Dika Mem (©AFP)
Dika Mem (©AFP)

Atomski rukomet Francuza, Mem se probudio, dominantni Fabregas i Turna, Švedska nemoćna bez Gotfridsona

Vreme čitanja: 4min | pet. 27.01.23. | 22:28

Galski petlovi dobili oslabljenog domaćina u Stokholmu sa 31:26 i igraće sa Danskom u nedelju za svetsku krunu. Fantastični pivotmeni Trikolora, uz najbolji meč na šampionatu desnog beka Barselone

Muk u Stokholmu. Ništa od reprize finala Svetskog prvenstva iz Egipta 2021. Danska će igrati treće vezano finale u napadu na het-trik, a rival u nedelju će joj biti Francuska koja je dobila domaćina Švedsku sa 31:26 (16:12) pred 22.000 gledalaca u Tele 2 areni. Biće to sudar dve najbolje selekcije u ovom milenijumu. Trikolorima je ovo osmo finale SP, a samo su jednom poraženi u borbi za krunu, i to davne 1993. godine.

Švedska i posle 24 godine ostaje bez svetske titule. Prošle godine se okitila krunom prvaka Evrope u Budimpešti, ali bez pomoći MVP tog šampionata, povređenog Jima Gotfridsona, ništa nije mogla da uradi. Feliks Klar bio je samo bleda senka srednjeg beka Flenzburga. Ni Galskim petlovima nije igrao Nikola Karabatić, koji je bio u sastavu, ali je imao povredu stopala. Nije ga bilo na terenu, nije ni bilo potrebe, spoljni igrači su bili fantastični.

Izabrane vesti

Veći fond kvalitetnijih bekova odlučio je pobednika. Dika Mem je odigrao najbolji meč na šampionatu, Eloim Prandi i Nedim Remili su bili raspoloženi, dok je nepogrešiv sa sedam metara bio Kentin Mae.

Čuvena odbrana Galskih petlova zaustavila je nalete domaćina. Krila Hampus Vane i Niklas Ekberg su odsečena. Jedini od bekova koji je pretio bio je as Kila Erik Johanson. Ostali su petljali, ali nisu uspevali da probiju “čelik” čete Gijoma Žila.

Brzo je Francuska stvorila prednost od 6:3, imala je i +4, da bi u finišu prvog poluvremena prednost olimpijskog šampiona iz Tokija iznosila maksimalnih +5 – 14:9. U tim trenucima nekoliko odbrana imao je veteran Vensan Žerar. Dobar je bio i Andreas Palička s druge strane, ali nedovoljan da zaustavi raznovrsne napade Francuza. Nije se znalo od koga preti veća opasnost po evropskog prvaka, da li od Mema, Remilija ili Prandija. Kada su oni zaustavljeni, sjajan je bio na crti Ludovik Fabregas, pivotmen Barselone.

U nastavku su stizali Šveđani na -3, ali kada god domaći navijači imali nadu da može da dođe do preokreta, Francuzi su preko pivotmena Fabregasa i Turne pogađali. Na početku drugog poluvremena sjajan je bio Dika Mem. Rukometaši u žutim dresovima su u finišu odigrali na sve ili ništa, smanjili na -2 – 22:24, ali pošto su ostali sa igračem manje, tim Gijoma Žila je osujetio nalet domaćina. Pogodio je važan gol desno krilo Janik Len. Pretio je snažni Erik Johanson, ali nije bilo uzbudljive završnice. Fabregas i Turna su bili precizni s linije šest metara, dva zicera je odbranio Vensan Žerar, bilo je i nekoliko izgubljenih lopti, pa je u 52. minutu bilo 27:23. Tu je bio kraj, slomljen je otpor Šveđana. Bolji tim ide u finale.

U finišu se povredio levi bek Francuske Eloim Prandi, nezgodno je pao, ali čini se da će biti spreman za finalni duel u švedskoj prestonici.

Slavlje Francuza (©Reuters)Slavlje Francuza (©Reuters)

Ludovik Fabregas je postigao šest golova u pobedničkom timu. Dika Mem i Kentin Mae (četiri iz sedmerca, bez promašaja) su pogodili po pet puta, dok su Nedim Remili i Nikola Turna po četiri puta zatresli mrežu domaćina. Vensan Žerar je imao 13 odbrana.

Kod Šveđana, Erik Johanson je imao pet golova na kontu. Karlsbogard se razigrao u drugom poluvremenu, četiri puta je matirao Žerara, koliko je dalo i desno krilo Paterson. Andreas Palička je imao devet odbrana, većinu u prvih 30 minuta. Niklas Ekberg i Hampus Vane, sjajna krila Skandinavaca, samo su po dva puta pogodili mrežu i tu treba tražiti uzrok poraza domaćina, uz neigranje MVP Evropskog prvenstva iu Budimpešte, Jima Gotfridsona koji je polomio prst u meču četvrtfinala protiv Egipta pre dva dana.

Sudar svetova nas očekuje u nedelju (20.30) u Stokholmu. Imaće Mikel Hansen i drugovi pomoć s tribina, ali ako neko zna da igra finala onda su to Galski petlovi, koji su čak šest puta osvojili titulu najbolje selekcije planete.

SVETSKO PRVENSTVO ZA RUKOMETAŠE

FINALE

Nedelja

20.30: Francuska - Danska

ZA 3. MESTO

18.00: Švedska - Španija

ZA 5. MESTO

15.30: Norveška - Nemačka

ZA 7. MESTO

13.00: Mađarska - Egipat

POLUFINALE (STOKHOLM I GDANJSK)

Petak

Španija - Danska 23:26 (10:15)

Francuska - Švedska 31:26 (16:12)

ZA PLASMAN OD 5. DO 8. MESTA (STOKHOLM)

Nemačka - Egipat 35:34 p. p. (30:30, 17:14)

Norveška - Mađarska 33:25 (16:13)


tagovi

Svetsko prvenstvo u rukometuRukometna reprezentacija FrancuskeRukometna reprezentacija Švedske

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara