Domagoj Duvnjak, Dika Mem i Igor Karačić (©Shutterstock, ©AFP)
Domagoj Duvnjak, Dika Mem i Igor Karačić (©Shutterstock, ©AFP)

Rukometni klasik u Kilu: Stiže strašna Barsa, Karačić udara na svoj Vardar

Vreme čitanja: 4min | čet. 19.11.20. | 14:42

Danas na terenu tri bivša šampiona Evrope i još uvek vladar Starog kontinenta. Ključaće na Baltiku i u Skoplju

Rukometne poslastice. Četvrtak je rezervisan za ljubitelje ovog sporta. Na programu su poslednje dve utakmice sedmog kola Liga šampiona. Videćemo na terenu tri bivša šampiona Evrope - najtrofejniji klub na planeti Barselonu, trostruke prvake Kil, šampiona iz 2015. godine Vive Kjelce i aktulenog vladara Starog kontinenta Vardar, koji će za nešto više od mesec dana da preda krunu najboljeg tima Evrope.

Prštaće na Baltiku gde na noge Kilu stiže strašna Barselona, jedina ekipa ove sezone sa maksimalnim učinkom. Katalonci imaju pet pobeda i najmanji trijumf je bio sa pet golova razlike na premijeri protiv ukrajinskog Motora iz Zaporožja. Gol-mašina iz Blaugrane je prvi favorit za titulu najboljeg tima Evrope na F4 narednog meseca. Stiže na noge Kilu u Vunderino Areni (18.45). Nekadašnja Šparakasen arena bila bi mala da primi sve navijače Zebri, ali usled loše situacije zbog virusa korona neće biti gledalaca. Prethodnih nedelje na mečevima Kila je bilo oko 2.000 navijača, ali nemačke vlasti su pooštrile propise. Rukometni klasik igraće se bez svedoka.

Izabrane vesti

U dosadašnjih 25 mečeva, Barsa ima pobedu više 12:11, dok su dva meča završena bez pobednika. Katalonci od maja 2011. godine nisu pobedili Zebre u Kilu. Barsa nije izgubila ni bod u 2020. godini. Ima 28 vezanih pobeda. Nema premca u Asobal ligi. Kil je jedini poraz ove sezone ostvario od Veclara u Bundesligi, a krajem prošlog meseca Vesprem je ostao neporažen na severu Nemačke (31:31) zahvaljujući srpskom gomamu Vladimiru Cupari.

Ova dva tima mogli bi da igraju narednog meseca u Kilu finale Lige šampiona za prošlu sezonu, naravno ako u polufinalu budu bolji od Pari Sen Žermena, odnosno Vesprema.

"Barsa trenutno ima najbolji tim na svetu. Odbrana, kontranapad, pozicioni napad, sve je u Barsinima rukama i nogama. Imaju neverovatnu širinu tima“, hvali goste kapiten Kila Domgaoj Duvnjak, prenosi sajt nemačkog šampiona.

Osim hrvatskog asa glavni adut Kila biće i letošnje mega pojačanje iz Pari Sen Žermna, najbolji rukometaš današnjice Sander Sagosen. Norvežanin je do ovog kola bio najbolji strelac Lige šampiona sa 35 golova, ali ga je u sredu prestigao nekadašnji saigrač, danski bombarder Mikel Hansen. Takođe, domaćin se nada da će na golu da blista Danac Niklas Landin Jakobsen.

Najboli strelac Barse je levoruki Francuz Dika Mem sa 30 golova. Barselona je dosad devet puta bila šampion Evrope. Ove sezone od pet mečeva u Ligi šampiona, Katalonci na tri su postigli više od 40 golova. Sve funkcioniše odlično u redovima tima Ćavija Paskvala. Ne zna se odakle preti veća opasnost, da li od sjajnog golmana Gonazala Pereza de Vargasa, brzonogih krila, snažnih pivotmena Ludovika Fabregaasa i Sedrika Sorainda ili sa bekovskih pozicija. Luka Cindrić je dirigent igre. Jedini će gostima da nedostaje danski bek Kasper Mortensen. On je povredio meniskus kolena u meču Asoboal lige. Kil će da strepi i od Islanđanina Arona Palmarsona, nekadašnjeg igrača Zebri sa Baltika. Trener nemačkog šampiona Filip Jiha poslednje dve sezone u karijeri je proveo u Barseloni.

Gosti deluju nezaustavljivo, ali ako je iko sposoban da ih zaustavi onda je to Kil. Očekuje se neizvesna utakmica.

U isto vreme (18.45) spektakl i u Skoplju. Vardar svake godine grca na startu, ali kao sezona odmiče igra sve bolje. Prošlog meseca je na u dvorani Jane Sandanski pao i Flensburg, a sada stiže superjaki poljski Vive Kjelce. U prvom plenu biće nekadašnji ljubimac navijača crveno-crnih, Hrvat Igor Karačić. Iskusni srednji bek sa skopskim timom osvojio je dve titule šampiona Evrope, a drugu godinu je u redovima najboljeg poljskog tima. Imao bi sigurno topao doček u prestonici Severne Makedonije, ali zbog virusa korone neće biti navijača. Trener domaćeg tima Stevče Aluševski može da računa na najjači sastav. Od povreda su se oporavili Nemac Kristijan DisingerFilip Taleski.

Timur Dibirov (©Reuters)Timur Dibirov (©Reuters)

Rusko krilo Tibur Diburov imaće večeras šansu da stigne do 900. gola u Ligi šampiona. Trenutno na kontu ima 897. Ubedljivo najbolji srelac takmičenje u istoriji je legendarni Makedonac Kiril Lazarov sa 1.345. Nikola Karabatić je drugi sa 1.089, Momir Ilić treći sa 969. Četvti je ruski as, peti je Mikel Hansen sa 859, dok još jedan Srbin, desni bek Vardara Marko Vujin stao na 855 pogodaka i trenutno je šesti na večnoj listi.

Trener poljskog šampiona Talent Dujšebajev kaže da je velika prednost za njegov tim što neće biti navijača.

"Vardar je solidan tim. Odigrao je dobar meč protiv Flensburga, minimalno je izgubio od Meškov Bresta. Proteklih godina najveća podrška domaćinu bili su navijači. Bilo je teško da se igra pred takvom atmosferom. Sada su bez njih na tribinama naše šanse veće. Taktika ovog tima je ista, samo su se glumci promenili. Mnogo se bore i igraju dobro. Mislim da se njihov san nije promenio, žele da se kvalifikuju za fajnal-for i ove sezone“, rekao je Talant, prenosi portal sportmedia.mk.

LIGA ŠAMPIONA – 7. KOLO

GRUPA A

Sreda

Flensburg - Meškov Brest 29:29 (13:11)

Porto - PSŽ 31:34 (16:12)

Četvrtak

18.45: (3,60) Vardar (8,50) Vive Kjelce (1,40)

GRUPA B

Sreda

Olborg - Vesprem 27:33 (18:16)

Zagreb - Motor Zaporožje 23:24 (13:13)

Četvrtak

18.45: (2,55) Kil (8,00) Barselona (1,70)

***kvote su podložne promenama

Odloženo

Nant – Celje

Elverum - Seged



tagovi

EHF Liga šampionaRK BarselonaRK KilRK KjelceRK Vardar

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara