Slavlje Stilersa na Hajnc fildu (©AFP)
Slavlje Stilersa na Hajnc fildu (©AFP)

Najluđi vikend u NFL-u: Stilersi preživeli pakao, Rejvensima se kocka nije isplatila, Sihoksi se ne predaju

Vreme čitanja: 8min | pon. 06.12.21. | 03:22

Šokantne završnice mečeva u Pitsburgu i Sijetlu. Trener Baltimora Džon Harbou išao na pobedu i izgubio na Hajnc fildu – 19:20. Rasel Vilson i drugovi dobili San Francisko sa 30:23. Posle 364 dana slavio je i Detroit i to protiv Minesote – 29:27. Gardner Minšu blistao u Njujorku u prvom startu kao kvoterbek Filadelfije. Kanzas nastavlja da deli lekcije Denveru

Ljubitelji američkog fudbala bi rekli da ovakve trilere samo ovaj sport može da režira. Obično se za broj 13 kaže da je baksuzan, ali ovaj vikend, trinaesti po redu NFL šampionata je bio najluđi ove sezone, sa nekoliko mečeva za infarkt.

Epicentar ovog kola bio je meč na Hajnc fildu. Mrski rivali Pitsburg i Baltimor su režirali dramu koja je na kraju pripala Stilersima sa 20:19. Domaćin je prekinuo crnu seriju od tri meča bez pobede (remi i dva poraza) i ostao u igri za plej-of, čak i za prvo mesto u najjačoj diviziji u ligi, Severu AFC-a gde sve četiri ekipe mogu da budu pobednici, ali i da završe kao poslednji, pet kola pre kraja ligaškog dela šampionata.

Izabrane vesti

Većim delom meča, favorizovani Rejvensi su vodili, imali kontrolu igre, ali nisu uspevali da se odlepe sa više od sedam poena razlike. Kako se meče približavao kraju, tako su Stilersi bili sve bolji, posebno u napadu. Ben Rotlisberger je "pustio" ruku. Nekoliko dodavanja ka risiverima Čejsu Klejpulu i Dionteju Džonsonu razbili su do tada odličnu odbranu Baltimora. U odbrani je briljirao najplaćeniji defanzivac lige Ti Džej Vot.

Na minut i 47 sekundi pre kraja, popularni Big Ben, koji igra poslednju sezonu u karijeri, bacio je tačdaun pas ka Dionteju Džonsonu za prvo vođstvo na meču – 18:13. Išli su Čelični iz Pensilvanije na dva poena, koje je uspešno pretvorio ruki tajt end Pet Frejrmut. Ostalo je dovoljno vremena za Lamara Džeksona i drugove da postignu tačdauna i uvedu meč u produžetak.

Na 12 sekundi pre kraja, Džekson baca tačdaun pas ka iskusnom Semiju Votkinsu. Rejvensi su imali produžetak u džepu, jer najbolji kiker lige Džastin Taker ne promašuje, ali trener Džon Harbou se kockao, išao je na pobedu. Nije želeo da se pitanje pobednika reši u dodatnih 10 minuta. Lamar je pokušao pas ka tajt endu Marku Endrjuzu. Jednu tešku loptu, ali uhvatljivu, ispustio je, pokušavajući jednom rukom. Na Hajnc fildu je bila erupcija oduševljenja.

Pitsburg slavi pobedu koja mu znači ostanak u igri za doigravanje, dok su Rejvensi sada prepustili prvo mesto u Američkoj fudbalskoj konferenciji (AFC) Nju Inglandu koji poslednji meč 13. kola iga u utorak (02.15) u Bafalu protiv Bilsa.

02.15: (1,70) Bafalo Bils (13,0) Nju Ingland Petriots (2,40)

U isto vreme u Sijetliu je bio lud meč. Sihoksi su prekinuli crni niz od tri poraza, dobili divizijskog rivala San Francisko sa 30:23 i zadržali šanse da izbore plej-of. Tragičar meča mogao je da bude tajt end domaćeg tima Džerald Everet. Prosto je neverovatno koliko je gluposti napravio na meču, ali nije skupo koštao svoj tim. Imao je čak tri izgbuljene lopte (dva fambla).

U prvom poluvremenu je imao tačdaun, uhvatio je loptu, koja mu je ispala, udarila ga u nogu, a to su gosti iskoristili i osvojili je. U finišu na četiri minuta pre kraja, kod rezultata 30:23 na jard od gola tima iz Kalifornije je izgubio novu loptu. Imali su Fortinajnersi šansu da uvedu meč u produžetak, došlo su do crvene zone rivala. Dva puta raning bek Elajdža Mičel nije uspeo da probije bedem Sihoksa, a onda je dva puta neuspešan bio i očajan kvoterbek Džimi Garopolo.

U poslednjem pokušaju njegov pas je presekao iskusni Karlos Danlop. Sa skorom 4-8, Sijetl ima male šanse da se probije u plej-of, ali nada tinja. Treba istaći da je za Sijetl debitovao legendarni raning bek Ejdrijan Piterson. Uspeo je budući član Kuće slavnih u prvom poluvremenu da istrči tačdaun, 120. u karijeri, čime je postao tek četvrti fudbaler kome je do uspelo. Ukupno je 126 puta poentirao i na večnoj listi se nalazi na 10. mestu. Kvoterbek gostiju Džimi Garopolo imao je dve presečene lopte i opet je pokazao da na njega trener Kajl Šenehan ne može da se osloni. Verovatno mu je ovo poslednja sezona u dresu slave franšize. Bez prve zvezde u napadu, risivera Diba Semjuela, Fortinajnersi su skroman tim.

Šokantan vikend upotpunio je prvi trijumf u sezoni Detroita. Lajonsi su pobedili posle 364 dana i to divizijskog rivala Minesotu sa 29:27. U poslednjoj akciji na meču, kada je vreme već isteklo, na četvrtom daunu, Džered Gof je bacio pobednički tačdaun pas ka Amonu Sent Braunu, za veliko slavlje na Ford fildu. Vajkinge će ovaj poraz verovatno skupo da košta, sada je plej-of teško ostvariv.

Džastin Herbert (©AFP)Džastin Herbert (©AFP)

Sredinom druge četvrtine, Čardžersi su u Sinsinatiju imali prednost od 24:0. Radio je šta je hteo kvoterbek tima iz Los Anđelesa Džastin Herbert sa odbranom Bengalsa. Međutim, Džo Barou se nije predavao, uspeo je da vrati svoj tim. Izgubljena lopta raning beka gostiju Ostina Ekelera vratila je u život ekipu iz Ohaja.

Početkom poslednje deonice meča, domaćin je imao samo -2 poena - 22:24. Bengalsi su mogli i do vođstva, ali je raning bek Džo Mikson izgubio loptu, a defanzivac Kembel je pokupio fambl i istrčao za tačdaun. To je bilo sve od Sinsinatija, koji se od toga šoka nije oporavio, pa su Čardžersi na kraju ubedljivo dobili sa 41:22. Prst bacačke ruke je povredio i Barou, prvi pik na draftu prošle godine, pa je pitanje da li će moći da igra naredne nedelje.

Tom Brejdi i drugovi igraju koliko im je dovoljno za pobede. Tampa Bej Bakanirsi su dobili Falkonse u Atlanti sa 30:17. Legendarni kvoterbek odigrao je na MVP nivou, iako je napravio veliko grešku u finišu druge četvrtine, kada je bacio presečeni pas koji je Dejvidson pretvorio za tačdaun za smanjenje rezultata – 17:20.

---------------------------------------------------

Odigraj tiket kao i svakog dana i osvoji Porše Makan

SVAKI TIKET JE ULAZNICA U ARENU

Mozzart Gladijator je takmičenje sa pravilima takvim da u njemu svi učestvuju. Visina uplate ne igra presudnu ulogu, kao ni to da li je tiket dobitan ili ne. Tvoje je samo da svakog dana odigraš tiket, jer je svaki ulaznica u arenu.

---------------------------------------------------

Bilo je to sve od Meta Rajana i kompanije koja u nastavku nije poentirala protiv sve bolje defanzive ekipe s Floride. Opet je u prvom planu bila šampionska veza Tom Brejdi – Rob Gronkovski. Popularni Gronk je dva puta poentirao. Briljirao je i risiver Kris Gadvin koji je imao čak 15 hvatanja (rekord franšize) za 143 jardi. Brejdi je bacio četiri tačdaun pasa i sve je bliži laskave nagrade za MVP sezone.

Arizona je lako dobila Čikago na Soldžer fildu sa 33:22. Vratili su se u ekipu Kardinalsa zvezde u napadu, kvoterbek Kajler Mari i risiver Deandre Hopkins i odmah je najbolji tim lige proigrao i zadržao vodeću poziciju u NFC-u, ispred Tampe i Grin Beja koji imaju poraz više. Košmarni meč sa četiri presečene lopte imao je iskusni Endi Dalton koji je menjao povređenog Džastina Fildsa. U prva dva napada, Hopkins i Mari su postigli po tačdaun. Dalton je na startu uzgubio dve lopte i već je tada bilo jasno da će tim iz Finiksa lako da pobedi Berse koji su gotovo izgubili šansu za plej-of.

Vašington je vezao i četvrti trijumf. Tim iz prestonice je dobio Rejderse u Las Vegasu sa 17:15. Odlučio je šut kikera Brajana Džonsona sa 48 jardi, 37 sekundi pre kraja. Imao je kvoterbek domaćina Derik Kar šansu za preokret, ali nije on Eron Rodžers.

U sjajnom nizu je i Majami koji se petom uzastopnom pobedom uključio u igri za plej-of u izjednačenom AFC-u. Dolfins su dobili desetkovane Njujork Džajantse sa 20:9. Tua Tagovailoa je nastavio da ređa pobede. Goste iz Velike jabuke je predvodio veteran Majk Glenon, ali je bio očajan, nije bacio nijedan tačdaun pas.

Vikend je i obeležio i Gardner Minšu, rezervni kvoterbek Filadelfije. On je imao prvi start ove sezone za Iglse. Menjao je povređenog Džejlena Hrtsa i bio je fantastičan. Tim iz Pensilavanije je dobio Džetse u Njujorku sa 33:18 i ostao u igri za plej-of narednog meseca. Do finiša druge četvrtine, nekadašnji vođa napada Džeksonvila je bio nepogrešiv, 12/12. U nastavku utakmice se probudila i odbrana Iglsa koja je uštopavala drugog pika na draftu ove godine, kvoterbeka Zeka Vilsona.

Indijanapolis je pregazio Hjuston u gostima sa 31:0, a raning bek Koltsa Džonatan Tejlor nastavio je da dominira. Očekivano lako pobedu ostvarili su i Remsi u Los Anđelesu protiv očajnog Džeksonvila sa 37:7. Drugi meč uzastopno tačdaun je postigao Odel Bekam, pojačanje Remsa iz Klivlenda prošlog meseca. Tim iz Los Anđelesa je prekinuo niz od tri poraza i ostao u trci sa Arizonom za prvo mesto u diviziji Zapad NFC-a, ali i u konferenciji.

Kanzas je u divizijskom duelu razbio Denver na Erouhedu sa 22:9. Bila je to 12. uzastopna pobeda Čifsa protiv tima iz Kolorada. Bronkosi šest godina ne znaju za trijumf protiv čete Endija Rida. Od ere legendarnog asa Pejtona Meninga, Denver nije pobedio rivala sa Zapada AFC-a.

Bio je ovo peti uzastopni trijumf Kanzasa koji se zadržao prvo mesto u diviziji, a ostao je u borbi za čelo konferencije što donosi slobodan prvi vikend plej-ofa. Opet je odbrana Čifsa bila bolji deo tima. Patrik Mahoms nije oduševio, nije bacio nijedan tačdaun pas. Istrčao je jedan, imao je i presečenu loptu, 12. u šampionatu, ali je veći krivac bio risiver Tajrik Hil. Kvoterbek Bronkosa Tedi Bridžvoter je u drugom poluvremenu bacio dve presečene lopte i kumovao debaklu svog tima. Posle druge je sejfti Kanzasa Danijel Sorensen postigao tačdaun od čak 75 jardi, za 22:3. Tada je bilo jasno da će domaćin da slavi, pa su Čifsi do kraja samo otaljali posao i lagano priveli meč kraju.

NFL - 13. KOLO

Petak

Nju Orleans Sejtns - Dalas Kaubojs 17:27 (0:7, 7:6, 3:7, 7:7)

Nedelja

Atlanta Falkons - Tampa Bej Bakanirs 17:30 (7:13, 10:7, 0:7, 0:3)

Čikago Bers - Arizona Kardinals 22:33 (0:14, 7:7, 7:3, 8:9)

Sinsinati Bengals - Los Anđeles Čardžers 22:41 (0:16, 13:8, 9:0, 0:17)

Hjuston Teksans - Indijanapolis Kolts 0:31 (0:7, 0:7, 0:7, 0:10)

Detroit Lajons - Minesota Vajkings 29:27 (0:6, 20:0, 3:9, 6:12)

Majami Dolfins - Njujork Džajants 20:9 (0:0, 10:3, 0:3, 10:3)

Njujork Džets - Filadelfija Igls 18:33 (12:7, 6:17, 0:3, 0:6)

Los Anđeles Rems - Džeksonvil Džeguars 37:7 (10:0, 6:7, 14:0, 7:0)

Las Vegas Rejders - Vašington Futbol tim 15:17 (0:7, 3:0, 3:0, 9:10)

Sijetl Sihoks - San Francisko Fortinajners 30:23 (7:14, 14:9, 9:0, 0:0)

Pitsburg Stilers - Baltimor Rejvens 20:19 (0:0, 3:7, 0:3, 17:9)

Ponedeljak

Kanzas Siti Čifs - Denver Bronkos 22:9 (10:0, 0:3, 3:0, 9:6)

Utorak

02.15: (1,70) Bafalo Bils (13,0) Nju Ingland Petriots (2,40)

***kvote su podložne promenama



tagovi

NFLNFL ligaamerički fudbalPitsburg StilersBaltimor RejvensBen RotlisbergerTom BrejdiRob GronkovskiTampa Bej BakanirsSijetl SihoksRasel Vilson

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara