Patrik Mahoms, Džo Barou, Ej Džej Braun i Nik Bosa (©AFP)
Patrik Mahoms, Džo Barou, Ej Džej Braun i Nik Bosa (©AFP)

Bitka za Superboul: Barou je noćna mora za Čifse, odbrana Fortinajnersa protiv paklenog napada Iglsa

Vreme čitanja: 4min | ned. 29.01.23. | 12:06

NFL, plej-of: Noćas pada odluka o učesnicima najveće utakmice u SAD-u za dve nedelje. Smena generacija na pozicijama kvoterbekova, Patrik Mahoms je najstariji sa 27 godina. Nema favorita u Filadelfiji i Kanzasu

Ljubitelji jajaste lopte, spremite se za paklenu noć. U Filadelfiji i Kanzasu pada odluka o učesnicima Superboula za dve nedelje u Arizoni. Kao nikad dosad, favorita nema u finalnim mečevima konferencija. Sva četiri tima ulaze sa podjednakim šansama. U prethodnim rundama nismo gledali neizvesne utakmice, a sada bismo mogli da vidimo duela na jednu loptu, da poslednji napad odluči ko će se boriti za najvredniji pehar „preko bare, trofej Vinsa Lombardija.

Smena generacija je u NFL-u na pozicijama kvoterbekova. Nisu više u prvom planu veterani, Tom Brejdi i Eron Rodžers. Sa 27 godina je najstariji Patrik Mahoms, a Džo Barou i Džejlen Herts su predvodnici novog talasa, uz senzacionalnog rukija, „Gospodina nebitnog“, poslednjeg pika na prošlogodišnjem draftu, Broka Pardija, koji sjajno komanduje napadom San Franciska posle povrede Džimija Garopola, a pre toga i Treja Lensa.

Izabrane vesti

Program otvaraju Filadelfija i San Francisko večeras (21.00) u Gradu bratske ljubavi. Iglsi su bili najbolji tim u ligi u prvom delu sezone, dok su Fortinajnersi u fantastičnoj seriji od 12 pobeda. Od 23. oktobra, kada su u Kaliforniji razbijeni od Kanzasa (23:44) traje nepobedivost čete Kajla Šenehana.

21.00: (1,75) Filadelfija Igls (13,0) San Francisko Fortinajners (2,30)

Odbrana gostiju je granitna, dok je napad bolji sa mladim Pardijem nego što je bio sa Džimijem Džijem. Svi u SAD-u smatraju da je došao trenutak da poklekne ruki. Defanzivna linija Iglsa je takođe elitna. Napad Filadefije je sjajan, Džejlen Herts je opasnost i po zemlji i po vazduhu. Ume nogama da istrči do prvog dauna i tačdauna, dok su mu glavne mete u napadu odlični risiveri Ej Džej Braun i Devonta Smit. Veliku ulogu bi mogao da ima i tajt end Dalas Gedert. Odbrana gostiju sa Nikom Bosom kao vođom odlično brani trčanje, pa ćemo videti da li će uspeti da zaustave taj segment u igri Iglsa. Majlis Sanders je zadužen da nosi loptu kod tima iz Pensilvanije.

Pod komandom Pardija, proigrao je u napadu tajt end Džordž Kitl koji nije više samo savršeni bloker, nego je i odličan hvatač i sve češča meta u napadu San Franciska. Brendon Ajuk je najbolji risiver tima iz Kalifornije ove sezone, a tu je i univerzalac Dibo Semjuel. Za trčanje će biti zaduženi Kristijan Mekefri, pridošlica tokom šampionata iz Karoline i oporavljeni Elajdža Mičel.

Očekuje se rovovska bitka sa granitnim odbranama, pa bismo mogli da gledamo meč na mali broj poena.

Erouhed je na nogama, noćas (00.30) stiže noćna mora zvana Sinsinati Bengalsi. Biće to repriza prošlogodišnjeg finala AFC-a, kada su Džo Barou i drugovi zalediili kultni stadion i slavili sa 27:24 posle produžetka. Imali su Čifsi 21:10 na poluvremenu, ali u nastavku je usledio cunami gostiju. Bengalsi imaju 3-0 skor protiv Kanzasa u poslednje dve sezone. Mahoms nikada nije dobio Baroua, pika prve runde drafta 2020. godine.

00.30: (1,90) Kanzas Siti Čifs (13,0) Sinsinati Bengals (2,10)

Patrik Mahoms je imao povredu zgloba, hramljući je završio meč protiv Džeksonvila u pretodnoj rundi. Trenirao je prošle nedelje, pa je spreman za spektakl i peto vezano finala AFC-a. Trevis Kelsi, omiljena meta lucidnog kvoterbeka imao je povredu, nije trenirao u punom kapacitetu u prethodnoh nekoliko dana, ali će i on igrati.

----------------------------------

MOZZART je spremio igru tačdaun – da ili ne. U ponudi su 24 igrača za finalne mečeve AFC-a i NFC-a, a na vama je da pogodite da li će ponuđeni fudbaleri da poentiraju ili ne. OVDE pogledajte kompletnu ponudu. Najveće šanse imaju Kristijan Mekefri, Džo Mikson, Trevis Kelsi, Ej Džej Braun...

-----------------------------------

S druge strane i Sinsinati je oslabljen u ofanzivnoj liniji. Van stroja su gard Aleks Kapa i tekl Džona Vilijams. To nije bio problem za Barou u prethodnoj rundi, kada je razbijen Bafalo u gostima sa 27:10. Ima kvoterbek Sinsinatija sjajan trio risivera, Džamala Čejsa, Tija Higinsa i Tajlera Bojda, pa neće biti lako odbrani Čifsa da zaustavi eksplozivan napad tima iz Ohaja, prošlogodišnjeg učesnika Superboula.

Odbrana Sinsinatija je sve bolja, odličan pritisak na kvoterbekove u ovom plej-ofu vrši Trej Hendrikson, dok Čifsi imaju bolju prednju liniju defanzive nego sekendari. Vođa je tekl Kris Džons, a u pritisku na Baroua pomagaće mu veterani Frenk Klark i Karlos Danlap.

Igru trčanjem nosi Džo Mikson koji je briljirao prošle nedelje u Bafalu. Šanse i u na ovom meču su podjednake. Za razliku od prvog duela gde bismo mogli da gledamo tvrd duel, ovde su ipak napadi jači deo, pa je moguć revolveraški obračun dvojice asova na pozicijama kvoterbekova i meč na poen više.

Početkom 2020. godine u Superboulu su igrali Kanzas - San Francisko. Nije nemoguće da za dve nedelje na stadionu Univerziteta Glendejl u Arizoni gledamo reprizu tog duela. Tada su Čifsi posle preokreta u poslednjoj četvrtini dobili Fortinajnerse sa 31:21, a Mahomsu je to bio prva i zasad jedina Superboul kruna.

NFL – FINALA KONFERENCIJA

Nedelja

NFC

21.00: (1,75) Filadelfija Igls (13,0) San Francisko Fortinajners (2,30)

Ponedeljak

AFC

00.30: (1,90) Kanzas Siti Čifs (13,0) Sinsinati Bengals (2,10)

***kvote su podložne promenama



tagovi

američki fudbalKanzas Siti ČifsSan Francisko FortinajnersSinsinati BengalsFiladelfija IglsPatrik MahomsDžo Barou

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara