Filip Filipović (©Star Sport)
Filip Filipović (©Star Sport)

Baš nam ne leže Španci, peti uzastopni poraz i slab početak olimpijskog šampiona

Vreme čitanja: 3min | ned. 25.07.21. | 12:26

Srbija doživela poraz na otvaranju vaterpolo turnira

Mnogima smo godinama bili nerešiva enigma. Strah i trepet. Razbijali smo redom svakog ko bi nam se našao na putu, ali poslednjih godina nam se Španija uvukla pod kožu. I ne samo uvukla, već je najtrofejniju vaterpolo generaciju počela da dobija redovno na svim takmičenjima.

Poslednji put u Svetskoj ligi marta prošle godine, pre toga na Evropskom i Svetskom prvenstvu, te Evropa kupu. A danas i na Olimpijskim igrama. Srbija nije dobro započela odbranu olimpijskog zlata iz Rija pošto je Španija odnela pobedu rezultatom 13:12 (3:3, 5:3, 2:3, 3:3). Poraz nije nikakvo iznenađenje, pošto je ova ekipa Španije trenutno na vrhuncu forme, zbog čega i jeste među legitimnim kandidatima za olimpijsko zlato.

Izabrane vesti

Ne treba očajavati unapred. Nije bilo dobro, ali nisu nam ni sve lađe otplovile. Uostalom, bili smo na klimavim nogama i pre pet godina u Brazilu, bukvalno smo se iščupali u završnici prve faze, da bismo onda otišli do zlata! S obzirom da dalje prolaze četiri najbolje selekcije iz grupe, Srbija ima prostor da značajno popravi utisak i plasman na tabeli kako bi se izgradio put do odličja. Nadamo se najsjajnijem.

Dosta su mučili izabranici Dejana Savića u fazi odbrane. Nismo uspevali nikako da nametnemo naš ritam, niti da izvlačimo samopouzdanje iz dobrih intervencija, što nas je dobro uzdrmalo. Otvarale su se pukotine kakve baš retko viđamo od vaterpolista, ali se samo još jednom potvrdilo koliko nam je Španija nezgodan protivnik. Upravo su loše defanzivne reakcije dale mogućnost Špancima da u završnom minutu prvog poluvremena stignu do velika dva gola prednosti! Sve je ipak krenulo nekoliko trenutaka ranije kada je Bernat Sanauha pogotkom poništio prvo vođstvo Srbije, da bi upravo vaterpolista Sabadelja vratio vođstvo Španiji posle hica s velike udaljenosti. Loše je uticao taj gol na našu ekipu, pošto se posle stative Strahinje Rašovića u sledećem napadu došlo do toga da Alberto Munariz Egana lako dođe u šansu da donese dva gola prednosti, što je i učinio bukvalno sekund pre zvuka sirene.

Uspeli smo da zategnemo redove pozadi i podignemo samopouzdanje u nastavku, ali je ta reakcija bila kratkog daha. Do polovine treće četvrtine Duško Pijetlović i Đorđe Lazić doneli su izjednačenje (8:8), samo što su Španci ubrzo vratili istom merom i praktično usmerili dalji tok susreta ka raspletu kakav nas je i zadesio. Prvo je Felipe Perone zatresao mrežu, da bi to učinio i Alvaro Granados Ortega posle situacije s igračem više. To što smo do kraja treće deonice prepolovili zaostatak preko Nikole Jakšića, a onda i zahvaljujući Rašoviću stigli do izjednačenja (10:10) nije nas poguralo da još jednom okrenemo rezultat.

Od gola Egane Srbija više nije uspela da se vrati, iako je imala šansu. Poslednju bukvalno na 37 sekundi do kraja. Tražio je Dejan Savić tajm-aut, pripremio specijal za gol koji bi doveo Srbiju bar do remija, ali je akcija loše izvedena. Nismo uspeli da uputimo ni šut, Andriji Prlainoviću je loptu izbio Fransisko Miranda i to je bio kraj...

Slab šuterski dan imali su naši vaterpolisti. Filipović je postigao samo dva gola iz isto toliko pokušaja. Dušan Mandić pogodio je jedan šut iz četiri pokušaja, Stefan Mitrović i Strahinja Rašović po jedan iz tri pokušaja. Po dva gola imali su još Jakšić i Lazić. Mnogo nas je namučio golman Španije Danijel Lopez Pinedo sa osam odbrana. Kod aktuelnog svetskog i evropskog vicešampiona četiri gola dao je Egana, po dva imali su Ortega, Sanauha i Taulj Kompte.

Sledeći meč u Tokiju srpski vaterpolisti igraju protiv Kazahstana u utorak od 7.00 po srednjoevropskom vremenu.

OLIMPIJSKE IGRE U TOKIJU ZA VATERPOLISTE - 1. KOLO

Nedelja

Grupa A

Južna Afrika – Italija 2:21

Mađarska – Grčka 9:10

SAD – Japan 15:13

Grupa B

Australija – Crna Gora 10:15 Srbija – Španija 12:13

12.50: (1.85) Hrvatska (-9.5) Kazahstan (1.85)

***kvote su podložne promenama



tagovi

vaterpolo reprezentacija SrbijeVaterpolo reprezentacija Španijetokio 2020Olimpijske igre 2020Olimpijske igre 2021Duško PijetlovićĐorđe Lazić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara