Tom Brejdi i Patrik Mahoms
Tom Brejdi i Patrik Mahoms

Spektakl u Tampi, 55. Superboul: Brejdi stoji na putu rađanja nove imperije

Vreme čitanja: 7min | ned. 07.02.21. | 09:23

Legendarni as igra za sedmi Lombardijev trofej u karijeri, Mahoms za drugi. Bakanirsi na svom terenu imaju šansu da vrate krunu na Floridi posle 18 godina. Problem za šampiona su povrede gardova Fišera i Švarca. Tajrik Hil i Trevis Kelsi aduti Kanzasa, a Majk Evans i Kris Gadvin perjanice domaćina

Da li će Tom Brejdi u 10. Superboulu u karijeri, a prvom u dresu Tampa Beja, da stigne do sedme krune ili će Patrik Mahoms da donese drugi uzastopni trofej Vinsa Lombardija i počne da stvara imperiju Čifsa? Odluka pada u ponedeljak (00.30, Sport klub 1) u Tampi na stadionu Rejmond Džejms. Bakanirsi imaju tu privilegiju da budu prvi tim koji će igrati za najvažnji trofej u SAD-u na svom terenu, pred oko 25.000 gledalaca, koliko je dozvoljeno da bude na tribinama (trećina će biti medicinski radnici kao znak zahvalnosti za borbu protiv virusa korona).

Jedan čovek stoji na putu stvaranje nove moćne franšize u NFL-u u ovom milenijumu. U pitanju je Tom Brejdi. Sa Bilom Beličikom stvorio je "zlu" imperiju Petriotsa, a onda je posle dve decenije odlučio da napusti Nju Ingland i krene put tople Floride. U prvoj sezoni, sa puno uspona i padova, kada je bilo najvažnije poput Feniksa se izdigao iz pepela i preko Vašingtona, Nju Orleansa i Grin Beja odveo svoj tim do 55. Superboula.

Izabrane vesti

Pre početka šampionata malo ko nije video Kanzas u borbi za trofej. Samo dva poraza u ligaškom delu sezone, pobede na Erouhedu protiv Klivlenda i Bafala trasirali su put četi Endija Rida do meča za odbranu trofeja. Prošle godine je Mahoms u finalu u Majamiju dobio Brejdijevog učenika – Džimija Garopola, kvoterbeka San Franciska, a sada će igrati protiv najboljeg svih vremena. Svi znaju da je Brejdi G.O.A.T. I svi vide Mahomsa kao njegovog naslednika, kao jedinog u bližoj budućnosti koji može da pomuti njegovu slavu. Kada je Tom osvojio prvu titulu, Mahoms je imao šest godina. Dosad su četiri puta odmerili snage, a rezultat je 2:2. Veteran je pobedio u prva dva meča, a najplaćeniji igrač lige (prošlog leta potpisao desetogodišnji ugovor za maksimalnih 503.000.000 dolara) je dobio naredna dva, od kojih poslednji ove sezone, kada je Kanzas pobedio u Tampi sa 27:24.

Mnogi će da pričaju o odbrani Bakanirsa koja je bila sjajna u Grin Beju, o čudesnom Dejvinu Vajtu, ali harizma Toma Brejdija vodila je Tampu kroz janurski plej-of do Superboula. Kanzas je favorit, napad koji predvodi fenomenalni Mahoms je eksplozivniji, daje više poena, lakše prelazi teren, ali kako protiv Brejdija? Dobio je šest mečeva za titulu, tri puta je poražen. U SAD važi nepisano pravilo: Ne igrajte protiv Toma Brejdija!

Tajrik Hil (©AFP)Tajrik Hil (©AFP)

Mahoms ima dvojicu asova u napadu, brzonogog Tajrika Hila i Trevisa Kelsija, najboljeg tajt enda lige. Obojica imaju fantastične sezone. U obe meča plej-ofa imali su po 100+ jardi. Rute za brzonogog Hila su neodbranjive. Radi se o najbržem igraču lige, o nekadašnjem omladinskom prvaku sveta u štafeti četiri puta 100 metara. Sekendari odbrane Tampe moraće da brane duge lopte za Hila po svaku cenu. U prvom meču ova dva tima u ligaškom delu sezone, u prvoj četvrtini istrčao je dva tačdauna, a za 15 minuta je prebacio neverovatnih 200+ jardi. Vodila je Tampa sa 17:0, na kraju su domaćini samo ublažili poraz (24:27). Bio je to poslednji poraz Bakanirsa. Posle toga su Brejdi i drugovi ušli u pobedničku seriiju.

Osim dvojice asova iz drugog plana prete Semi Votkins i Mikol Hardman. U plej-of startni raning bek bio je Darel Vilijams koji je menjao povređenog rukija Klajda Edvardsa Hilera i veterana Lejviona Bela. S druge strane, Brejdi ima takođe „drim tim“ hvatača koji predvode Majk Evans i Kris Gadvin. Treći superstar Antonio Braun propustio je meč na Lembo fildu protiv Grin Beja zbog povrede kolena, ali se očekuje da se vrati u tim u Superboulu.

Tu je i Brejdijev najbolji prijatelj, tajt end Rob Gronkovski. Vratio je velki as Gronka iz penzije u želji da mu pomogne da Lombardijev trofej završi na Floridi. Izgubio je veteran na eksplozivnosti, nije više to onaj brutalni hvatač koji razgrće sve rivale. Sada je zadužen pre svega za blokiranja. Na Lembo filu prošle nedelje imao je jedno sjajno hvatanje koje je možda i rešilo pitanje pobednika. Nema sumnje da će Brejdi imati akcije za prijatelja i superstara koji je svojevremno odbio trejd u Lajonse, rekavši Bilu Beličiku:

"Tom Brejdi je moj kvoterbek. Neću da mi iko drugi baca loptu. Ako me budete trejdovali, završiću karijeru“.

Majk Evans hvata tačdaun pas protiv Grin Beja (©AFP)Majk Evans hvata tačdaun pas protiv Grin Beja (©AFP)

Te godine nije to uradio, osvojio je treći šampionski pehar sa Nju Ingland Petriotsima, a onda je otišao u penziju, godinu dana je učestvovao u kečerskim šou borbama, da bi se proteklog leta vratio na teren na nagovor Brejdija. Očekuje se da i naredne godine opet nosi dres Tampe.

Igru trčanjem nosiće sve bolji Leonard Fornet i nešto mlađi Ronald Džons koji je pred kraj ligaškog dela šampionata imao operaciju na prstu desne ruke, nije bio sto odsto spreman u plej-ofu, ali sada se očekuje da bude udarna igla Bakanirsa.

KVOTA DA ĆE TAJT END KANZASA TREVIS KELSI DA POSTIGNE TAČDAUN JE 1,65.

Problem za Kanzas mogli bi da bude neigranje dvojice startnih gardova. Pretprošle nedelje se teško povredio Erik Fišer, našto ranije i Mičel Švarc. Moraće Mahoms brže da se oslobađa lopte jer je prednja linija odbrane Bakanirsa brutalna. Predvode je sve sami asovi, od veterana Ndamukong Sua i Džejsona Pjer Pola i nešto mlađih lajnbekera Dejvina Vajta i Lavontea Dejvida. Verovatno ključni igrač koji bi mogao da vrši konstantan pritisak na Mahomsa je defanzivni end Šek Beret. On je prošle godine imao najviše „sekova“ u ligi. U ovom šampionatu nije bio tako ubojit, ali se probudio u finišu sezone. Pretprošle nedelje je bio sjajan na Lembo fildu proiv Pekersa. Iskoristio je neigranje najboljeg levog tekla lige Davida Bahtijarija i do ludila dovodio linijaše Grin Beja i Erona Rodžersa koji se nije komotno osećao u "džepu".

Probaće Kanzas da anulira tu prednost odbrane Tampe. Mahoms više nema problem sa palcem leve noge, pa će moći da beži defanzivcima Tampe. Pokušaće i Endi Rid da napadne Bakanirse trčanjem, ali zna se da je u tom segmentu igre odbrana domaćina jedna od najboljh u ligi. Stari trenerski vuk pripremio je sigurno i specijale. Poznat je po kreativnim akcijama. Ključ Tampe je da robusni defanzivci dobiju rat na liniji skrimidža, da stvore pritisak na Mahomsa, da ga izbace iz ritma, a to je veoma teško. Za Tampu su pod znakom pitanje igranje rovitih Antonija Brauna i tajt enda Kamerona Brejta, ali se očekuju da obojica daju doprinos, možda ne u punom obimu, ali nekoliko akcija će sigurno imati na meču od Brejdija.

Endi Rid, harizmatični trener Kanzasa (©AFP)Endi Rid, harizmatični trener Kanzasa (©AFP)

Nekoliko dana pred Superboul dvojica igrača Čifsa, risiver Markus Robinson i centar Danijel Kilgor, otišli su na šišanje, a pošto je frizer oboleo od vrusa korona morali su da budu u karantinu pet dana. Nisu trenirali sa saigračima, ali srećom , test im je negativan i biće u konkurenciji za tim u Tampi. Odbrana Kanzasa tokom većeg dela sezone bila je skromna, ali kada dođe plej-of, igra sve bolje, a aduti u defanzivi su Kris Džons, Frenk Klark i Tajron Matje. Tampa čeka na krunu 18 godina kada joj je Džon Gruden, sadašnji glavni trener Las Vegas Rejdersa, doneo prvi pehar u istoriji.

KVOTA DA ĆE RISIVER TAMPA BEJA MAJK EVANS DA POSTIGNE TAČDAUN JE 2,10.

Za kladioce informacija da je nedelju dana pre 55. Superboula veće šanse davane Kanzasu. Kvota na pobedu Čifsa bila je 1,60, a na domaćina 2,55. Međutim, na dan meča, stvari su se promenile. Bakanirsi su sada skoro izjednačeni sa braniocem trofeja Vinsa Lomabrdija. U Mozzartu je kec na Tampu 2,30, a na Kanzas 1,75. Granica na broj poena je 55,5. Stručnjaci "preko bare" prognoziraju meč sa velikim brojem poena. Možete da se kladite i na to ko će da postigne tačdaun, a tu je i SPECIJAL posvećen utakmici godine u SAD-u, 55. Superboulu.

Mozzart deli NFL loptu i igricu. Tipuj za NFL loptu i Bonus. Zaprati Mozzart Bet Instagram stranicu, lajkuj ovaj post i do ponedeljka do⏰00.30 u komentaru prognoziraj ko će pobediti i koliki će biti ukupan broj poena na Superboulu. Mozzart pruža priliku za najbržeg da osvoji NFL loptu i Bonus 1000. Drugoplasirani će osvojiti Bonus 500, a trećeplasirani Bonus 200. Opširnije o pravilima igre pročitajte OVDE.

Tipuj za NFL igricu. Zaprati Mozzart Sport Instagram stranicu, lajkuj ovaj post i do ponedeljka do⏰00.30 u komentaru prognoziraj koliki će biti ukupan broj poena na Superboulu. Opširnije o pravilima igre pročitajte OVDE.

NFL - 55. SUPERBOUL (TAMPA BEJ)

Ponedeljak

00.30: (2,30) Tampa Bej Bakanirs (13,0) Kanzas Siti Čifs (1,75)

***kvote su podložne promenama


tagovi

američki fudbalNFLNFL ligaTom BrejdiPatrik MahomsKanzas Siti ČifsKanzas SitiTampa Bej Bakanirs

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara