Sander Sagosen (©Reuters)
Sander Sagosen (©Reuters)

Kreće druga faza na SP: Makedonci otpisani, Norveška više nema prava na kiks, stop za rusku bajku

Vreme čitanja: 3min | sre. 20.01.21. | 07:54

Francuzi imaju najlakši posao na startu druge runde takmičenja u Egiptu. Eks YU derbi u Kairu, Sander Sagosen i drugovi protiv Portugalije, Faraoni bi da zaustave seriju pobedu Zbornaje koju je preporodio Banjalučanin Velimir Petković

Otpalo je osam autsajdera, sada slede prava uzbuđenja na 27. Svetskom prvenstvu za rukometaše u Egiptu. Formirane su četiri nove grupe sa po šest selekcija. Bodovi su preneti iz prve faze, a dve najbolje reprezentacije obezbediće četvrtfinale šampionata.

Druga runda počinje danas mečevima u Grupama 3 i 4. Osim Francuske, koja je apsolutni favorit protiv Alžira (18.00), u ostalih pet mečeva trebalo bi da gledamo neizvesne utakmice. Galski petlovi imaju četiri boda, pobedili su Norvežane na startu SP i kao da su ih mečevi sa Srbijom (poraz u Zrenjaninu i remi u Kreteju) u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo trgli i pokazali da nisu više dominantni kao pre. Pogotovo jer nema više u selekciji Nikole Karabatića, povređenog veterana, po mnogima najboljeg rukometaša u istoriji.

Izabrane vesti

Hendikep za selektora Gijoma Žila je povreda golmana Eksa Veslija Pardana. On je u Egiptu bio u boljoj formi od prvog čuvara mreže selekcije Vensana Žerara, koji brani boje Pari Sen Žermena. Iz Francuske na sever Afrike doputovao je Remi Despone, golman Nima.

Makedonci su razočarali u prvoj fazi. Doživeli se debakle od Švedske i Egipta, jedva slomili otpor Čilea, a drugu rundu takmičenje počinju danas (15.30) protiv Slovenije u Kairu koja je prenela dva boda u novoformiranu Grupu 4. Ni izabranici Ljubomira Vranješa nisu briljirali. Poraženi su iznenađujuće od Rusije u drugom kolu.

Makedonci imaju skromnu selekciju, a i dalje se sve vrti oko veterana Kirila Lazarova koji i u 41. godini igra odlično i vođa je čete Danila Brestovca. Slovenci u svojim redovima imaju rukometaše svetske klase koji igraju za najbolje timove Evrope, Barselonu, Kil, Seged - Blaža Jancea, Jureja Dolenca, Mihu Zarabeca, Deana Bombača i Boruta Mačkovšeka. Godinama su u svetskom vrhu i s pravom idu na medalju u Egiptu.

Stub odbrane tima Ljube Vranješa, Blaž Blagotinšek, poziva na oprez pred duel prvog kola u drugoj rundi SP.

"Sa Makedonijom smo odigrali puno mečeva, u nekima smo imali puno problema, a neke smo i gubili. Na otvaranju druge faze moramo biti koncentrisani od prvog do poslednjeg minuta. Samo na taj način možemo ostvariti pobedu protiv Makedonije“, rekao je gorostasni pivotmen, prenosi portal Balkan-handball.

Selektor Ljubomir Vranješ najavljuje da neće dozvoliti svom timu da potceni protivnika.

"Nema lakih protivnika u današnjem rukometu, što mislim i o našem sledećem rivalu, Makedoniji. To je reprezentacija koja ima tri vrsna igrača. Mi jesmo favoriti, ali ćemo to morati da potvrdimo na terenu“, istakao je švedski stručnjak srpskog porekla.

Derbi dana igraju Norveška – Portugalija (20.30). Skandinavci su već izgubili dva boda od Francuza, pa bi poraz Sandera Sagosena i drugove udaljio čak i od četvrtfinala, a mnogi su ih videli kao prvog favorita za zlato. Portugalci imaju maksimalan učinak posle tri kola. Prošle godine na Evropskom prvenstvu u Danskoj i Nemačkoj, Norvežani su pobedili Portugaliju sa 34:28.

Egipat ima velike ambicije kao domaćin. Angažovan je i španski trener Roberto Garsija Parondo koji je sa Vardarom bio šampion Evrope, ali oslabljena Švedska je spustila na zemlju Faraone pre dva dana. Ako žele među osam najboljih moraju da pobede prijatno iznenađenje šampionata Rusiju (18.00). Zbornaja je došla na Svetsko prvenstvo bez osam-devet iskusnih rukometaša, ali novi selektor Velimir Petković uspeo je da prodrma učmalu selekciju koja je već deceniju daleko od evropskog i svetskog vrha. Rusi imaju mlad tim, a ističe se buduća zvezda svetskog rukometa, levi bek Sergej Kosorotov. Ima samo 21 godinu, a ponikao je u najboljem ruskom klubu Čehovskim medvedima radi kod čuvenog Vladimira Maksimova. Od narednog leta igraće za poljsku Vislu.

SVETSKO PRVENSTVO ZA RUKOMETAŠE U EGIPTU, DRUGA RUNDA – 1. KOLO

Sreda

GRUPA 3

15.30: (3,40) Švajcarska (8,50) Island (1,45)

18.00: (1,85) Francuska (hendikep -9.5) Alžir (1,85)

20.30: (4,40) Portugalija (9,00) Norveška (1,30)

GRUPA 4

15.30: (9,00) Makedonija (14,0) Slovenija (1,10)

18.00: (3,40) Rusija (8,50) Egipat (1,45)

20.30: (1,45) Švedska (8,50) Belorusija (3,40)

Četvrtak

GRUPA 1

15.30: Mađarska - Brazil

18.00: Španija - Nemačka

20.30: Urugvaj - Poljska

GRUPA 2

15.30: Hrvatska - Bahrein

18.00: Danska - Katar

20.30: Japan - Argentina

***kvote su podložne promenama



tagovi

SP u rukometuRukometna reprezentacija FrancuskeRukometna reprezentacija RusijeRukometna reprezentacija Severne Makedonijerukometna reprezentacija nemačke

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara