Lino Červar (©Reuters)
Lino Červar (©Reuters)

Lino Červar za Mozzart Sport: Đerona je vođa, Srbija opasna i bez Nenadića

Vreme čitanja: 5min | sre. 05.01.22. | 08:02

"Možda joj je ranije nedostajao lider kao što je Toni, čovek sa takvim mentalitetom. Novi selektor je uneo optimizam i ujedinio sve”, smatra iskusni hrvatski stručnjak

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Skoplja)

Kako se bliži Evropsko prvenstvo, tako je euforija kod ljubitelja rukometa sve veća. Balkan će ponovo biti na jednom mestu jer na velikoj sceni učestvuju svih šest reprezentacija bivše Jugoslavije - Srbija, Hrvatska, Makedonija, Slovenija, Crna Gora i Bosna i Hercegovina.

Izabrane vesti

Jedan od najvećih trenera na ovim prostorima, mag iz Umaga, hrvatski profesor rukometa Lino Červar ekskluzivno za Mozzart Sport je najavio šampionat. Upravo njegova Hrvatska, u čijim redovima je trenutno koordinator, igraće drugi meč na šampionatu protiv Srbije (15. januara) u Segedinu. Taj duel mogao bi da odredi putnika u narednu fazu u Budimpešti. U Grupi C su još Francuska i Ukrajina. 

Trofejni stručnjak dotakao se prvo podmlađivanja selekcije koju sada vodi Hrvoje Horvat.

"U svakom slučaju, ima dosta promena u odnosu na prethodni šampionat i kvalifikacije koje smo igrali. Otvaramo novi ciklus, tako da su ciljevi Hrvatske da se dobro predstavimo, da afirmišemo mlade igrače koji su željni uspeha i koji će gledati na Olimpijske igre u Parizu, ali i na Svetsko prvenstvo 2025. na kojem je Hrvatska jedna od koorganizatora. Moramo da pripremimo novu generaciju. Na ovom Evropskom prvenstvu imaćemo spoj mladih i iskusnih rukometaša”, rekao je Červar u početku razgovora za naš portal.

Grupa je prilično interesantna, fokus će sigurno biti na velikom balkanskom derbiju između Hrvatske i Srbije. Ali, postoji i kalkulacija ovih timova sa glavnim favoritom Francuskom koja se suočava s problemima pred Evropsko prvenstvo 2022. godine.

"Igramo u grupi koja je prilično teška. Zašto to kažem? Poznato je da u drugom kolu idu dve selekcije, a ovde imamo tri velika rukometna imena. Ne smemo da potcenjujemo ni Ukrajinu, jer to nije dobro. Kada se neko potcenjuje, onda se to lako i gubi. Favoriti su tri reprezentacije u grupi, imamo Francusku kao olimpijskog pobednika, kao i Hrvatsku i Srbiju. Kao koordinator vidim da naši rukometaši ozbiljno shvataju ovo prvenstvo. Ono što nam može otežati posao je to što igramo dva derbija zaredom, prvo sa Francuskom, pa sa Srbijom, pa tek onda treća utakmica s Ukrajinom”.

DANSKA SA KVOTOM 2,30 JE PRVI FAVORIT ZA EVROPSKU KRUNU. POGLEDAJTE I OSTALE KVOTE MOZZARTA ZA ŠAMPIONA STAROG KONTINENTA.

Hrvatska će pre utakmice sa Srbijom morati da se suoči sa glavnim favoritom grupe.

"Naravno da je prvi meč veoma važan na ovih prvenstva. Francuska ima problema s korona virusom, kao i mi, a ima problema i sa povređenim igračima. U ovom trenutku ne bih mogao da dam veći komentar oko očekivanja jer ne znam kakav će im biti sastav"

Červar respektuje Srbiju koja je u kvalifikacijama pokazala da može da pomrsi račune favoritima u Segedinu.

"Srbija ima Tonija Đeronu za novog selektora i u velikom je rukometnom naletu. Tim se pokazao kao sjajan u kvalifikacijama, a ni tada nisam sumnjao u kvalitet reprezentacije jer Srbija uvek ima potencijalne kvalitetne igrače. Možda joj je ranije nedostajao vođa kao što je Toni, čovek sa takvim mentalitetom. Novi selektor je uneo optimizam i ujedinio sve, ti faktori svakako utiču na rezultate. Imaćemo dostojnog protivnika i znam da sledi teška borba. Kao Hrvat, svakako želim pobedu, ali ne smemo nikoga da potcenimo i unapred tvrdimo da ćemo da ga pobedimo. Najgore je ako unesete bodove na konto pre meča. Oko sastava Srbije, to je tim igrača koji igra u poznatim klubovima. Mnogi kada govore o Srbiji pominju samo Petra Nenadića, ali ja se sa tim ne slažem. Tu imamo i Mijajla Marsenića, Dragana Pešmalbeka, onda stub odbrane Iliju Abutovića, pa Darka Đukića, Lazara Kukića, Stevana Sretenovića, da ne govorimo o golmanima Dejanu Milosavljevu i Vladimiru Cupari... To je stvarno respektabilna ekipa".

Jedan od najmlađih igrača koji se pojavio među Orlovima je 18-godišni bek Stefan Dodić koji se kao rukometaš izgradio u Metalurgu gde je Červar proveo dugi niz godina, a potom preko Ohrida dogovorio transfer u poljski Kjelce. On je igrao u kvalifikacijama, ali njegovo ime nije se našlo na Đeroninom spisku za Evropsko prvenstvo.

"Dodić u moje vreme nije bio u timu Metalurga i nismo radili zajedno, ali znam i video sam da je on perspektivan i mlad igrač i sigurno ima nešto u njemu. Kada skupi iskustvo, siguran sam da će biti veoma važan igrač za reprezentaciju Srbije. Upravo ova priča sa Dodićem potvrđuje da je Srbija uvek imala mlade i perspektivne rukometaše. Ali, ponekad slabost je kada se oni nerazvijeni odluče da odu u inostranstvo, to nije problem samo u Srbiji, nego svuda na Balkanu... Znate kako je? Tamo ili ste, ili niste. Neće niko raditi s vama pojedinačno, neće posvetiti više od jednog sata na treningu, nego morate se dokazati od samog početka”.

Zanimljivo će biti i u Grupi A gde Makedonija predvođena Kirilom Lazarovim, koji će kao selektor imati prvo veliko takmičenje, igra protiv balkanskih rivala Slovenije i Crne Gore, a glavni favorit je svetski šampion i prvi favorit za zlato, Danska.

"Iskreno, ja podržavam svoju drugu domovinu Makedoniju. Moramo biti objektivni, Makedonija prolazi kroz promene i menjaju se generacije. Tim predvodi Kiril Lazarov, najveća legenda u zemlji. Volim i poštujem Kiru, radili smo zajedno. Svako mora da sledi njegov primer. On je veliki čovek koji vodi računa o svemu, blago onim igračima koji će imati priliku da rade s njim, oni su srećni ljudi. On je pravi idol, pravi rukometaš, pravi primer kako jedan sportista treba da igra i kako jedan čovek treba da se ponaša van terena. Iako je rano ušao u trenerske vode, mislim da ima veliki kvalitet i da će to pokazati. Lazarov je gladan pobeda i kao trener i kao igrač. Očekujem veliku neizvesnost. Nikome neće biti lako da dobije Makedoniju. Ni Sloveniji, ni Crnoj Gori, ni Danskoj, koja je već jednom izgubila od Makedonije u kvalifikacijama”.

Iskusni stručnjak smatra da nema favorita u Mađarskoj i Slovačkoj. Razlog je jasan, korona virus je taj koji polako, ali sigurno diktira sastave mnogih reprezentacija.

Ceo svet živi u neizvesnosti zbog pandemije i svakog trenutka može da vam oduzme igrače. Teško je govoriti o favoritima. Na papiru, to su Danska, Francuska, Švedska i Španija. Ali, niko nije kompletan. Zato svima pre svega želim zdravlje i nadam se da ćemo na ovom Evropskom prvenstvu da gledamo dobar i kvalitetan rukomet. Pa, nek najbolji pobedi”, zaključio je Červar.

PIŠE: Martin TANASKOVSKI


tagovi

Lino Červarrukometna reprezentacija hrvatskeRukometna reprezentacija SrbijeEvropsko prvenstvo u rukometu

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara