Foto: MN Press
Foto: MN Press

Počinje ženski odbojkaški turnir na OI: Srbija napada zlato, a ostali napadaju Srbiju

Vreme čitanja: 4min | sub. 24.07.21. | 20:06

Izabranice Zorana Terzića, koje su među glavnim kandidatima za najsjajnije odličje, počinju takmičenje protiv Dominikanske Republike od 7.20 u nedelju

Odbojkašice Srbije žele da nastave zlatni niz, a protivnice da se njihova dugogodišnja dominacija završi. Olimpijski turnir na kome će ljubitelji odbojke u našoj zemlji željno isčekivati završne borbe, počinje noćas u „Arijake areni“. Za ekspediciju koju predvodi kapiten Maja Ognjenović ovo nadmetanje će biti jedno od najvažnijih u karijeri, jer bi eventualnim osvajanjem najsjajnijeg odličja bila ispisana istorija. U njihovom vlasništvu bi istovremeno bila evropska, svetska i olimpijska kruna... Ali, polako, do toga ima još mnogo da se igra, a rivali su jaki i motivisani da sruše najbolje.

Na prethodnim Olimpijskim igrama Srbija je u četvrtfinalu pobedila Rusiju, u polufinalu posle veoma iscrpljujućeg meča Ameriku (3:2), a onda u finalu poklekla pred Kinom – 1:3. Posle olimpijskog srebra stiglo je evropsko zlato (2017), pa titula svetskog šampiona (2018), pa još jednom potvrda kvaliteta i zlatna medalja 2019. na EP. Takvi rezultati su jasni argumenti zašto je Srbiji poverena uloga jednog od najvećih favorita za titulu na Olimpijskim igrama, ali u toj grupi su i Amerika, Kina, Italija i Brazil. Među tim ekipama treba tražiti budućeg osvajača takmičenja u Tokiju.

Izabrane vesti

Naš tim će predvoditi prva zvezda Tijana Bošković, zajedno sa Majom Ognjenović, Milenom Rašić, Brankicom Mihajlović... U grupi A će Srbija otvoriti takmičenje protiv Dominikanske Republike sutra od 7.20 ujutru. Ta selekcija je protiv naše dobila nedavno meč u Ligi nacija, ali tada je u dresu srpskog tima igrao podmlađeni sastav. Iako na svakom takmičenju prvi meč može da bude nezgodan, ova reprezentacija ne bi trebalo da napravi nama bilo kakav problem.

Dva dana kasnije Srbija će igrati sa domaćinom, čiji stil igre često ume da poremetio konce u rukama jačih protivnika. Japan je na prethodnim Igrama zauzeo petu poziciju, što jasno govori da ih ne treba olako shvatiti. Predovodiće ih četvrti put na najvećoj sportskoj planetarnoj smotri kapiten Erika Araki.

Naredni izazov u grupi biće susret sa Kenijom, za koju je sam dolazak na olimpijski turnir poseban doživljaj. To je reprezentacija koju je Srbija na Svetskom prvenstvu svela na svega 33 poena za tri seta. Ništa drugačiji rasplet se ne očekuje ni tri godine kasnije.

Najteži izazov za Srpkinje u grupi bi trebalo da bude duel sa Brazilom, koji je u poslednjoj deceniji dobio veliki broj utakmica protiv naše selekcije. Osvojili su srebro u Ligi nacija prethodnog meseca, a na Igre će doći u značajno izmenjenom sastavu u odnosu na Rio pre pet godina. Olimpijsko iskustvo u njihovom rosteru imaju samo četiri igrača – Natalija Pereira, Gabrijela Gimaraeš, Fernanda Garaj i Tandara Kaišeta, preostalih osam će upisati debitantski nastup.

Poslednji rival u prvoj fazi za selekciju Srbije biće Južna Koreja, koja i pored specifičnog azijskog stila igre ne bi trebalo da ugrozi najveće favorite u grupi A.

U grupi B deluje da će se voditi još jače borbe. Tu je smešten poslednjih godina jedan od najvećih rivala srpske reprezentacije – nacionalni tim Italije. Predvodiće ih fantastična Paola Egonu, za koju na spisku od 12 igrača čak nema ni zamene na poziciji korektora, jer je selektor odlučio da povede četiri srednja blokera. Korektor evropskog klupskog šampiona Koneljana je definitivno prva zvezda tima, koja će i na OI nastaviti da neguje veliko rivalstvo sa Tijanom Bošković.

Uz Italiju, u grupi B su još dva velika favorita – Amerika i Kina. To su dve selekcije koje su i u Riju igrale samu završnicu. SAD u sastavu ima četiri iskusnije igračice, dok je osam preostalih stiglo u Japan u debitantskoj ulozi. Iskusne snage su već dobro poznata imena ljubiteljima odbojke – Džordan Larson, Kimberli Hil, Kelsi Robinson i Foluke Akindarevo.

Kina će na olimpijskom turniru braniti trofej osvojen posle pobede u Riju protiv Srbije. Bez dileme i sada je jedan od glavnih favorita za najviši plasman. U toj grupi će igrati i Turska, sa kojom su odbojkašice Srbije igrale finale poslednjeg Evropskog prvenstva 2019. godina. Tu je i selekcija Rusije, predvođena iskusnom Natalijom Gončarovom. Taj tim bi trebalo da se bori za ulazak među četiri najbolja u grupi, to jest plasman u četvrtfinale. Najmanje šanse za prolaz dalje trebalo bi u ovoj grupi da ima Argentina, koja je najmanje poznata od svih ovih timova na svetskoj odbojkaškoj sceni.

Olimpijski turnir garantuje vrhunske odbojkaške okršaje, a posebno dobre predstave očekuju se tokom poslednjih dana takmičenja. Finale je zakazano za 8. avgust.

NEDELJA

Grupa A

07.20: Srbija – Dominikanska Republika

12.40: Japan – Kenija

14.45: Brazil – Južna Koreja

Grupa B

02.00: Rusija – Italija

04.05: SAD – Argentina

09.25: Kina – Turska



tagovi

Olimpijske igreOlimpijske igre 2020Olimpijske igre 2021tokio 2020Zoran TerzićTijana Bošković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara