Jahija Omar (©Reuters)
Jahija Omar (©Reuters)

Oslabljeni Šveđani testiraju silne Faraone, Makedoncima biti ili ne biti

Vreme čitanja: 3min | pon. 18.01.21. | 14:09

Danas na Svetskom prvenstvu u Egiptu poslednji mečevi prve faze takmičenja u Grupama E, F, G i H

Zahuktava se borba na Svetskom prvenstvu za rukometaše u Egiptu. Danas i sutra se igraju poslednja kola u prvoj fazi takmičenja, ali nas prava uzbuđenja i “čistilište” pred četvrtinale očekuje u drugoj rundi kada će se oformiti četiri grupe sa po šest reprezentacija.

Derbi današnjeg dana (18.00) je duel u Kairu, gde domaćin Egipat igra protiv Švedske. Ovaj meč će odlučiti o prvom mestu u Grupi G. Faraoni s klupe predvodi španski stručnjak Roberto Garsija Parondo, trener koji je s Vardarom bio šampion Evrope. Pre dva dana afrički prvak je pregazio Makedonce sa čak 19 golova razlike (38:19). Egipćani su se dugo spremali za ovo prvenstvo kod kuće. Da je moglo da bude navijača, sigurno bi bili veći favoriti na SP, ali mogu da se umešaju u borbu za četvrtfinale, čak i za medalju.

Izabrane vesti

Egipćane predvodi legendarni desni bek Ahmed el Ahmar (36), veteran koji već više od deceniju i po igra za Faraone. Na njegovom mestu igra i nova nada svetskog rukometa, 23-godišnji bek Vesprema Jahija Omar. Šveđani su na planetarni šampionat stigli desetkovani. Nekoliko dana pred start šampionata u Egiptu otpao je Albin Lagergren. On je bio pozitivan na virus korona i morao je da ostane u Švedskoj. Poziv su ranije odbili jedan od najboljih strelaca Lige šampiona, desno krilo Kila Niklas Ekberg, zatim Jesper Nilsen, Andreas Nilson, Lukas Nilson i Linus Arneson. Povređeni su Mikel Apelgren i Simon Jepson. Karijeru je prošle godine završio Kim Ekdal du Ric. I bez njih, Skandinavci odlično igraju, razbili su Makedonce sa 12 golova razlike (32:20) na premijeri.

Šveđane prvi put na klupi da vodi norveški stručnjak Glen Solberg. Švedska je rukometna supersila, uz Francusku ima najviše medalja na SP (11) i nikada ne sme da se potceni. Prva zvezda je Jim Gotfridson, MVP EP 2018. godine, a tu je i iskusni golman Andreas Palička.

U istoj grupi, Makedonija i Čile (15.30) igraju za treće mesto i plasman među 24 najbolje reprezentacije planete. Južnoamerička selekcija se spremala za SP u Skoplju. Igrala je dve utakmice sa četom Danila Brestovca i oba puta je poražena. Naši južni susedi su razočarali u prva dva meča, imaju gol-razliku -31 u duelima sa Švedskom i Egiptom. Čileanci bi morali da padnu.

Dosad, Makedonija vodi sa 5:0 u međusobnim susretima protiv ove selekcije iz Južne Amerike. Kiril Lazarov i drugovi moraće i šesti put da slave protiv tima Matea Garalde, s obzirom na to da imaju slabiju gol-razliku, pa bi remi odveo Čileance u glavnu fazu takmičenja.

Slovenija je neočekivano poražena od Rusije pre dva dana, pa izabranici Ljubomira Vranješa imaju popravni protiv Belorusije koja je sa Zbornajom na startu igrala nerešeno 32:32, a onda ubedljivo slavila protiv autsajdera Južne Koreje.


tagovi

SP u rukometuRukometna reprezentacija Francuskerukometna reprezentacija hrvatskeRukometna reprezentacija RusijeRukometna reprezentacija Severne Makedonije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara