odmeravanja snaga kući se vraćala poražena.

Izabrane vesti

19.00: (1,17) CSKA (20,0) Crvena zvezda (5,50)

Bez obzira na najnovija kadrovska dešavanja u redovima CSKA, Zvezda ni večeras nije u poziciji da preti jednom od tradicionalnih favorita za osvajanje evrotitule, ali ima šansu da pokaže koliko je ekipa napravila kvalitativni skok u odnosu na poslednji susret. Bilo je to krajem marta ove godine, CSKA je slavio rezultatom 87:72, a Crvena zvezda je u glavni grad Rusije otišla bez takmičarskih ambicija jer je ligaški deo bio nadomak kraja. Istovremeno Dejan Radonjić i kompletan stručni štab bili su u rascepu između obaveza i vraćanja rekonvalescenata u pogon posle kovid krize. Danas Crvena zvezda i CSKA su, bar nakratko, na tabeli u ravni sa skorom 2-1.

Ako neko razume Itudisove muke onda je to trofejni stručnjak Crvene zvezde. Nazire se na horizontu povratak kapitena Branka Lazića i Majka Cirbesa, ali potrajaće njihov ulaz u takmičarski ritam s obzirom da su obojica dugo bili van stroja. Prvi zbog povrede, drugi zbog virusa korona. I tako krnja, bez dubine na tri delikatne pozicije, Crvena zvezda uspeva da ostavi ne samo domaću, već i evropsku košarkašku javnost bez daha demonstracijom odbrane koja je na samom vrhu lestvice!

Impresivno zvuči podatak da je u dosadašnje tri utakmice Zvezda protivnicima dozvoljavala tek 61,5 poena u proseku. Istovremeno stavlja ekipu u “obavezu“ da se protiv drugog najefikasnijeg napada Evrope (83,7 poena) ponovo dokaže i pokaže zašto Fenerbahče (61), Makabi (63) i Žalgiris (61) nisu mogli da pređu ni 65 poena u fazi napada. U prilog kvalitetu odbrane idu i izrazito niski procenti šuta protivničkih sastava u dosadašnja tri kola - 43,7 odsto za dva i 32,8 odsto za tri poena, što je malo iznad 38 odsto uspešnosti iz igre.

CSKA je ipak druga vrsta zveri naspram pomenutih osvajača Evrolige, čak i kada u sastavu nema Šengelije, Milutinova i Grigonisa. Povrede su i ovog puta naterale trenera Itudisa da radi doselekciju usred sezone, pa je tako na kratkoročan ugovora potpisan nekadašnji NBA igrač Kenet Farid. Nije ga bilo u sastavu protiv Zenita, niko još ne zna da li će debitovati baš protiv Crvene zvezde, ali i pored toga kvaliteta ne manjka uz igrače poput Vila Klajburna, Johanesa Fojtmana, Alekseja Šveda, Danijela Heketa...

“Treba da vidimo kako ćemo da odgovorimo na taj kvalitet koji poseduju. Da vidimo koliko možemo da budemo konkurentni protiv favorita za osvajanje i na osnovu toga ćemo praviti analize i davati konkretne odgovore. Već posle Žalgrisa smo dali odgovor na jedno takvo pitanje“, rekao je Dejan Radonjić pred put u Moskvu i dodao:

“U takvoj smo fazi da je potrebno određeno vreme i broj testova da bi nešto konkretnije mogli da kažemo, jer nismo imali prilike da uradimo sve što je bilo planiramo. Nadamo se da ćemo što pre izaći iz problematike sa povredama i da ćemo imati još igrača na koje možemo da računamo za sledeći period, koji je takođe jako zahtevan. Sigurno ćemo dati sve od sebe i pokušati da odigramo najbolje što možemo. Znamo protiv koga igramo, ali želimo da izađemo na parket i damo maksimum“.

Dejan Radonjić i Ognjen Dobrić (©MN Press)Dejan Radonjić i Ognjen Dobrić (©MN Press)

CSKA drži jak napadački ritam u novoj sezoni uprkos ne tako impresivnim procentima šuta. Oko 51 odsto za dva i nešto manje od 34 odsto za tri poena, što dovoljno govori o tome koliki je zapravo gornji prag ovog tima. Trenutni manjak preciznosti Itudisovi igrači nadoknađuju agresivnim pristupom i jakim ritmom u oba smera, karakteristično za trenersku filozofiju grčkog stručnjaka.

U kontekstu onoga što dolazi, CSKA je kao domaćin Zvezdi samo jednom postigao manje od 84 poena u takmičarskom meču. Bilo je to u drugom susretu četvrtfinala Evrolige, aprila 2016. godine, kada je Crvena zvezda bila nadomak senzacionalnog brejka. Rezultat je glasio 77:76 posle dramatične završnice. Tarens Kinzi promašio je jedno od dva slobodna bacanja za izjednačenje na 22 sekunde do kraja, dok promašaj Nanda de Koloa nije doneo željeni rasplet pošto je Stefan Jović izgubio ključni posed, a CSKA došao do druge pobede.

Možda u ovom detalju crveno-beli nađu dodatnu motivaciju, kao dokaz da ništa nije nemoguće... Doduše, ne treba zaboraviti ni da je svaki naredni okršaj u Rusiji posle tog iz 2016. završen dvocifrenim pobedama domaćina, koji je dvaput prelazio i 100 poena...

Poput svog kolege susret dočekuje s dozom opreza, uz opasku da nije sve izgubljeno po pitanju učešća Toka Šengelije u večerašnjem meču.

“Što se Šengelije tiče, sve je moguće. Nadamo se najboljem. Dan posle utakmice sa Zenitom osećao se bolje, ali ne na nivou koji je potreban za tešku igru. Zvezda igra na granici faula, veoma agresivno na oba dela terena. Već su ostvarili dve pobede, jednu u gostima, jednu kod kuće, a do samog kraja su bili u igri za trijumf i u Istanbulu protiv Fenertbahčea. Generalno, čeka nas veoma ozbiljan protivnik“, izjavio je Itudis, svestan Zvezdinih kvaliteta.

U raskoraku između pobede nad Žalgirisom i puta u Moskvu, deo zvezdaške javnosti okupljen je oko ideje da protiv CSKA treba izbeći veću energetsku potrošnju kako bi se sačuvalo što više snage za derbi Jadranske lige protiv Cedevite Olimpije u Beogradu za dva dana. Možda bi takvo razmišljanje prošlo kod igrača, da se ne radi o skupu ljudi koji u svom majndsetu imaju duboko urezanu ratničku crtu, želju za borbom, dokazivanjem i nadigravanjem. Takvima teško možete da oduzmete pravo da odigraju do limita čak i kada izgledi nisu na njihovoj strani.

Zbog toga ne treba da iznenadi ako i ovu, za neke možda nebitnu, ali za igrače Crvene zvezde jako bitnu utakmicu, Radonjićevi igrači odigraju uz maksimalno zalaganje, kao da je poslednja u sezoni...

EVROLIGA - 4. KOLO

Četvrtak

Zenit - Bajern 79:71

/Miki 18 - Hilijard 24/

Fenerbahče - Uniks 80:41

/Šajok 17 - Kenen 10/

Alba - Baskonija 76:80

/Sikma 19 - Fontekjo 17/

Asvel - Makabi Tel Aviv 85:93

/Okono 23 - Naneli 25/

Petak

19.00: (1,17) CSKA (20,0) Crvena zvezda (5,50)

19.00: (3,50) Monako (16,0) Barselona (1,35)

20.00: (1,15) Olimpijakos (20,0) Žalgiris (6,00)

20.30: (1,80) Milano (14,5) Efes (2,15)

21.00: (1,10) Real Madrid (23,0) Panatinaikos (7,50)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

Dejan RadonjićDimitris ItudisEvroligaKK CSKA MoskvaKK Crvena zvezda

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara