Radomir Drašović (©Starsport)
Radomir Drašović (©Starsport)

Srpski derbi na startu Lige šampiona: Novi Beograd debituje, povratak Radničkog posle šest godina

Vreme čitanja: 5min | uto. 26.10.21. | 13:21

Drugi čin rivalstva u nastajanju

Srpski derbi u Ligi šampiona nešto je što se dugo čekalo. Novi Beograd i Radnički iz Kragujevca na bazenu “11. april”, kao pre deset dana u šampionatu Srbije. Pretendent na evropski tron, ali i sve domaće, kao i regionalni trofej, protiv vladara Srbije i Jadrana. Drugi čin, ovoga puta pod svetlima najveće pozornice…

Za razliku od srpske lige, Novi Beograd u grupnoj fazi Lige šampiona nema imperative da pobeđuje. Kao organizator završnog turnira ima povlašćen status, ali to nikako neće uticati na izdanja ekipe Vladimira Vujasinovića. Naprotiv, biće prilika da tim snova igra rasterećenije, pokuša da implementira nešto novo u svojoj igri i vidi koliko je iznad Radničkog kada nema pritiska. Jer u prvom ovosezonskom dvoboju pokazao je da je u ovom trenutku na višem nivou.

Izabrane vesti

Srbija prvi put posle 2013. godine, kada je Crvena zvezda bila evropski šampion, ima tri učesnika u grupnoj fazi Lige šampiona. Tada su uz crveno-bele to bili Partizan i Vojvodina, a sada Novi Beograd, Radnički iz Kragujevca i Crvena zvezda. 

Činjenica da srpski klupski vaterpolo ponovo igra bitnu ulogu na evropskoj sceni izuzetno raduje Vladimira Vujasinovića.

"Pre svega da čestitam Crvenoj zvezdi na ulasku u grupnu fazu Lige šampiona. Posle dugo vremena imamo tri učesnika Lige šampiona i to srpski vaterpolo zaslužuje. Dva puta zaredom smo olimpijski šampioni i ova jačina klubova i predstavljanje našeg vaterpola kroz klupsko takmičenje, stvarno je više nego zasluženo", rekao je Vladimir Vujasinović na konferenciji za medije.

Duško Pijetlović i Marko Radulović (©Starsport)Duško Pijetlović i Marko Radulović (©Starsport)

Trener Novog Beograda meč od pre deset dana, u kojem je njegov tim slavio protiv Radničkog sa 18:14, ostavlja po strani.

"Ne bih mnogo pričao o toj utakmici. Kao što znate, mi kao organizatori završnog turnira već smo izborili učešće na Fajnal ejtu, bez obzira kakve rezultate budemo postizali tokom grupne faze. Međutim, želimo da pokažemo i dokažemo, da čelnici LEN-a kada su mu nam ukazali ovako veliku čast, da su u nama prepoznali ono što mi stvarno i hoćemo da budemo. To je jedan od najboljih klubova u Evropi narednih godina i duže, i da smo stvarno ozbiljni u toj nameri", rekao je legendarni srpski vaterpolista i trofejni stručnjak, i dodao: 

"Da bismo to pokazali, moramo da odigramo iz sve snage, bez kalkulacija. Siguran sam da ćemo dati sve od sebe na toj utakmici, da se pokažemo u najboljem svetlu, da odigramo bolji, čvršći meč nego što je to bilo pre dva dana sa Crvenom zvezdom. Nadam se i da će rezultat biti povoljan ", zaključio je trener Novog Beograda. 

Odigraće Novi Beograd i Radnički nekih desetak utakmica ove sezone, zbirno u svim takmičenjima, a Radomir Drašović, povratnik u srpski vaterpolo, ističe da je uspešan start i još jedan trijumf nad Kragujevčanima od izuzetne važnosti. 

"U prvom kolu igramo protiv možda najvećeg rivala u domaćem šampionatu. To će biti još jedna prilika da se nadmećemo sa njima. Vrlo je bitno da odigramo kako treba, druga utakmica od mnogih koje nas očekuju sa Radničkim ove sezone. Biće važno da kroz prvo kolo Lige šampiona dokažemo da smo bolji od njh. U Ligi šampiona očekuje nas 14 utakmica u grupnom delu, sezona će biti jako duga. Nadam se da ćemo put do Fajnal ejta, na koji smo kvalifikovani, započeti na pravi način", rekao je Radomir Drašović.

Miloš Ćuk (©Starsport)Miloš Ćuk (©Starsport)

Novi Beograd debituje, a Radnički se na bazenu “11. april” vraća u Ligu šampiona posle šest godina odsustva. Za to vreme Kragujevčani su prešli ogroman put. Krenuli su od nule, od “beton lige”, zacrtali viskoke ambicije i redom ih ispunjavaju. Osvojen je Kup Srbije, zatim Jadranska liga, što nijednom srpskom klubu nije pošlo za rukom pre Kragujevčana, kao i Superliga Srbije.

Radnički je ponovo u eliti, a kao glavni i dugoročni cilj zacrtano je osvajanje Lige šampiona. Da li će i kada biti ispunjen, vreme će dati odgovor…

“Konačno smo ispunili cilj i vratili se u Ligu šampiona posle šest godina. Ambicije su iste kao i prošle sezone, želimo pobedu u svakom meču. Siguran sam da imamo veliki potencijal, ali idemo iz utakmice u utakmicu i videćemo koliki su nam dometi. Liga šampiona će biti veliko iskustvo ne samo za klub, već i za vaterpoliste. Pored Vrlića i Ćuka nemamo igrače koji su u kontinuitetu igrali Ligu šampiona, dok za šest juniorskih reprezentativaca ovo treba da bude još jedan iskorak u karijeri”, smatra Uroš Stevanović, trener Radničkog iz Kragujevca.

Slobodno vreme između utakmica u šampionatu Srbije, vaterpolisti kragujevačkog Radničkog iskoristili sa da sparinguju sa Vojvodinom. Odradio je šampion Srbije i Jadrana dve provere sa Novosađanima, a posle ligaškog poraza od Novog Beograda potopio je Šabac u Kragujevcu (17:5).

“Nadam se da će utakmica sa Novim Beogradom biti drugačija od one koju smo odigrali u domaćem šampionatu. Verujem da možemo da ponovimo dobru igru iz prve četvrtine tog meča i u dužem vremenskom periodu. Sigurno je da smo uigraniji. Kroz dva sparinga sa Vojvodinom i meč sa Šapcem pokazali smo napredak i iskorak u nekim stvarima koje smo radili na treningu i nadam se da ćemo to pokazati i u bazenu”, poručio je kormilar Kragujevčana. 

Nikola Lukić (©Starsport)Nikola Lukić (©Starsport)

Nikola Lukić koji se na početku sezone profilisao kao jedna od glavnih napadačkih opcija Kragujevčana smatra da Radnički može da iznenadi Vujasinovićev tim snova. 

“Napravili smo dosta grešaka u meču koji smo odigrali sa Novim Beogradom i u međuvremenu smo pokušali da ih ispravimo. Ako ispoštujemo sve trenerske zamisli i dogovor iz svlačionice, mislim da možemo da pobedimo. Nadam se prolasku na fajnal-ejt, a posle je sve moguće. Naša ekipa je jako talentovana i uz veliki rad možemo da doguramo daleko”, zaključio je Nikola Lukić.

LIGA ŠAMPIONA - 1. KOLO

Grupa A 

Utorak

19.15: (1.45) Barseloneta (8.00) Jadran Split (3.60)

19.15: (1.85) Olimpijakos (hen -10,5) Dinamo Tbilisi (1.85)

19.45: (1.10) Novi Beograd (13.0) Radnički Kragujevac (9.00)

20.30: (2.00) Breša (6.25) Ferencvaroš (2.35)

Grupa B 

Sreda

19.00: Marselj - Pro Reko

19.00: Jug - Dubrovnik - Hanover

19.00: OSC Budimpešta - Steaua

20.00: Crvena zvezda - Špandau

***kvote su podložne promenama


tagovi

VK Novi BeogradVK RadničkiLiga šampiona u vaterpoluVladimir VujasinovićRadomir DrašovićUroš StevanovićNikola Lukićvaterpolo Srbijavaterpolo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara