Darko Đukić i Ivan Čupić
Darko Đukić i Ivan Čupić

Balkanski klasik u Segedinu: Da li je došlo vreme da Orlovi sruše Hrvatsku?

Vreme čitanja: 6min | sub. 15.01.22. | 08:08

Rukometaši Srbije, puni samopouzdanja posle uvodne pobede protiv Ukrajine, danas (20.30) u Pik Areni odmeravaju snage sa vicešampionom Evrope. Kauboji pod pritiskom, ispadaju u slučaju poraza. U doba korone, sastavi nepoznanica, posebno u redovima čete Hrvoja Horvata. Cindrić se vraća, Duvnjak pod upitnikom. Vanja Ilić bi mogao da pomogne našoj selekciji

(od izveštača Mozzart Sporta iz Segedina)

Vreme odluke u Segedinu – ko je bliži drugoj fazi u Budimpešti?

Izabrane vesti

Nisu više utakmice Srbije i Hrvatske nabijene nacionalnom strašću kao nekada, ali bi meč u Pik Areni mogao da odredi bližu budućnost ovih selekcija. Orlovi žele da nastave pobedničku seriju pod komandom španskog stručnjaka Tonija Đerone, dok Kauboji hoće da zaustavi pad. Svesno je Hrvoje Horvat podmladio reprezentaciju, otarasio se nekih veterana – Igora Karačića, Manuela Štrleka, Marina Šege...

Ubačeni su u vatru neki novi Kauboji, ali bi eventualni krah protiv Srbije mogao da bude i poslednji za Horvata na klupi vicešampiona Evrope. Hrvatska rukometna javnost nije blagonaklono gledala na promene u selekciji i olako odustajanje od igrača koji i dalje spadaju u svetsku klasu.

Mesto u drugoj fazi u Budimpešti verovatno ima samo za jednu selekciju. Francuska je posle trijumfa protiv Hrvatske na startu u četvrtak uveče (27:22) blizu druge runde i bar još četiri utakmice u nastavku 15. Evropskog prvenstva.

Pod većim pritiskom su komšije. Poraz bi bio katastrofa za sport koji je proslavio ovu zemlju u poslednje tri decenije. Srbija se posle bolnih krahova prethodnih godina tek vraća ka mestu koje joj po tradiciji i kvalitetu pripada. Još se ne očekuju velika dela od Đeroninih izabanika. Ipak, ovo prvenstvo bi moglo da bude prekretnica, podsticaj za vraćanja nekada trofejnog sporta na staze stare slave. Borba za medalju je moguća, verovatno ne ove godine, ali vreme radi za ovu generaciju u kojoj najstariji igrač, golman Tibor Ivanišević ima samo 31 godinu.

Subota, 20.30: (1,60) Hrvatska (8,00) Srbija (2,85)

U vreme pandemije opaske bolesti, više korona kroji sastave nego selektori. Pre dolaska u Segedin, gora situacija je bila u taboru Srbije, ali poslednjih dana korona „divlja“ u redovima Kauboja. Hrvatski rukometni savez je u petak popodne potvrdio da su zaraženi Leon Šušnja i Lovro Mihić. Oni su bili cimeri u hotelu. Kod naše reprezentacije, samo je Đorđe Đekić po dolasku u Segedin zaražen. Iz Beograda je u četvrtak stigao Vanja Ilić, koji bi mogao da zauzme mesto na poziciji levog krila i da pomogne odličnom Mladenu Šotiću koji je imao šut iz igre 3/3 na premijeri protiv Ukrajine.

Srbija je u Mađarsku krenula bez nekoliko nosilaca igre, fale Nemamja Ilić, Dejan Milosavljev i Ilija Abutović, a počektom godine je otpao zbog povrede Petar Nenadić. Kod Hrvata dve najveće zvezde Domagoj Duvnjak i Luka Cindrić su dugo kuburile s korona. Srednji bek Barslelone se pre dva dana pridružio selekciji. Nije igrao protiv Francuske, ali prema najavama iz Hrvatske, sigurno će biti u sastavu večeras (20.30) u velelepnoj Pik Areni koja će biti dupke puna (više od 8.000 gledalaca, ulaznice su davno rasprodate).

Selektor Hrvatske Horvat je posle meča sa Francuskom najavio da Duvnjaka i dalje muče leđa i da neće igrati, a mediji u komšiluku ostavljaju nadu da bi zvezda Kila i jedan od najbojih rukometaša današnjice mogao da predvodi selekciju u ključnom meču.

Uz to, Hrvatska je ostala i bez Davida Mandića, rukometaša Zagreba, od naredne sezone uzdanice nemačkog Melsungena, koj je zbog plavog kartona dobio automatsku suspenziju.

Srbija skoro deceniju nije dobila Hrvatsku na velikim takmičenjima (od polufinala u Beogradu 2012. godine – 26:22). Na poslednja dva Evropska prvenstva, Kauboji su oba puta dobili našu reprezentaciju u grupnoj fazi u Splitu i Gracu.

Hrabri igra Srbije protiv Ukrajine. Stasala je generacija Vladimira Cupare, Mijajla Marsenića, Bogdana Radivojevića, Darka Đukića i nešto mlađih Lazara Kukića, debitanta na velikom takmičenju Dragana Pešmalbeka za velika dela. Krila naše reprezentacije - Radivojević, Đukić i Šotić imala su maksimalan učinak – 12/12 protiv Ukrajine.

Bogdan Radivojević (©Reuters)Bogdan Radivojević (©Reuters)

Mladi golman Ademar Leona Milan Bomaštar je pokazao da je budućnost Srbije, ali se danas očekuje da teret iznese iskusni Vladimir Cupara. Više puta je selektor Srbije Toni Đerona isticao da su dobra odbrana i golmani najveća snaga ove selekcije. U odsustvu Dejana Milosavljeva očekuje se mnogo od čuvara mreže Vesprema, ali tu su i mladi Pomaštar i specijalista za sedmerce Tibor Ivanišević, koji je naknadno dobio poziv da se priključi pripremama selekcije. Tandem pivotmena Marsenić – Pešmalbek je snaga u odbrani, dok je dirigent u napadu Lazar Kukić, od juna rukometaš beloruskog Meškov Bresta.

"Protiv Hrvatske u subotu moramo da se oslonimo na jaku odbranu, golmani da imaju svoj dan, da nemamo mnogo grešaka u napadu, izgubljenih lopti... Mislim da ako se to sve ostvari da možemo da pobedimo Hrvatsku. I dalje je to vrhunska reprezentacija s dobrim igračima, ali i mi rastemo kao tim“, rekao je Kukić, najbolji igrač naše selekcije u meču sa Ukrajinom.

Od lucidnog srednjeg beka zavisiće igra Srbije. U četvrtak je malo igrao Petar Đorđić. Do samo početka meča je trajala neizvesnost oko PCR testa. Očekuje se da će levi bek Benfike da bude danas uzdanica reprezentacije. Miloš Orbović se mučio na prvom meču, ali treba očekivati od Vrbašanina golove kada je najpotrebnije.

"Hrvatska ima dosta vrhunskih igrača. Recimo Luka Cindrić, ako bude igrao, može u dva poteza da reši utakmicu. Naravno, treba da se fokusiramo i na ostale. Mana našeg rivala može da bude to neiskustvo, imaju nekoliko igrača koji nisu igrali na velikim takmičenjima. Neka tehnička greška, promašeni zicer... Svaku šansu moramo da iskoristimo ako želimo da pobedimo i da odemo u drugu krug”, istakao je Marsenić pred duel.

Hrvatska je dosta očekivala od bekova Ivana Martinovića i Halila Jaganjca, ali je protiv Francuske zablisao Tin Lučin, igrač poljske Visle iz Plocka. Najefikasniji igrač Kauboja sa šest golova protiv Galskih petlova bio je veteran na poziciji desnog krila Ivan Čupić. Hrvatska je blagi favorit, ali iskusni as nije privatio tu ulogu.

"Ne razmišljamo da smo favoriti ili autsajderi. Idemo korak po korak. Znali samo i pre početka prvenstva da je utakmica sa Srbijom ključna za prolazak u narednu fazu. Nadamo se da će nam pomoći igrači koji su bili u izolaciji, da ćemo pružiti kvalitetniju igru nego protiv Francuza. Verujemo da smo bolji i da ćemo slaviti. Srbija nije nova reprezentacija, to je grupa pojedinaca koji igraju u vrhunskim klubovima. Igrali smo s njima, protiv njih. S Đeronom je dobila malo španskog šmeka, uneo joj je disciplinu u timu. Možda ranije nisu bili rezultati na očekivanom nivou, pa se nije mnogo pričalo o Srbiji. Respektujemo narednog rivala", rekao je Čupić.

Osim na terenu, vodiće se bitka i na tribinama. Naravno, nadamo se bez incidenata. Prethodnih dana su Hrvati bili brojniji u Segedinu, ali se na dan utakmice očekuje da stigne nekoliko hiljada srpskih navijača. Videćemo ko se bolje snašao, nabavio na vreme dragoceno parče kartona i koja selekcija će imati jači „vetar u leđa“ s tribina.

Jedno je sigurno, očekuje nas spektakl.


EVROPSKO PRVENSTVO ZA RUKOMETAŠE – DRUGO KOLO

Subota

GRUPA A

18.00: (1,40) Makedonija (8,50) Crna Gora (3,40)

20.30: (9,00) Slovenija (14,00) Danska (1,10)

GRUPA C

18.00: (1,75) Francuska (-9,5) Ukrajina (1,90)

20.30: (1,60) Hrvatska (8,00) Srbija (2,85)

GRUPA E

18.00: (1,25) Češka (10.00) BiH (4,90)

20.30: (2,95) Španija (8,50) Švedska (1,55)

GRUPA F

18.00: (1,80) Slovačka (8,00) Litvanija (2,30)

20.30: (1,07) Norveška (16,00) Rusija (11,00)

Nedelja

GRUPA B

18.00: Portugalija - Mađarska

20.30: Island - Holandija

GRUPA D

18.00: Nemačka - Austrija

20.30: Belorusija - Poljska

***kvote su podložne promenama



tagovi

ep u rukometuEvropsko prvenstvo u rukometuRukometna reprezentacija Srbijerukometna reprezentacija hrvatske

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara